26.01 klient złożył zamówienie, w którym wykorzystał oczywistą pomyłkę cenową (produkt za 1 zł) oraz dokupił zestaw kaw.
Zgodnie z zaleceniami doradców Allegro:
- powołaliśmy się na błąd oświadczenia woli (art. 84 KC),
- anulowaliśmy błędną część zamówienia,
- natychmiast zwróciliśmy środki.
Następnie: znów zgodnie z instrukcją Allegro - zapytaliśmy klienta w systemie, czy chce realizacji pozostałej części zamówienia.
Odpowiedź klienta: „proszę nic nie wysyłać”.
Uszanowaliśmy tę decyzję:
- anulowaliśmy resztę zamówienia,
- zwróciliśmy całość wpłaty.
Efekt?
Klient wystawił negatywną ocenę w DNIU ZAMÓWIENIA, twierdząc, że „nie otrzymał towaru”.
Towaru, którego sam nie chciał otrzymać.
Kontakt z Allegro:
- korespondencja z klientem w systemie - bez znaczenia,
- zwrot środków - bez znaczenia,
- działanie zgodne z prawem i zaleceniami doradców - bez znaczenia.
Oficjalne stanowisko: klient „mógł wyrazić swoje niezadowolenie”.
Czyli w praktyce:
Pytanie do Allegro:
jaki sens ma stosowanie się do zaleceń doradców, skoro nie chronią one sprzedawcy nawet w tak oczywistej sytuacji?
Czy w takim razie sprzedawca na Allegro ma jeszcze jakąkolwiek realną ochronę przed ewidentnym nadużyciem ze strony kupującego?
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Cześć @Mott_Coffee, kupujący, zgodnie z obowiązującymi przepisami, ma prawo wystawić ocenę po zakończeniu transakcji, także negatywną lub bez dodatkowego opisu. Allegro nie pełni roli organu rozstrzygającego spory i nie ma podstaw prawnych do oceniania, czy dana opinia jest zasadna bądź nie, w ujęciu subiektywnym.
Podaj proszę numer zamówienia, którego dotyczy Twoja sprawa.
No niestety wasz błąd klient nie zadowolony
To ze się pomyliłeś to jest juz niestety wasz problem
ja tez kiedyś kupiłam zestaw za 50 zł warty 500, ale sprzedawca do mnie zadzwonił, zaoferował upust 50 % ceny prawidłowej doceniłam to i nie wykorzystałam tego ... a ty co zrobiłeś ?zwróciłeś 1 zł i oczekiwałeś zadowolonej klientki no tak to działa Zadzwoń do kupującego i dogadaj sie - wyjaśnij problem jak jedną kawkę dorzucisz gratis nic ci chyba się nie stanie