Klient kupuje z kont znajomych produkty na których mu zależy i dobiera inne aby mieć smarta, a następnie odsyła, (nawet nie otwierając) niepotrzebne mu produkty. Sytuacja powtórzyła się w ostatnim miesiącu już dwukrotnie, a podejrzewam ,że wcześniej kupił coś z własnego konta, a po zablokowaniu przeszedł na kupowanie przez znajomych. Zmieniając jedynie adres dostawy na własny po czym go namierzyłem. Nie będę przecież blokował wszystkich jego znajomych, z których kont będzie kupował w przyszłości, zwłaszcza że każdy taki zakup to koszty dla sprzedającego.
@kostas11 tak , nie są to duże koszty , ale jak my sprzedawcy będziemy się temu procederowi przyglądać biernie to to ceny będą szybować , a to zmniejszy konkurencyjność allegro na rynku i tak już mocno nadszarpniętą. Nie wiem , czy zwróciliście uwagę / to do wszystkich / na rozpoczynający się trend przenoszenia kosztów przez allegro na sprzedawców . Podniesiona oplata subskrypcyjna na smarta , podniesione progi graniczne do darmowej przesyłki , ALE!! progi dopłat do przesyłek smart pozostały tak jak były , koszty zwrotów według mnie znacznie przekroczyły przewidywania analityków allegro i szukają źródła obciążeń sprzedawców , które nie podlegają zwrotowi jak również obowiązkowy abonament . Teraz sedno ...... allegro nic z tym nie zrobi ,bo nie zrobi , ale my musimy - lista MNK to jedyny sposób na cwaniactwo . Rozumiem zwrot to zwrot , klient nie widzi towaru bezpośrednio , ale na 3 zakupy 3 ze zwrotem zostawiany drobnej wartości produkt / zawsze ten sam / , a dobierany do smarta łatwy do odsyłki . Takim delikwentom po 3 próbie dziękuję za 4-ty zakup .
@mdrogeria ale jak my sprzedawcy będziemy się temu procederowi przyglądać biernie to to ceny będą szybować ,
No i może wtedy allegro zacznie o nas dbać i nas słuchać 😄
@kostas11 nie zacznie cyt,, takie jest założenie programu smart ,,...i co jest na końcu ?? 😁
myślę ze za kilka lat to sprzedawca będzie płacił w 100% za dostawy i zwrotu .Już po wyżej 80 zł w DPD sprzedawca dopłaca do przesyłki 4.99 zł czyli praktycznie połowę wartości transportu Co będzie za rok :).Problem na allegro w mojej branży jest taki ze 10% firm sprzedaje praktycznie po cenach zakupu byle by sprzedać zawsze jest to fv kosztowa .
Myśle dokładnie tak samo. Taki jest zreszta trend. Smart zaczynał sie dawno temu zerowym kosztem dla sprzedającego. A teraz? Myśle ze Spowodowane to jest tym, ze Allegro przestało sie dopinać finansowanie wysyłek i ZWROTÓW z samych abonamentów Smart kupujących i zaczęli nam sięgać do kieszeni. A ze smartem jak z 500+ : nikt nie odważy sie już tego odebrać…
Papug - kolejny raz w punkt.
Tu nie chodzi o tą złotówkę tylko o czas, wypełnianie papierków itd. - no a w sumie to też kosztuje. A co do tych zalet smart.. no cóż - moim zdaniem uczą tylko złych zachowań. "darmowa" dostawa nie jest darmowa - mamy wyższe prowizje, dopłatę do smarta a więc dolicza się to do ceny przedmiotu. Zwrot też za darmo, no to co myśli kupujący? zamówię, nie będzie pasować, to zwrócę bo "za darmo". Jak wyżej ten zwrot też nie jest za darmo.. ale tego nie widać, to co tam. A jak dawniej trzeba było zapłacić za zwrot to człowiek się bardziej zastanowił nad zakupem i ewentualnym zwrotem. Ciekaw jestem jak wyglądają statystyki zwrotów dziś a jakieś 5-6 lat temu. Podejrzewam że jest ich znacznie więcej. Ogólnie jest problem, bo przepisy idą też w złym kierunku, nadużywa się prawa, i co gorsze, wykorzystują to również firmy, ale to już inny temat.
@it24_pl A jak dawniej trzeba było zapłacić za zwrot to człowiek się bardziej zastanowił nad zakupem i ewentualnym zwrotem.
Ale dawniej miałem mniej zakupów a teraz dzięki smart mam dwa razy tyle a podskoczyło po wprowadzeniu smarta, a koszty wrzucam w towar i dalej fajnie zarabiam 😄
Jak ktoś prowadzi firmę i nie potrafi skalkulować marży to nie mój problem 😞 Koszty rosną nam i allegro więc trzeba przerzucić na klienta a ile to pociągnie zobaczymy 😞
Jak doliczysz cokolwiek do ceny przedmiotu to przestaniesz sprzedawać. A już na pewno mniej bo klient pójdzie gdzie taniej
Pewnie nie prowadzisz biznesu, tylko tani sklepik w podwórku z przyjaznym nastawieniem?! Dobrze, że masz swoje zdanie, ale złe jest to, że nie ma ono nic wspólnego z biznesem ani działalnością gospodarczą w ogóle.
@SamPuf Szanowny Biznesmenie ....uważasz , że allegro jest obowiązkowe ? ....szereg zmian ostatnio wprowadzonych doprowadziło do tego , że zacząłem coraz mocniej gapić się na inne kanały sprzedaży ,rozwód trwał długo ,ale mija już 3 tydzień jak podziękowałem allegro za współpracę , na razie uważam ,że to był dobry krok , nie budzę się zlany potem o 4-tej , nie rzucam do kompa ,żeby sprawdzić czy czasem podczas mojego krótkiego snu jakiś client nie zadał pytania czy o zgrozo nie otworzył dyskusji , nie interesuje mnie co się dzieje w panelu jakości , nie sprawdzam ile w ciągu doby wskoczyło zwrotów, nie drżę , że jakiś hiipek na stołku bez żadnego uzasadnienia zablokuje mi konto pozbawiając tym samym lwiej części dochodu , jestem wolnym człowiekiem .
" nie budzę się zlany potem o 4-tej , nie rzucam do kompa ,żeby sprawdzić czy czasem podczas mojego krótkiego snu jakiś client nie zadał pytania czy o zgrozo nie otworzył dyskusji , nie interesuje mnie co się dzieje w panelu jakości , nie sprawdzam ile w ciągu doby wskoczyło zwrotów, nie drżę , że jakiś hiipek na stołku bez żadnego uzasadnienia zablokuje mi konto pozbawiając tym samym lwiej części dochodu , jestem wolnym człowiekiem ."
BRAWO BRAWO BRAWO - dokładnie tak . w PUNKT ~!!!~
powinno się ich POZWAĆ o utratę zdrowia fizycznego i psychicznego !
jeszcze trzeba by dodać -
nie sprawdzam po 10x czy jakiś nie wysączył mi jadowitego negatywa
nie napycham garażu setkami zwrotów "konsumenckich" rozwalonych, zniszczonych nie nadających się do dalszej sprzedaży nawet na złom. albo rozwalonych w transporcie Allegro Delivery bez szansy na reklamację
serwis zszedł na PSY z jednego głównego powodu a jest nim oprócz bajońskich wręcz surrealistycznych opłat ciągłe ŁOJENIE , DYSCYPLINOWANIE i UPADLANIE uczciwych ciężko pracujących bardzo często jeśli nie ZAWSZE poad siły sprzedawców i PROMOWANIE patologicznej wręcz prokonsumenckiej polityki nieuczicwyuch kupujących.
o NADUŻYCIACH na POK z Allegro i jak wy...>>>gwiazdkować sprzedawcę to już mity krążą nie tylko na internecie ale nawet w patologicznych bramach blokowisk.
brak szacunku dla tych którzy karmią tego SMOKA odwróci się niedługo przeciwko Allegro.
ale wtedy już będzie POZAMIATANE.
właściciel obudzi się z ręką w nocniku jak ceny akcji spadną mu na łeb.
i w sumie dobrze.
"pocieszające" jest paradoksalnie chyba już tylko to [o zgrozo] że pracownicy tego serwisu są traktowani podobnie do nas...
Papuga - zdradź o jakich kanałach sprzedaży mówisz ? jakaś wskazówka ?
chętnie się też stąd wyniesiemy.
Cześć, podziel się proszę informacjami o wszelkich prawdziwych, działających alternatywach dla Allegro, które znalazłeś.
TO JEST KOSZMAR !! Allegro zaczyna przypominać mi Białoruś, Koreę Północną i Chińską Republikę Ludową z przywódcą naszej ukochanej jedynej partii na CZELE 😉
@brakestop pomyśl szerzej, przenalizuj rynek i pomyśl czemu allegro nie ma konkurencji a wszyscy kupujący wolą przepłacać i kupować na allegro ?
Wypowiadam się jako sprzedający od 14 lat na Allegro, posiadający konta firmowe w mojej branży motoryzacyjnej prawie na każdej innej platformie i sklep własny www.
Największa sprzedaż jest na Allegro, bo oszuści kupujący czują się bezkarnie:
- zepsuje, połamie, zniszczy, kupi w SMART 5 szt i odeśle 4 szt. bo nie pasuje. Odeśle, otrzyma zwrot za towar i zwrot za odesłanie, nawet jeśli użyje wynajętego Airbus320 bo Allegro mu pomoże w POK i AP. Ba .. będzie do końca świata i o jeden dzień dłużej przedłużał dyskusję jako niezakończoną 😉
Choć **tu mi wyedytowali nazwy konkurencyjnych portali w trakcie pisania - szacun za PEGASUS** nie polecam. Tam już himalaje oszustw na WhatsApp.
Czemu oszuści wybierają miejsca, gdzie się pozwala na oszustwa ? Bo obie strony sobie pomagają 😉 Prowizje 😛
@brakestop gratulacje mam podobny staż 😄 i sam se opowiedziałeś na pytanie, a resztę trzeba wkalkulować w towar i dalej cieszyć się z dużej sprzedaży a do kiedy to pociągnie zobaczymy 😄
co się pytasz - bo mają POK i patologiczną pseudo pomoc w okradaniu sprzedawców
to już nawet dziecko wie.
u nas jest to samo. Sprzedajemy produkty poniżej 40zł więc klienci chcąc mieć darmową wysyłkę kupują sobie 2 szt, korzytsają więc zw smarta a potem od razu jedna sztukę odsyłają. Ręce opadają
Blokuj jak leci wpisując w uzasadnienie że kupujący kupuje i zwraca non stop towar z różnych kont na ten sam adres dostawy