Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, w jaki sposób odrzucić albo przyjąć reklamację od klienta? Niestety ostatnio naciąłem się, ponieważ nie wiedziałem jak odrzucić reklamację i Allegro po 14 dniach automatycznie uznało ją za zasadną. Pozdrawiam
Klient założył dyskusję? albo napisał w Centrum wiadomości? wysłał maila bezpośrednio?
to w odpowiedzi napisz, że odrzucasz reklamację i podaj powód. Jak najdokładniej opisz dlaczego odrzucasz, żeby nie było wątpliwości.
Jeżeli przyjmujesz reklamację - to j.w. odpisz, że przyjmujesz i koniecznie podaj w jaki sposób chcesz sprawę rozwiązać:
oddać pieniądze całość/część,
odebrać towar do naprawy
czy wyślesz nowy na wymianę.
Jeżeli chcesz odebrać towar od klienta to albo od razu mu wyślij etykietę na odsyłkę, albo uzgodnij, że odsyła na swój koszt, a Ty mu zwrócisz pieniądze.
Możesz też poprosić o odesłanie towaru, żeby ocenić czy reklamacja jest zasadna.
Jeżeli reklamację złożył ustnie lub sms - to decyzję odpisz mu mailem! Żeby było na piśmie.
O terminie już wiesz - 14 dni.
Teraz właśnie zauważyłem, że klient nie złożył wniosku reklamacyjnego, tylko z dyskusji od razu przeszedł do żądania zwrotu przez Allegro Protect, więc nie mogłem siłą rzeczy odnieść się do reklamacji
Bo nie musi być jakiegoś wymyślnego wniosku reklamacyjnego, właśnie najczęstszy sposób to zgłoszenie reklamacji poprzez dyskusję Allegro. Kupujący ma specjalną zakładkę Zgłoś Problem więc normalne że problem zgłasza. No i trzeba odpowiedzieć w dyskusji, a nie po boku telefonem, bo dyskusja jest kontrolowana przez Allegro.
Oczekuje, że wymienię mu towar, otrzymał go 27 maja, a reklamację złożył 12 czerwca. Tylko co, jeśli celowo uszkodził towar i żąda zwrotu pieniędzy, a do mnie odeślę uszkodzony, aby otrzymac nowy? I dlaczego tak zwlekał z reklamacją?
@AmbroShop35 reklamacje może zgłosić do 2 lat od odebrania towaru 🙂 poczytaj UK do podusi 😉
Po zgłoszeniu masz 14 dni na wydanie decyzji, mailem w dyskusji byle był ślad, odbierasz towar od konsumenta lub wysyłasz etykietę, oglądasz i wydajesz decyzję, jak uszkodził odrzucasz i tyle, pamiętaj o 14 dniach bo potem pojawia się wniosek do Protect, reklamacja z automatu uznana i doliczają Ci do salda 😄
Przy pierwszej reklamacji, odrzucasz, wymieniasz, naprawiasz lub oddajesz kasę decyzja należy do Ciebie 😉
Jeśli złożył reklamację 12 czerwca to masz jeszcze około 2 godziny na decyzję czy uznać zasadność jego reklamacji czy odrzucić. Właśnie dziś mija 14 -ty dzień od zgłoszenia reklamacji.
Edit - błąd kalendarz mi sie przestawił, termin minął 2 dni temu, dziś jest 28 - my dwa dni po terminie. Ale pisz, może się nie kapnie że po terminie...
Teraz chyba nie masz innego wyjścia jak zgodzić się na wymianę przedmiotu, ale zażądaj odesłania uszkodzonego przedmiotu, wtedy wyślesz nowy. Może na to pójdzie i się zgodzi.
Oczywiście że przyśle przedmiot zepsuty, przecież złożył reklamację. Takie są uroki handlu.
Uzupełnienie - jeśli będą jakiekolwiek trudności sprzeciwy to dobrowolnie zwróć pieniądze kupującemu, napisz to wyraźnie w dyskusji. Nie wolno ci dopuścić do ponownego uruchomienia Protect bo mogą całkowicie zablokować ci konto
Też miałem kiedyś taki problem. Najgorszym wyjściem z sytuacji jest brak reakcji.
W ciągu 14 dni musisz ustosunkować się do złożonej reklamacji - nieważne, czy rozpatrzysz ją pozytywnie, czy negatywnie, ale musisz. Jak tego nie zrobisz, to w świetle prawa (i Allegro) wychodzi na to, że rozpatrzyłeś ją pozytywnie.
W przypadku złożenia reklamacji przez kupującego działasz tak:
- Najpierw wysyłasz klientowi info, że ma odesłać towar do reklamacji - lub sam go odbierasz
- jak nie masz towaru do 14 dni od zgłoszenia reklamacji - rozpatrujesz reklamację negatywnie - informujesz o tym kupującego i piszesz mu, że dalsze postępowanie reklamacyjne będzie wznowione po otrzymaniu zwracanego towaru
- możesz rozpatrzyć reklamację pozytywnie lub negatywnie czasem na podstawie zdjęć dołączonych przez kupującego - zrób to koniecznie w ciągu 14 dni i wyraźnie napisz, czy rozpatrujesz reklamację pozytywnie, czy negatywnie i napisz uzasadnienie.
- odrzucenie reklamacji (nie polecam) - można tak działać, gdy nie są wypełnione wszystkie zasady reklamacji (wszystkie dane wymagane przez prawo odnośnie zgłaszania reklamacji)