anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podjazd kuriera Dpd

Quete
#8 Zapaleniec#

Przygotowuję przesyłki  z opcją zamów bez zlecenia podjazdu kuriera, etykiety wydrukowane, paczki przygotowane i dla tych przesyłek chcę zamówić jeden wspólny podjazd kuriera . Jak to zrobić? Z poziomu zamówienia kiedy wybieram nadaj wiele , na nowo generują mi się etykiety, czy trzeba wejść w każde zamówienie w szczegóły i zamówić podjazd dla każdej przesyłki ? Czy wystarczy wejść w jedną i zamówić podjazd? Dziękuję 

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Quete Podczas generowania można nadać maksymalnie 20 zamówień jednocześnie i wtedy podjazd jest jeden dla wszystkich paczek. Natomiast teraz, kiedy etykiety są już wydrukowane, możesz zamówić podjazd jedynie pojedynczo. 

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Quete
#8 Zapaleniec#

Czyli jak wieczorem spakuję załóżmy 3 przesyłki to zamawiam jeden podjazd, rano spakuję kolejne 3 następny podjazd, a przed przyjazdem kuriera jeszcze 2 to też kolejny podjazd? 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Quete Tak.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Quete
#8 Zapaleniec#

Jak to wtedy jest liczone za każdy zamówiony podjazd? Do tej pory pakowałam każdą przesyłkę z osobna i zaraz z podjazdem kuriera, ale kurier zwrócił mi uwagę i powiedział, że takie rozwiązanie niczemu nie służy , ma np. 5 zleceń podjazdu ode mnie na ten sam dzień. Może jak coś działa (jak w tym przypadku, przy starej metodzie z zakładki zamówienia zaznaczało się paczki i zamawiało jeden podjazd) to nie warto tego na siłę ulepszać. 

oznacz moderatorów

Quete
#8 Zapaleniec#

p.s i mimo, że zamówiłam podjazd dla danej przesyłki dalej widnieje zamów podjazd, zamiast kurier zamówiony , można się pogubić przy kilku przesyłkach 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Quete Podaj numery przesyłek, przy których występuje ten problem.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Quete
#8 Zapaleniec#

To jest cały czas nie tylko przy tej przesyłce zawsze widnieje zamów podjazd nawet po zamówieniu , numer  DPD 1000513156867U pytałam jeszcze jak  jest liczony podjazd jak zamówię kuriera np. 3 razy  czy za każdy zamówiony podjazd? 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Quete Skonsultowałam tę sprawę z osobami, które w Allegro zajmują się tym obszarem i otrzymałam odpowiedź, że prawdopodobnie kurier przyjedzie raz, ale po kilka zleceń, więc w kwestii tego jak zostaną rozliczone powinieneś dopytać w DPD. 

Jeśli natomiast chodzi o przycisk "Zamów podjazd", nie jest to błąd. Ten system sprawdza się np. w sytuacji, gdy podjazd nie zostanie zrealizowany (można go ponownie zamówić). 

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Quete
#8 Zapaleniec#

Ja rozliczam się z allegro za wysyłki DPD , to wy pobieracie opłaty za każdą paczkę i za podjazdy więc żądam odpowiedzi. 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Quete Opłaty są naliczane w oparciu o informacje przekazywane przez firmę kurierską, dlatego zachęcam do kontaktu z nią.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Quete
#8 Zapaleniec#

Przecież to od Was dostaję fakturę to mam dzwonić do DPD mimo , że nie mam podpisane z nimi umowy tylko wysyłam przez allegro i pytać jaki koszt naliczyli za odbiór przesyłek allegro smart? Chyba coś tu nie pasuje. 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Quete DPD udzieli Ci tych informacji. Jest to firma, która realizuje usługę podjazdu i doręczenia Twoich przesyłek. Być może sam kurier, który przyjedzie po paczki również będzie znał odpowiedź na Twoje pytania.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Quete
#8 Zapaleniec#

Kurier właśnie był po przesyłki celowo zamówiłam podjazd na 1 przesyłkę tak jak sugerował kurier w dniu wczorajszym , a miał zlecone dwa podjazdy , śmiał się, że opłata będzie za dwa . Z pani strony bardzo niekompetentna odpowiedź skoro allegro obsługuje wysyłkę i cytując allegro "Za przesyłki rozliczysz się bezpośrednio z Allegro"

oznacz moderatorów

seb1q
#11 Animator#

@nat_not , nie wprowadzaj w błąd i nie pisz proszę informacji, których nie masz kilkukrotnie razy potwierdzone.

Tak się składa, że mogę się w tym temacie wypowiedzieć, ponieważ również z tym walczyłem i słyszałem również setki wersji ale to nie ważne...

Finalnie robi się w ten sposób - Generujesz etykiety, pakujesz 5-10-50-100-1000 paczek danego dnia i tego samego dnia chcesz wysłać to robisz PODJAZD KURIERA TYLKO RAZ.

Kiedy spakujesz nawet jedną paczkę i zlecisz podjazd kuriera a po kilku godzinach dopakujesz jeszcze 50 paczek to nie musisz zlecać kolejnego podjazdu.

W momencie zlecenia podjazdu na 1 paczkę, gdy przekażesz kurierowi 10 paczek to nie ponosisz opłaty za podjazd. Opłata za podjazd naliczona jest w sytuacji, kiedy przekażesz kurierowi mniej niż 4 paczki:

"

Zlecenie odbioru, czyli podjazd i odbiór paczek przez kuriera - jest to usługa dodatkowa i jest bezpłatna, jeśli przekażesz kurierowi przynajmniej 4 przesyłki przy podjeździe. Usługa kosztuje 3,99 zł brutto jeśli przekażesz kurierowi mniej niż 4 przesyłki."

https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/allegro-kurier-dpd-informacje-dla-sprzedajacych-ZGjlBn2rdU4

Dodatkowo, jeśli jesteś malutkim sprzedawcą i wysyłasz np. 2 paczki dziennie i wygenerujesz etykietę na 1 paczkę z podjazdem kuriera, następnie po jakimś czasie wygenerujesz kolejną 1 paczkę z podjazdem kuriera to razem daje 2 paczki i 2 zlecenia podjazdu. Przy wydawaniu paczek, masz mniej niż 4 przesyłki, więc ponosisz 2x opłatę w wysokości 3,99 zł, doliczoną do rachunku Allegro.

oznacz moderatorów

Quete
#8 Zapaleniec#

W końcu w pełni satysfakcjonująca odpowiedź !!!  Bardzo dziękuję !!!

oznacz moderatorów

SlodkieTyciTyci
#7 Wielbiciel#

Z doświadczenia z tego tygodnia, stwierdzam że nie do końca działa to tak jak napisałeś. Zamówiłem podjazd do 1 paczki, w ciągu dnia doszło mi jeszcze 6 paczek. Mimo wszystko zostałem policzony za podjazd.

Dokładać paczki można ale podjazd musi zostać zamówiony do co najmniej 5 paczek. Przynajmniej jeśli generuje się etykiety przez allegro a nie na stronie inpostu. Z tym drugim przypadkiem nie weryfikowałem.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@SlodkieTyciTyci  Ty zdaje sie piszesz o inpost a wątek dotyczy dpd .

My mamy prosty sposób. Pierwsze cztery paczki - nadajemy i zamawiamy do nich podjazd kuriera. Jeśłi potem dochodzą kolejne to już tylko nadajemy. Kiedy kurier podjeżdza - zabiera wszystko co jest przygotowane

oznacz moderatorów