anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Paragon na usługę transportową

MAMY ROZWIĄZANIE!
SD-TRADE
#7 Wielbiciel

Dopiero zaczynam sprzedaż na allegro mam pytanie w jaki sposób rozliczyć sprzedaż

Jeżeli klient kupuje towar za 10zł, nabijam go na paragon dodatkowo wykupuje dostawe allegro one za kwote 10,99, na paragonie nabijam całość tj. 10zł towar i druga pozycja dostawa 10,99

W jaki sposób to rozliczam, bo skoro w pozycji rozliczenia z allegro nie widnieje kwota za dostawę to na jakiej podstawie mam to zaliczyć w koszt. Nie mam faktury od przewoźnika, więc teoretycznie płacę podatek od całej kwoty na paragonie. 

Fakt dostaję cała kwotę na saldo allegro, ale po dostawie kwota za przesyłkę tj. 10,99 zostaje mi pobierana

Zgłupiałem szczerze 

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@SD-TRADE

Powinieneś otrzymać od Allegro także fakturę za usługi kurierskie. 

oznacz moderatorów
SD-TRADE
#7 Wielbiciel

Kurczę, patrzę tą fakturę, którą dostałem za sierpień i mam tylko fakturę za "Zapewnienie funkcjonalności i usług dostępnych na
platformie handlowej Allegro" czyli jak się domyślam chodzi o prowizję 

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

Chodzi o wszystko, prowizję od sprzedaży, prowizję od prowizji oferty wyróżnionej, koszty reklam, dostaw i wszystko to co sobie tam Allegro naliczyło i pobrało, bo dla twojej wygody i zapewnienia maksymalnego komfortu sami sobie pobierają opłaty z środków za sprzedaż 

oznacz moderatorów
SD-TRADE
#7 Wielbiciel

Czyli teoretycznie w tej fakturze zawiera się też stawka za usługi kurierskie? 

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

Sprawdź i porównaj fakturę z opłatami pobranymi przez Allegro 

oznacz moderatorów
SD-TRADE
#7 Wielbiciel

Teoretycznie wszystko się zgadza, ale w momencie jak już wyślę przesyłkę pobierana jest mi kwota np 10.99 po czym po 2/4 godzinach jest mi zwracana więc saldo mam na zero i nie dostaje faktury za dostawę bo teoretycznie została mi zwrócona, ale na paragonie który już pojechał do klienta dalej jest usługa dostawy od której muszę zapłacić VAT i podatek, o ile dobrze rozumiem 

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

Ty chyba żartujesz myśląc że za przesyłkę ktoś wspaniałomyślnie coś ci zwraca, a już na pewno nie allegro. 

Po prostu rachunek został wyrównany z drugiego salda sprzedażowego i tyle, nikt nic nie zwraca.

Policz to jeszcze raz i to dobrze.

Dodaj za dany miesiąc wszystkie obciążenia i odejmij zwroty kosztów (tylko nie Pobranie opłat z wpływów). Powinien wynieść wynik brutto zgodny z fakturą w tym koszty dostawy. 

oznacz moderatorów
SD-TRADE
#7 Wielbiciel

Naprawdę, tak jest w podsumowaniu miesięcznym kwota za dostawy to 0% 

tutaj wrzucam ss jak to wygląda w jednym z przypadków

SDTRADE_0-1757150583131.pngSDTRADE_1-1757150591690.png

26 sprzedaje produkt i jest pobierana za niego prowizja w wysokości 4,81

27 godzin 13:28 przesyłka jest wysłana poprzez orlen paczke i naliczana jest opłata za dostawe 10,99

27 godzina 13:43 pobierana jest kwota z wpływów aby zapłacić rozliczenie za dostawę

27 godzina 15:13 jest zwracana kwota za wysyłkę 

Więc teoretycznie zostaje bez faktury za dostawę a muszę za nią zapłacić podatek vat i dochodowy, bo kwota na paragonie musi się zgadzać z kwotą zamówienia 

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

A widzisz tego nie wiedziałem że dali ci jakieś bonusy, a dlaczego płacisz podatek od przesyłki - bo to Twój czysty zysk, a od zysków się płaci podatki. 

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz

@SD-TRADE Paragon wystawiasz poprawnie. Zaczynasz przygodę na Allegro, więc zapewne masz jakieś bonusy w pakiecie powitalnym. Jak się pakiet powitalny skończy, to oczy wyjdą ci z orbitek jak zobaczysz naliczenia serwisu.

Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@SD-TRADE korzystasz aktualnie z programu powitalnego dla nowych sprzedawców, gdzie masz 100 darmowych nadań Smart! - tutaj znajdziesz regulamin😊

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów