Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Wieczorkiem 1 listopada znalazłem na portalu pepper okazję która dotyczyła kuponu 500zł za założenie konta Allegro Business. Przeczytałem regulamin pomyślałem co mi szkodzi, więc postanowiłem sobie konto założyć. Wpisałem NIP i otrzymałem komunikat, że konto z podanym NIP już istnieje. Następnego dnia rano skontaktowałem się z Allegro w tej sprawie na chacie, poinformowałem Panią że NIGDY nie zakładałem konta firmowego, że mam swoje prywatne konto od niemal 20 lat. Pani mnie poinformowała że na moje dane istnieje konto a nazwie X. Wtedy skojarzyłem że dostałem list (zwykły, nie polecony) z firmy Intrum o zadłużeniu wobec Allegro z tej właśnie nazwy konta. Wcześniej list zignorowałem, gdyż wiedziałem że nigdy nie miałem takiego konta i potraktowałem to jako próba wyłudzenia pieniędzy. Poinformowałem o tym Panią i mówiłem że tamto konto nie jest moje i pytałem kilkukrotnie w jaki sposób tamto konto zostało zweryfikowane, niestety bez odpowiedzi. Zapytała również czy rachunek bankowy z końcówką X należy do mnie, na co zaprzeczyłem. Pani powiedziała że „założy sprawę mailową” i sprawdzą i dadzą mi znać co i jak, najszybciej jak to możliwe żebym mógł jeszcze skorzystać z tego kuponu. W tym celu poprosiła o nazwę mojego konta prywatnego więc podałem i miałem czekać na odpowiedź. I teraz najlepsze - na drugi dzień dostaję maila że moje konto (prywatne) zostało zawieszone i moja żona również dostała maila z informacją że jej konto zostało częściowo ograniczone (sprzedaż). Przecież to jest jakiś absurd! Pisałem w tej sprawie jak i moja żona również niestety bez skutku. Także powiązali moje konto prywatne z tamtym kontem firmowym i kontem mojej żony (tam mamy takie same adresy). Sprawę zgłosiłem na policję, ale postawa Allegro w tej sprawie moim zdaniem jest absurdalna. No bo co zyskałem? Zostałem z problemem jakichś zadłużeń, a dodatkowo mam zawieszone konto i nałożenia ograniczenia na konto żony. Czy to moja wina, że system weryfikacji jest dziurawy? Dlaczego Allegro nic nie pomaga w tej sprawie? Zamiast zbadać dokładnie do kogo należy tamto konto, numer telefonu, adres email, rachunek bankowy to zbadali powiązania między kontem moim i kontem żony. Dodatkowo dostaję kolejne listy z firmy windykacyjnej i straszą sądem. Także jeżeli macie firmę, a nie macie konta na Allegro to profilaktycznie sobie sprawdźcie czy aby na pewno go nie macie.
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 
Moderacja Ci w tym nie pomoże, ciekawe jest jak to ze było konto z twoim nipem i tak długo nikt z allegro tego nie zauważył skoro tam powstał dług to ktoś go zrobił!
Konto podobno istnieje od marca, teraz jest zawieszone i ma 94 oceny w tym 90 pozytywnych, więc ktoś dość dużo sprzedawał.
Nie chcę Cię martwić, ale sprawa jest dość poważna, i musisz tego mocno pilnować. Zawieszenie konta i opłaty do Allegro to jedno. Drugie, to że ktoś mógł wystawiać dokumenty sprzedaży na Twoje dane.
WIem że jest poważna, dlatego liczyłem na pomoc Allegro, ale niestety jej nie otrzymałem.
@qkiz_xt Jeśli ktoś dużo sprzedawał no to czeka cię jeszcze przeprawa z Urzędem Skarbowym i z ZUS - em. Kiepsko to wygląda.
Ktoś uzyskał dostęp do twoich danych, czuł się uprawniony do handlu na twoje konto. Możliwe że to ktoś z twojego otoczenia, może ktoś z krewnych, może sąsiad? Allegro przede wszystkim sprawdza numery IP urządzeń korzystających z konta, prawdopodobnie dlatego zablokowali konto żony. Niestety Allegro nie udzieli ci informacji kto korzystał z twojego konta, może nie wiedzą, a może nie mogą ci udostępnić ci tych danych, bo ochrona danych, RODO, itp...
Powinieneś zgłosić problem do policji lub prokuratury, dla nich Allegro udostępni to co wiedzą i tylko tak możesz się bronić przed poważniejszymi zarzutami.
dostęp do danych przedsiębiorców jest dziecinnie prosty: Nazwisko, imię, adresy, Nip - to wszystko jest w ceidg. Pesel jedynie jest bardziej schowany, ale przy obecnych wyciekach danych i wyciekach choćby z takiego Alabu, to wszystko jest możliwe
No właśnie przecież jak chciałem założyć konto firmowe wystarczyło podać kraj: polska, wpisać NIP i "pobierz dane". Dane firmowe są publicznie dostępne, pytanie w jaki spoób zostało konto zweryfikowane? Jak Allegro Was weryfikowało?
na pewno przelewem weryfikacyjnym za złotówkę, ale to bardziej do aktywacji wypłat niż do założenia konta. I skany dowodów osobistych też chcieli
Sprawa została zgłoszona na policji.
@br. Jakoś wcześniej nie powiązali mojego konta z tamtym firmowym więc chyba adres IP im się nie zgadzało? Dopiero jak podałem im na tacy moje prywatne to powiązali z kontem mojej żony (tu akurat logujemy się nawet na tym samym urządzeniu) więc nie trzeba być specem w tej dziedzinie żeby je powiązać, natomiast mimo wszystko nie powinno to tak wyglądać.
pytanie w jaki sposób konto z końcówką X nienależące do Ciebie przeszło weryfikacje - przecież tyle ludzi się tu żali, że nie moze czegoś zweryfikować, bo konto banku jest żony, brata czy na dane panieńskie
Też jestem bardzo ciekaw, ale nie uzyskałem odpowiedzi na ten temat.
zrobili śledztwo najprostsze z możliwych dla swoich wyłącznie celów, ale niedające odpowiedz na Twoje pytanie. a jest jeszcze jedno - czy nie masz zaległości publicznoprawnych- czy był opłacany Zus i podatki.....
Generalnie działalność mam, ale nie mam i nie miałem żadnych zaległości.
Niestety, teraz już zaległości masz....
mógł nie wystawiać dokumentów sprzedaży i nic nie wpuścić do obrotu. Ale to i tak wypłynie.
@qkiz_xtsystem weryfikacyjny Allegro w dużym stopniu polega na systemie bankowym. Jeżeli ktoś założył w Allegro konto firmowe na dane Twojej firmy, to musiał również wcześniej założyć konto bankowe na dane Twojej firmy. Wniosek: szybko biegnij na policję.
Sprawa jest na policji. Ale czy aby na pewno trzeba kontem firmowym potwierdzać? Bo jak Pani na chacie pytała o końcówkę numeru konta bankowego czy mój, ja zadałem czy pyta o firmowe, a Pani odpowiedziała że nie, prywatne więc tym bardziej jest to dziwne. Ale dla ścisłości tamten rachunek nie należy na mnie, sprawdziłęm i firmowe i prywatne.
@qkiz_xtja nie wiem jaką masz firmę, Jeżeli jdg to chyba wystarczy weryfikować kontem prywatnym. Ale w sumie żadna różnica, a może nawet jeszcze gorzej - w takim razie ktoś założył w banku konto na Twoje prywatne dane.