anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podrobione potwierdzenie przelewu

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:73095852
#3 Debiutant#

Dzień dobry,
Wczoraj wystawiłem na aukcję konto z gry (210 zł), kupujący wysłał mi mailem potwierdzenie zapłaty i przekazałem "zakupiony" przedmiot aukcji do tej pory nie otrzymałem pieniędzy. Aktywne PayU i przelewy24.
Wszystko by było ok, gdyby z kupującym był kontakt, a tak to po przekazaniu jak kamień w wodę. Teraz sprawdziłem na spokojnie, okazuje się iż potwierdzenie jest podrobione, ponieważ numer konta nie istnieje w bazie. 
Skoro numer konta był podrobiony, to podrobiona będzie również reszta danych.
Co mogę zrobić w takim przypadku, czy allegro jest w stanie coś pomóc czy tutaj tylko policja wchodzi w grę i czy jest sens "wojarzy" o parę złotych.
Liczę na pomoc i wypowiedź osób które spotkały się już z takimi przypadkami 🙂
Za komentarze iż jestem nie uważny i to moja wina dziękuję bo to wiem, ale takie rzeczy chyba podchodzą już pod paragraf i jako uczciwy obywatel nawet by mi to przez myśl nie przeszło.
Pozdrawiam

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6
mdrogeria
#21 Demiurg#

Client:73095852 pozostaje Ci policja , wysłałeś nie sprawdzając czy środki wpłynęły na AF .

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@Client:73095852 To typowe oszustwo na Allegro. Nigdy nie wysyłaj towaru bez pieniędzy widocznych w zakładce Allegro Finanse lub na koncie bankowym. Potwierdzenia przelewów mogą być fałszywe. Teraz pozostaje Ci policja. Wcześniej wyślij kupującemu wezwanie do zapłaty i wyznacz ostateczny termin. Poinformuj, że po tym terminie zgłosisz sprawę na policję. Czasem jeden telefon z komisariatu wystarczy, aby dłużnik zapłacił.

oznacz moderatorów
#3 Debiutant#

Pytanie czy jest w ogóle opcja namierzenia takiego osobnika, kiedy konto jest stworzone przed samym zakupem a dane nie przekazane w żaden sposób, włączając w to podrobiony dowód przelewu.

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Client:73095852 Zablokowaliśmy już konto tego kupującego. Zgłoś sprawę na policję. Na jej wniosek przekażemy wszystkie niezbędne dane. Mamy nadzieję, że sprawa będzie miała pozytywny finał.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
#3 Debiutant#

Dziękuję, jaką dokumentację muszę przygotować do złożenia na policję ?

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Client:73095852 Przygotuj zrzuty ekranu ze strony oferty oraz treść maili. Jeśli niezbędne będą jeszcze jakieś dokumenty, na pewno poinformuje Cię o tym funkcjonariusz przyjmujący zgłoszenie.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów