Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Mam pytanie jak dokładnie jest liczona prowizja od sprzedaży. Moje wyliczenia nie zgadzają się z pobraną prowizją... ktoś z nas popełnia błąd 😉
Sytuacja:
sprzedaż 3 szt. produktu po 7,45 zł. = 22,35 zł.
opłata za transport - 8,99 zł.
Razem: 31,34 zł.
Prowizja w mojej kategorii - 11,5%
Czyli zgodnie z aktualnymi informacjami wychodzi 31,34*11,5% = 3,6041 zł. (czyli albo 3,60 albo 3,61 w zależności jak Allegro zaokrągla wynik / matematycznie czy po swojemu/)
Licząc oddzielnie produkty i transport, suma zawsze wychodzi wynik +/- 3,61 zł.
Co ciekawe, korzystając z kalkulatora, prowizja (bez transportu) wychodzi 2,58 zł. + (8,99*11,5%) = 2,58+1,04 (zaokrąglone do góry) = 3,62 zł.
Natomiast naliczona prowizja przez Allegro to 3,63 zł.
Wiem, że różnice są groszowe, i takie rozbieżności nie mają żadnego wpływu na wynik końcowy - ale ponieważ projektuję system który ma wyliczać rentowność sprzedaży, chciałbym wiedzieć dokładnie jak jest liczona prowizja - bo takie rozbieżności mogą pojawiać się też przy większych kwotach - a wtedy będzie już to poważniejszy problem.
@masterdog_pl, mogę Cię prosić o więcej informacji? Jaki produkt wystawiasz i w jakiej ścieżce kategorii?
@masterdog_pl, zaokrąglamy wszystkie ułamki "do góry" - czy jest to 0,1 czy 0,9. Mówi o tym regulamin:
Wszystkie kwoty podane w niniejszym Załączniku są kwotami brutto (zawierają podatek od towarów i usług, tj. VAT). W przypadku, gdy wysokość opłaty lub prowizji ustalana jest jako procent od danej kwoty (np. ceny sprzedaży), jako podstawa ustalenia tej opłaty czy prowizji przyjmowana jest kwota brutto (z VAT). Kwoty prowizji zaokrąglane są w górę do pełnych groszy.
W podanym przykładzie sumujesz pełną kwotę i od tego naliczasz prowizję, natomiast prowizja jest naliczana zawsze od każdego pojedynczego przedmiotu, czyli w tym przypadku:
Przedmiot kosztuje 7,45 zł, przesyłka to 8,99 zł - tę kwotę dzielimy na 3 (bo były to 3 przedmioty) i dodajemy do każdego przedmiotu 2,99 (jest to liczba w okresie). Daje to 10,44 zł i od tego liczymy prowizję 11,5%, po zaokrągleniu to 1,21 zł. Były to 3 przedmioty, czyli łącznie mamy 3,63 zł. 🙂
Dziękuję @mr_oma za wyjaśnienia 😀
Wiem już jak mój system ma poprawnie wyliczać zakładaną prowizję.
Pozdrawiam,