anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pośrednictwo sprzedaży

-Yanis-
#1 Nowicjusz#

Witam

Kolega, starszy Pan handluje częściami samochodowymi. Nie zna sie na komputerach a chciałby sprzedawać na allegro. Czy ja nie pracując u niego moge wystawiać jego przedmioty na swoim koncie i co miesiac wystawiac mu fakture za pośrednictwo?

On wystawiałby faktury klientom za sprzedaną część i sie rozliczał z dochodu już z urzedami. 
Tylko co wplatami na moje konto bankowe ? Musialbym chyba mu przelewac te wszystkie kwoty by nie bylo ze to ja przyjalem platnosc za ten towar. 
przerabial ktos temat?

Do tego by chcial żebym mu wysylki ogarnal odpłatnie , ale to znowu problem sie robi z wysylkami za pobraniem bo znowu pieniądze i za wysylke i za towar trafią na moje konto. 

dzieki jak ktos cos moze podpowiedziec. 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

kostas11
#21 Demiurg#

@-Yanis- możesz to sprzedawać, jak masz firmę tylko pamiętaj że części motoryzacyjne są na Vat, kasa GTU itp.  pamiętaj też że będziesz też jako sprzedający odpowiadał za reklamacje itp. wtedy wszystko bierzesz na siebie łącznie z wpłatami i kosztami a on Ci na koniec miesiąca wystawi fakturę na części - prowizja dla Ciebie 🙂 

Lub niech założy swoje konto na allegro, swoje konto bankowe a Ty jako pracownik ( nie musisz być zatrudniony, na koniec miesiąca wystawisz mu fakturę za pomoc przy obsłudze sprzedaży ) będziesz zarządzał sprzedażą czy pakowaniem 🙂 https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/nadaj-pracownikowi-wybrane-uprawnienia-do-...

Lepsza będzie opcja nr2 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@-Yanis-  sugeruję aby ten starszy Pan założył konto na swoją firme podając swoje dane, swój numer rachunku i samemu odpowiadajac za swój towar i za obsługe klienta. Ty mógłbys wówczas być zarajestrowany jako pracownik.

Odradzam sprzedaż na swoim koncie ponieważ wówczas to Ty odpowiadasz przed kupującycm za zgodnośc z umową. Ty odpowiadasz za zwroty, reklamacje , przesyłki itd itp. Do tego rozliczenia z Urzędem Skarbowy itd itp Tak naprawde bierzesz na siebie całą odpowiedzialnośc za zupełnie niewielkie pieniądze.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

trzymaj się od tego z daleka

oznacz moderatorów