anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Lalka z ciemną skórą

Platon-
#7 Wielbiciel#

Chciałbym zapytać Allegro by mnie Allegro nie zablokowało. Czy ja np sprzedając lalkę ciemnoskóra mogę ją nazwać ,ze sprzedaj lalkę - murzyna czy muszę użyć jakich innych nazw by mnie nie zablokowano na Allegro np. Pan o ciemnej skórze, lub blondyn z ciemną skórą. Wiem , ze Allegro blokuje za takie teksty więc pytam by wiedzieć, a przy okazji wszyscy będziemy wiedzieć.

Proszę o odpowiedz

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

LEW433
#21 Demiurg#

Murzyn, może być niewłaściwym.

oznacz moderatorów

Platon-
#7 Wielbiciel#

A np. czarny jest dopuszczany?

oznacz moderatorów

Platon-
#7 Wielbiciel#

Proszę o odpowiedz bo to idzie na cała Polskę. Wszyscy Polacy czekają tej odpowiedzi .

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Brunetka może być taką neutralną formą.

ps. wcale  nie czeka cała Polska,  ledwo kilkadziesiąt osób czyta te  posty.

oznacz moderatorów

Platon-
#7 Wielbiciel#

Tobie się tak wydaje. Włamczamy się zrzeszenie mediów ogólnopolskich.

oznacz moderatorów

Platon-
#7 Wielbiciel#

Jeśli użyje nazwy czarny do lalki - mężczyzny ciemnoskórego to mnie nie zablokujecie. Chcę   wiedzieć.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Może Afroamerykanin?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Właśnie ładnie to napisałeś :  Mężczyzna ciemnoskóry

My nie mamy wpływu na blokowanie,  blokady robi "odpowiedni zespól", a oni dla odmiany nie piszą tu na forum. 

oznacz moderatorów

Platon-
#7 Wielbiciel#

Dobrze wiedzieć. Pościmy to do mediów. Widzę, ze czary tu się odbywają. Ale kto powiedział, ze szersze grono ma się nie dowiedzieć co się dzieje na Allegro 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@Platon- Na mnie za użycie słowa "czarny" w poście jeden troll napisał skargę do moderatorek, że jestem rasistą > napisz " lalka o skórze w kolorze ciemnej czekolady" > tu raczej nie ma nic obraźliwego > chociaż każdy może coś wykombinować, jak się uprze.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć @Platon-. Nie możesz użyć zaproponowanej nazwy. Słowo ''Murzyn'' jest według PWN określeniem obraźliwym. Podczas tworzenia ofert nie można używać słów obraźliwych i naruszających poprawność polityczną. W tej sytuacji sugeruję np. "lalka-afroamerykanka" - za to nie będziemy podejmować działań 🙂 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Hmmm...  a czy  mieszkaniec  krajów afrykańskich ma coś wspólnego z Ameryką?  Nie będzie dla niego obraźliwe takie zaszeregowanie" Afro  OK, ale jaki on  jest  Amerykanin?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@br., to co napisałam jest tylko przykładem. Nie wiemy, tak naprawdę, jakiego pochodzenia jest lalka 😉 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ewidentnie nie słowianka.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

Ja bym nie pisał, że afroamerykanak nie mając wiedzy skąd jest bo moze to być wprowadzenie w błąd w opisie.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

"Nie wiemy, tak naprawdę, jakiego pochodzenia jest lalka 😉 "

z dużym prawdopodobieństwem lalka jest pochodzenia chińskiego, ale nie koniecznie żółto skórna. 

oznacz moderatorów

Client:80340374
#14 Krzewiciel#

@MiMary     Zgłaszam rasistowskie oferty

https://allegro.pl/listing?string=murzyn

Pokazuje mi 1998 ofert

Nie ma za co 🙂

Fart, że udało mi sie to znaleźć bo ktoś mógłby sie poczuć urażony.

A tak rach-ciach zakończycie oferty i po sprawie

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Przepraszam ale lalka-afroamerykanka również jest słowem obraźliwym. Skąd niby wiadomo, że to Amerykanka? Ktoś od kilku pokoleń mieszkający np. w Niemczech na pewno by się obraził o nazwanie go Afroamerykaninem. Czy Afrykanin jest Afroamerykaninen albo mieszkaniec Karaibów? Wątpliwe... Nie wiadomo skąd człowiek pochodzi po kolorze skóry i na dobrą sprawę obraża to każdego oprócz Amerykanina xD .

Obecnie to chyba najbardziej prawidłowe jest "człowiek czarnego koloru skóry", w tym wypadku lalka czarnego koloru skóry.

A tak na serio temat jest Up.ier.dliwy. Liczy się to w jaki sposób mówimy, jeśli bez zamiaru obrazy to to nie jest obraza. Jakoś trzeba go określić. Czy my się obrażamy jak ktoś powie "biały"?

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów