Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
dziś chciałem sprzedać wirtualny przedmiot na platformie Steam (przedmiot do wirtualnej gry).
Wystawiłem ofertę, ktoś ją kupił.
Następnie otrzymałem maile (które załączam) a jednym z nich była FAŁSZYWA wiadomość z potwierdzeniem płatności. Nie wiele myśląc wysłałem od razu przedmiot kupującemu ponieważ, stwierdziłem, że jest to wystarczające potwierdzenie, ponieważ wiadomość została wysłana z adresu xxxxxxxxxx@allegromail.pl - który należy do Allegro! Oczywiście było to oszustwo.
Co jestem w stanie dalej zrobić z tą sytuacją? Czy Allegro jest mi w jakikolwiek sposób pomóc? Moim zdaniem jest to bardzo kiepska sytuacja, gdzie użytkownik jest w stanie wysyłać wiadomości HTML i to za pomocą maila, który należy do Allegro.
Dane oszusta które posiadam:
Transakcja opiewała na 800 zł.
Co w tej sytuacji powinienem dalej robić?
Po pierwsze - nie widzimy Twoich zdjęć. Musi je zatwierdzić moderator. Zawsze możesz wrzucić je na jakkiś serwer i poddać linki. Dalej - skąd wiesz, że to fałszywa wiadomość? Skoro z allegromail.pl - poszła przez Allegro. Chyba, że jest coś, czego nie wiem.
Dopiero po wysłaniu przedmiotu zorientowałem się, że jest coś nie tak.
Czas wiadomości się nie zgadza, dane kupującego się nie zgadzają, szablon wiadomości poza danymi się nie zgadza. W panelu mam płatność przez PayU zaczętą, ale 0,00zł wpłacone - zatem po prostu kliknął Kup teraz, a następnie wysłał mi lewe potwierdzenie wpłaty.
Nie wiem jakim sposobem ta osoba wysłała takiego maila z domeny allegromail.pl. To własnie ta domena wprowadziła mnie w błędny tok rozumowania - stwierdziłem, że jest to oficjalna informacja o wpłacie.
Słuchaj - obecnie każdy telefon (karta oczywiście - edit) jest rejestrowany na nazwisko. Tak, wiem, że można to obejść i zawodowcy zapewne tak robią. Ale nie podejrzewam drobnego kanciarza z Allegro o zatrudnianie słupów.. Więc jakby tu masz otwartą drogę do zgłoszenia a Policja bez większych kłopotów powinna namierzyć delikwenta. Ale to już Twój wybór. Wiem jedno - w przypadku zgłoszenia na Policji masz jakąkolwiek szansę na odzyskanie kasy. No i jest szansa na utarcie nosa złodziejowi, co samo w sobie powinno dać kupę satysfakcji.
Link do zdjęć https://imgur.com/a/MePoKAK
@Wajrak_40 Czyli kolego tzw: Wałek.
To wiem, tylko pytanie co mogę z tym dalej zrobić i czy mogę prosić o pomoc Allegro w tym przypadku?
@Wajrak_40 Możesz jedynie zgłosić na Policję, posiedzisz ze 3h pozeznajesz i za miesiąc przyjdzie umorzenie sprawy.
Allegro ci w tej sytuacji nie jest w stanie pomóc.
@Wajrak_40 Nigdy nie wysyłaj zanim nie będzie na koncie, policja i zgłoszenie.
Widzę, że wykombinowali inny sposób
@Wajrak_40 "Nowa wpłata" zawsze przychodzi od powiadomienia@allegromail.pl.
Możesz jeszcze zrobić tak. Przy dacie otrzymania kliknij te trzy kropeczki -> Pokaż Oryginał
Tabelka powinna sprawdzić wiarygodność nadawcy po przefiltrowaniu przez serwery GMaila, a pod nią znajdziesz listę kluczy. Prześledź sobie te dane i zobacz, czy otrzymane wiadomości faktycznie pochodzą z maili typu "from smtpfarm(jakiś_numer).allegro.pl". Jesli nie, to pewnie będzie jakiś losowy adres gmail albo poczty wp - chodzi o pole Received.
Reszta danych to potwierdzenie wiarygodności. Google załatało parę dziur z programów pomijających uwierzytelnianie. Zawsze sprawdzaj nagłówki wiadomości!
@DarkStoorM Received: from smtpfarm9.allegro.pl (smtpfarm9.allegro.pl. [178.21.155.4])
A to ciekawe, nie ma tam jakichś wyróżniających się adresów? Musiałbym zerknąć na pełną wiadomość, ale nie wiem czy tutaj można wysyłać takie rzeczy 😄
Nie wiem, z tego co widzę to tylko allegro. Zostawię tą sprawę Policji i Allegro.
@Wajrak_40 A to błąd, bo @DarkStoorM jest fachowcem. Wyślij mu to na priv, może coś znajdzie.
@Vryko A tam fachowcem 😄 W tej kwestii wiem tyle co wyczytam w dokumentacjach, tutaj sczerze nie jestem pewien, bo to dziwnie wygląda. Na policję sprawę i tak musi zgłosić.
Raczej nie przypuszczałbym, że istnieje szansa na wysłanie maila w poniższy sposób:
adres prywatny -> adres allegromail -> serwer allegro -> serwer gmail. Chociaż kto wie 😄
@DarkStoorM Dla mnie to też wygląda normalnie. Adres. Przydałby się jakiś admin, celem weryfikacji. Zawołam kawalerię...
@DarkStoorM Pi.er.doły jesteśmy. Oba. Ponieważ:
A to oznacza, że mail jednak przyszedł przez Allegro. Czyli być może nie ma żadnej przewałki... 🙂
"Nowa wpłata" zawsze przychodzi od powiadomienia@allegromail.pl.
@Wajrak_40 Wiem, ale IP wskazuje na Allegro. Pewnie to też można jakoś zmienić..ale niczego więcej nie wymyślimy. Trzeba poczekać na kogoś, kto ma dostęp do korespondencji - moda, admina. I tyle.
@Vryko Ha! Jest jedno ale. Zwróciłem na to uwagę w pierwszej kolejności, choć wiem, że pole nadawcy można zmienić w każdej chwili i chyba tutaj ktoś popełnił błąd
W screenie autora:
Wszystkie moje powiadomienia z wpłatami od allegro:
Jestem strasznie ciekaw skąd faktycznie przyszła wiadomość, jeżeli przemieliło ją przez Allegro. Maskowanych emali nie da się użyć do wysłania wiadomości mailowej. Chyba, że jest coś o czym jeszcze nie wiem...