anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pobieranie opłat za sprzedaż

mako_poznan
#10 Popularyzator#

Mam pytanie do użytkowników odnośnie jak sprawdzacie ile faktycznie zarobiliście na sprzedaży, ile faktycznie prowizji pobrało allegro?

Taki przykład jednej z moich sprzedaży. Z rozliczeń wynika, że chyba nic nie zarobiłem. Sąd mam wiedzieć która opłata się czego tyczy? Która to prowizja, a która koszty wysyłki smart?

Jak to rozszyfrować?

allegro.jpg

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

Halfrunt
#20 Guru#
oznacz moderatorów

bosek_2804
#13 Ambasador#

Musisz brać pod uwagę, że nawet do 3 miesięcy przychodzą dopłaty dodatkowe za przeważenia paczek, dodatkowe ubezpieczenia lub kary za ponadgabaryt. Wtedy nie będzie 10-20% tylko 40 do 60% 😉 SMART również nie jest darmowy. Klient kupujący widzi 0 - Ty zobaczysz kilkuzłotowe dopłaty do każdej transakcji. Portal lubi ukrywać  - a pokazać tylko część. Celowy zamysł rozbójniczy. 

***(...domowe przedszkole wszystkie dzieci kocha ...)
oznacz moderatorów

HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

Sam to rozkminiałem przez dłuższy czas i doszedłem do wniosku, że tak nie dojdzie sie co i za co. Tylko mniej więcej wiem, że Allegro pobiera prowizję nie tylko od sprzedanego przedmiotu, ale również od kosztów dostawy, nawet jeśli wysyłasz paczkę poza ich system. Pobierają tez prowizje od transakcji za przelewy online te własnie chybaPrzelewy24. I tak, te opłaty mogą pojawiać się z opóźnieniem, bo Allegro często rozlicza je w partiach, a nie od razu po transakcji. Niektórzy sprzedawcy próbowali obchodzić prowizję, zaniżając cenę produktu, a podnosząc koszt dostawy. Wprowadzili więc zasadę, że prowizja dotyczy całości zapłaconej przez kupującego – zarówno za towar, jak i wysyłkę.Allegro często księguje opłaty w nocy i może to wyglądać jak podwójne obciążenie. Nalicza też chyba dodatkowe mikroopłaty – np. za przetwarzanie płatności lub drobne korekty w transakcji. Oraz posiada cykliczne rozliczenia – Allegro często księguje opłaty w nocy i może to wyglądać jak podwójne obciążenie. Ile masz do zapłaty znadziesz w zakłdace bodajze Finanse-"podsumowanie opłat". Próbowałem bez smarta i ze smartem. To nie ma znaczenia. Nie da sie uniknąć prowizji za wszystko. To moje własne spostrzeżenia, tez szukałem i zsatanawiałem się nad tym dłuuugo.

oznacz moderatorów

HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

Tak, bardzo optymistyczny artykuł....

oznacz moderatorów

bosek_2804
#13 Ambasador#

@mdrogeria 

o hooo... zaraz podniosą prowizję do 30-40% 

***(...domowe przedszkole wszystkie dzieci kocha ...)
oznacz moderatorów

HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

A to, ile zarobiłeś, znajdziesz w zakładce "Środki i historia operacji", podzielonej na dwie sekcje: Płatności online (Przelewy24 i PayU) Za pobraniem (tzw. Allegro Finance) Aby otrzymywać wypłaty, musisz ustawić numer rachunku bankowego w ustawieniach. Środki za pobranie są zwykle wypłacane na bieżąco. Co do reszty to już w ustawieniach można ustawić. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@mako_poznan procentowo na koniec miesiąca 🙂 masz sprzedaż 10 000 zł - faktura allegro 2000 zł - kartony 100 zł marża 30 % zostaje Ci 200 zł na waciki i resztę kosztów DG 😄

Allegro przytula 1500 zł + 500 zł dopłaty smart Ty na miskę ryżu 200 zł 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

No mnie się za pierwszy zakup towaru dopiero zwróciło myśląc globalnie, myśląc na bieżaco coś tam zarobiło się ale tak jak piszesz tak jest po odjeciu wszystkich kosztów. Przecież wszystko od razu się nie sprzedaje, całego asortymentu i tak nie sprzeda sie a jeszcze za drugi zakup towaru jeszzce nic mi sie nie zwróciło, przynajmniej w moim przypadku 😉 może ktoś ma lepszą passe

oznacz moderatorów

HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

może jest dużo przedsiębiorców co tylko tym dodatkowo sie zajmuje, jeśli tylko ktoś trudni się sprzedażą to chyba musi być to cięzki biznes lub sprzedaje też stacjonarnie, ja nie wiem...

oznacz moderatorów

HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

Ogólnie to koszty prowadzenia działalności są bardzo duże, w tym jest najwiekszy problem każdego przedsiębiorcy by wyjśc z zyskiem każdego miesiąca. Nikogo nie obchodzi jaką sobie marże doliczasz, możesz sobie nawet i 10% marży doliczyć. To trzeba podnieść marże. Wydaje mi się że opłaty na Allegro nie są jeszzcze takie straszne. Troche przedsiebiorcy mieszaja je z kosztami prowadzenia działalnosci. jak ktoś utrzymuje sie tylko z handlu to może ma problem z utzrymaniem się. Tyle wersji ile przedsiębiorców, każdy też ma inny asortyment, inną marże, jeden prowadzi to tylko dodatkowo, inny tylko z tego żyje... także pewnie stąd te różne opinie.

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

allegro pobiera ponad 1/5 ceny wystawionej na allegro to jest mało ? oni pośredniczą tylko w transakcji a biorą taką kapustę 😄 przecież oni za ciebie zwrotów/reklamacji/spakowania towaru nie zrobią więc to jest bardzo dużo 

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@sklep_solpio  1/5? 

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

@fox_paws  ponad 21 % razem z dostawą opłat to nie ponad 1/5 ? 🙂 (nie liczę koszt pracownika pakowania, sam czysty koszt pośrednika)

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@sklep_solpio Ponad 21% było przed podwyżką. Teraz mam ok. 18% po rezygnacji ze Smarta.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

Prowizja za koszty dostawy mnie zaskoczyła, ale najwyraźniej sprzedawcy wcześniej kombinowali, więc teraz nie da się jej uniknąć w żadną stronę. Jestem tu nowy i na razie tylko się przyglądam. Wysokość opłat to kwestia indywidualna – dla jednych będzie to dużo, dla innych niewiele.

Dla osób, które utrzymują się wyłącznie ze sprzedaży i mają niewielkie zyski, każda dodatkowa opłata może być odczuwalna. Z kolei sprzedawcy z dużą sprzedażą i solidnym dochodem raczej nie odczują tych kosztów tak dotkliwie.

Każdy handluje innym asortymentem, który może przynosić różne marże – niektórzy zarabiają więcej, inni mniej. Opinie są podzielone, ponieważ wszystko zależy od indywidualnych doświadczeń, strategii sprzedaży i poziomu zysków. Niektórzy prowadzą sprzedaż jako dodatkowe źródło dochodu i mogą pozwolić sobie na niższe ceny, podczas gdy inni doliczają marżę, aby pokryć koszty i utrzymać rentowność. Każdy przedsiębiorca postrzega te opłaty inaczej, w zależności od swojej sytuacji finansowej.

oznacz moderatorów