anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Negatywna weryfikacja PayU

Miketone_120
#7 Wielbiciel

Wiadomość o konieczności wysłania zdjęcia dowodu w celu weryfikacji.

"Jakie dane muszą być widoczne na skanie lub zdjęciu?

Wystarczy, że prześlesz zdjęcie tylko tylnej strony dowodu osobistego lub strony ze zdjęciem w paszporcie.
Widoczne i czytelne muszą być jedynie:
- imię i nazwisko
- PESEL (lub data urodzenia)
- seria i numer dokumentu
- data wydania i data ważności dokumentu.

Pozostałe dane możesz zakryć."

Zakryłem imiona rodziców, kod kreskowy oraz zwoje zdjęcie.
I oto co otrzymałem od PayU:

"weryfikacja Twojego dokumentu tożsamości zakończyła się negatywnie. Prosimy o ponowne przesłanie dokumentu według poniższej instrukcji. Część danych na dokumencie została całkowicie zasłonięta. Abyśmy mogli poprawnie przeprowadzić weryfikację, konieczne jest, aby wszystkie elementy dokumentu były przynajmniej częściowo widoczne.
Dopuszczalne jest zastosowanie znaku wodnego lub przekreślenia danych, jednak nie powinny one być całkowicie zakryte."

To w końcu można zakryć czy nie można???
Jeszcze kilka miesięcy temu wysłałem to samo zdjęcie do weryfikacji innego konta i wszystko przebiegło bez problemu. Ale na tamtym koncie nie było akurat żadnych środków, a teraz są. PayU znalazło sobie świetny sposób na obracanie pieniędzmi klientów podpierając się ustawą. Banki obowiązuje ta sama ustawa, a jeszcze nie słyszałem, aby kiedykolwiek zablokowali komuś środki na koncie i żądali jakichś dodatkowych weryfikacji. No, ale banki cały czas mają dostęp do naszych pieniędzy i mogą dowolnie nimi obracać, a w PayU trzeba je w jakiś sposób wcześnie zablokować, aby klient ich przypadkiem nie wypłacił, a następnie przeciągać sprawę w nieskończoność. Tym bardziej, że jeszcze niedawno na zweryfikowanie danych był jakiś określony czas, a środki nadal można było swobodnie wypłacić. Teraz zaczyna się od zablokowania środków i dopiero wtedy jest wysyłana prośba o przesłanie zdjęcia dowodu.

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Miketone_120 Nie mamy wpływu na wewnętrzne procedury stosowane przez operatora płatności. Jeśli PayU odrzuciło przygotowany przez Ciebie dokument, powinieneś się zastosować do otrzymanych wskazówek, żeby weryfikacja danych mogła przebiec bez przeszkód.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów