Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Mam problem z odzyskaniem paczek wysłanych do klienta przez pomyłkę.
Omyłkowo zamówienie do 2 różnych klientów poszło do jednego , otrzymał 4 paczki zamiast 2.
Chwilę po dostarczeniu paczek próbowałem kontaktować się z klientem , jednak nie odbierał telefonu.
Dopiero po kilku godzinach udało się z nim skontaktować ale stwierdził że to co otrzymał zgadza się z jego zamówieniem.
Próba wyjaśnienia że jego zamówienie to 2 a nie 4 paczki nic nie dały, przestał odbierać jedynie odpisywał na smsy , przy czym stwierdził że nie ma czasu na szukanie moich paczek. Firma kurierska potwierdziła ze dostarczone były 4 paczki.
Czy można prosić o jakieś wzór pisma które mogę wysłać z prośbą o zwrot bo widzę że bez oficjalnej drogi się nie obędzie ?
@WWW-INTERAF-PL jak jest jak twierdzisz, że na 100% dostał 4 paczki i próby dobrowolnej mediacji nie skutkują to na posterunku ci dadzą pismo o przyjęciu zgłoszenia o przywłaszczeniu.
@WWW-INTERAF-PL Wyślij kupującemu np. poleconym wezwanie do wskazania miejsca i daty odbioru tych przesyłek (na Twój koszt oczywiście).
Jeśli to nie poskutkuje to idziesz na policję i składasz zawiadomienie z art. 284 KK.
tak właśnie chcę zrobić , tylko co jeśli nie odbierze poleconego ?
Poza listem poleconym wyślij też wezwanie emailem tylko włącz opcje "potwierdzenie doręczenia" i "potwierdzenie przeczytania" (lub coś podobnego, bo to zależy od programu pocztowego).
Jak ci się chce, to po otrzymaniu zwrotu, możesz wysłać drugi polecony. Tylko te polecone powinny być za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
ile najlepiej dać czasu na odpowiedz lub jakąkolwiek reakcję ?
@WWW-INTERAF-PL Ja bym dał czas max do końca dnia od momentu odebrania listu/wiadomości.
@WWW-INTERAF-PL 2 krotnie nieodebrany polecony jest uznany za doręczony w świetle prawa. Wyślij go za potwierdzeniem odbioru. Potem zgloszenie przywlaszczenia na policję.
@az1rael "2 krotnie nieodebrany polecony jest uznany za doręczony w świetle prawa"
Jakaś podstawa prawna? (tylko bez KPA, KPC, czy KPK)
Taka że jak wysyłasz poleconym wezwanie przedsądowe to potem w sądzie po kwicie sąd sam stwierdza że dopełnileś obowiązku próby polubownego załatwienia sprawy
WEZWANIE DO WYDANIA RZECZY
Działając w imieniu własnym, niniejszym wzywam xxx xxx do wydania paczek zawierających xxxxxxxxx, które zostały doręczone przez kuriera w dniu 03.09 o godzinie 14:46 wraz z Pańskim zamówieniem.
Żądanie zwrotu paczek należy spełnić w terminie do 11.09.2025r.
Proszę również o zawiadomienie mnie telefonicznie o miejscu i dacie odbioru tych przesyłek przez kuriera.
Niniejsze wezwanie jest wezwaniem ostatecznym przed wszczęciem postępowania sądowego zgodnie z art. 284 KK., co będzie się wiązało z dodatkowymi kosztami po Pana stronie.
Wzywam zatem Pana do niezwłocznego spełnienia świadczenia.
będzie ok ?
Ok poza tym „telefonicznie” - jeśli już to mail, sms itp.
Nic „na gębę” 🙂
ok, dzięki za podpowiedzi , dzisiaj wysyłam i zobaczymy czy coś z tego wyjdzie
Dodałbym jeszcze że paczki zostaną otwarte przy nagrywaniu i ich zawartość sprawdzona.
@WWW-INTERAF-PL "Żądanie zwrotu paczek należy spełnić w terminie do 11.09.2025r."
Termin wydania powinien być wyrażony w dniach od dnia otrzymania wezwania.