anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Na jakiej podstawie allegro obciążyło mnie rekompensatą dla kupującego

MAMY ROZWIĄZANIE!
dandama
#8 Zapaleniec#

Kupującą zakupiła i mnie torebkę. Kolejno po 2 tygodniach stwierdziła, że torebka przyszła pognieciona i nie jest oryginalna (co podkreślam nie jest zgodne z prawda). Odmówiłam przyjęcia zwrotu, gdyż był on bezpodstawny, a ja jako osoba prywatna mam do tego prawo. Kolejno do sprawy włączone zostało allegro. Allegro zagroziło, że jeśli nie dojdę do porozumienia z kupującym obciąży mnie kwotą rekompensaty dla kupującego. Na jakiej podstawie?!! Przecież to nic innego jak próba wymuszenia zwrotu.

Kolejno napisałam do allegro obszerne wyjaśnienia przedstawiające fakt, że torebka jest oryginalna i kupujacy nie ma racji oraz próbuje wymusic na mnie zwrot. Administor allegro przyznał mi rację oraz odrzucił wniosek o zwrot kupującego. Proszę sobie wyobrazić, że od sprawy minął miesiąc a ja wchodząc na konto zauważyłam, że zostało obciążone kwotą za torebkę, która nadal jest w posiadaniu kupującej. W tej chwili nie mam torebki i mam za to obciążenie na koncie. Jestem użytkowniczka allegro od niemal 13 lat i doprawdy jestem w szoku jak wygląda teraz polityka i postępowanie tego portalu. Na pewno skieruje sprawę na drogę postępowania sądowego, ale również do UOKiK.  @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
43 ODPOWIEDZI 43
az1rael
#21 Demiurg#

@kasienka8360 jak masz dowód zakupu ze sklepu na konkretny towar ba nawet może z firmówki to nie jesteś ekspertem od rzeczoznawstwa by używając marki producenta na 100% mieć pewność że to oryginał, już sam dowód zakupu ze sklepu powinien potwierdzać taki zakup jako oryginał tym bardziej z firmowego

oznacz moderatorów
kasienka8360
#8 Zapaleniec#

Nie było ze sklepu tylko tak samo od prywatnej osoby, uwierzyłam że torebka jest oryginalna bo wygląda identycznie, wszystko jest tak samo w oryginalnej więc wystawiłam torebka z nazwą marki jak wiele innych osób które sprzedaje, pani chce zwrotu bo twierdzi że niej ale nie potrafi stwierdzić co jej w niej nie tak tylko po prostu rzada zwrotu , rozumiesz teraz ?

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@kasienka8360 jako obicie sobie **piiip** blachą należy w miarę możliwości wybrać się do sklepu tej marki i poprosić o ocenę torebki, następnie można na podstawie tej oceny odrzucić reklamację.

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg#

@dandama niestety ale napiszę brutalnie,

sama się wkopałaś w taką sytuację

twierdzisz, że wiesz, że produkt jest oryginalny - to co stoi na przeszkodzie odpisać w korespondencji dlaczego,

nie wiesz - opis oferty tworzysz w sposób by nikt Ci nie zarzucił oszustwa

a allegro najprawdopodobniej tylko podjudziło Kupującego

sorry @ko_alka 

"Klientka została poproszona o zgłoszenie tej sprawy organom ścigania, bowiem sprzedaż towarów podrobionych jest zabroniona".

Napisz jakie dowody ma allegro by tak pisać kategorycznie jak powyżej?

a gdzie sformułowania takie jak: "podejrzenie, domniemanie"

a czy serwis pouczył Kupującego o odpowiedzialności wynikającej np: z art 234 Kodeksu Karnego?

@dandama 
Uokik nie jest od takich spraw, tylko sąd cywilny

oznacz moderatorów