anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

problem z rozliczeniem sprzedaży

jimmycaces
#1 Nowicjusz#

Proszę państwa, zasilacz wystawiłem za 140 PLN, do tego Allegro narzuciło 9,99 PLN za przesyłkę opłacona przez kupującego. Razem kupujacy zapłacił 149,99 PLN. Zapakowałem przesyłkę i klient odebrał, z kolej ja mam zapłacić prowizję Allegro w wysokości 6,86 PLN i tyle. Ale Allegro chce abym ja zapłacił za przesyłkę kolejne 9,99 PLN i tebo nie rozumiem ponieważ przesyłka została opłacona już przez kupującego. Zgłaszam to do Federacji Konsumentów i niech oni to wyjaśnią, bo jak dla mnie to Allegro chce mnie okraść na sumę 9,99 PLN za już opłaconą przesyłkę. Wychodzi na to, że przesyłka kosztowałaby w sumie 19,98 PLN a to chyba się nie zgadza z ofertą Allegro lokalnie, gdzie jest napisane, że koszt przesyłki to 9,99 PLN.

Dzwoniłem do klienta, który odebrał zasilacz, sprawdził i wszystko jest w porządku. Nie rozumiem czemu Allegro jeszcze nie przelało moich pieniędzy na moje konto bankowe a żąda ode mnie nie 6,86 PLN zgodnie z ofertą Allegro Lokalnie a chce abym zapłacił 16,85 PLN. 
Proszę o wyjaśnienie?
oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

jimmycaces
#1 Nowicjusz#

Proszę wyjaśnić mi, czemu mam jako sprzedający zapłacić jeszcze raz za już opłaconą przesyłkę, skoro klient kupujący już to uczynił i zapłacił te 9,99 PLN??? Prowizja za pośrednictwo Allegro Lokalnie to 6,86 PLN, które już zapłaciłem. Wystawiłem zasilacz, Allegro napisało jakie są warunki sprzedaży, miało być 6,86 PLN dla Allegro z sumy 140 PLN. Klienta zapłacił 149,99 PLN. Ja zapłaciłem Allegro Lokalnie 6,86 PLN, ale moich pieniędzy nie ma na moim koncie bankowym chociaż konto jest w posiadaniu Allegro.pl  Kiedy dostanę wypłatę za moją sprzedaż, którą klient już odebrał??? Brak kontaktu z Allegro, nie ma żadnego adresu, gdzie można zgłosić problem. To wygląda na umyślne oszustwo.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@jimmycaces "To wygląda na umyślne oszustwo" raczej na Twój brak znajomości zasad działania portalu 😉

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@jimmycaces 149,99 zł zostało przekazane na Twoje saldo w Allegro Finanse. Jest to kwota zawierająca koszt towaru i przesyłki. Dopiero wpłacając 9, 99 zł na rachunek Allegro opłacisz dostawę. 

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

jimmycaces
#1 Nowicjusz#

klient kupujący już zapłacił 9,99 PLN za dostawę przesyłki, to czemu niby miałbym ja zapłacić drugi raz za ten samą przesyłkę skoro

już została opłacona?

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@jimmycaces Bo to Ty dostałeś od kupującego te pieniądze, czyli całą wpłatę 149,99 zł.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@jimmycaces Tobie zapłacił za przesyłkę i towar , teraz Ty musisz opłacić przewoźnika , łoj... cóś pod góreckę beło do skoły .

oznacz moderatorów

jimmycaces
#1 Nowicjusz#

Czy ty jesteś zakompleksiony/a, czy masz jakiś problem z psychiką?  Klient zapłacił Allegro a nie mnie. Allegro posiada kasę a nie ja, to po pierwsze. Drugie, czy ja kogoś tu obrażam? Nie, więc jakim prawem Ty sobie pozwalasz na chamskie teksty??? Sprawa jest prosta, jeżeli Allegro ma u siebie pieniądze, to czemu nie odlicza sobie te 9,99 z sumy 149,99 PLN??? Ze swojej strony ja już zapłaciłem prowizję 6,86 PLN. Pytanie jest proste, ile pieniędzy dostanę od Allegro po tym jak zapłacę im jeszcze 9,99 PLN ??? Nie mam doświadczenie w sprzedaży na Allegro, ale to jest chore. Powinno to być prostsze, skoro Allegro dostaję kasę, to oni powinni załatwić opłatę przewoźnika i zabrać swoją prowizję, a mi przesłać sumę końcową. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@jimmycaces "Pytanie jest proste, ile pieniędzy dostanę od Allegro po tym jak zapłacę im jeszcze 9,99 PLN ??? "

Otrzymasz 149,99 zł

oznacz moderatorów

jimmycaces
#1 Nowicjusz#

Oferta Allegro Lokalnie brzmiała tak, że za zasilacz wystawiony za sumę 140 PLN płacę Allegro 6,86 PLN za pośrednictwo, natomiast za koszt przesyłki płaci kupujący czyli te 9,99 PLN, klient zapłacił w sumie 149,99 PLN. Zapłaciłem 6,86 PLN Allegro za pośrednictwo i moim zdaniem to wszystko. Natomiast Allegro Lokalnie chce abym jeszcze raz zapłacił 9,99 PLN tylko nie wiem za co skoro już przesyłka została opłacona. Jak dla mnie to oszustwo. Zgłoszę to do Federacji Konsumentów i niech oni się wykażą, tko tu ma rację. Czy Allegro postępuje zgodnie z przepisami, czy raczej łamie przepisy konsumenta. Z mojego punktu widzenia pogwałcone są tu moje prawa i jestem oszukiwany, bo jeżeli Allegro powiadomiło by mnie, że mam zapłacić nie tylko 6,86 PLN prowizji, ale jeszcze muszę zapłacić 9,99 PLN zarówno ja oraz kupujący za jedną i tę samą przesyłkę, to bym nie wystawiał niczego. De facto zamiast 140 PLN za nowy zasilacz jeżeli dostanę pieniądze, to będzie to 123 PLN. Jak na razie nie dostałem ani centa za mój zasilacz a klient zapłacił, Allegro przetrzymuje moje pieniądze.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@jimmycaces Słuchaj...

Towar kosztuje 140 zł

Wysyłka 9,99 zł

Prowizja wynosi 6,86 zł

Kupujący płaci 149,99 zł i taka kwota wpływa na Twoje konto Allegro Finanse.

Ty musisz opłacić prowizję 6,86 zł + koszty wysyłki 9,99 zł

Środki na opłacenie przesyłki otrzymałeś od kupującego i są one do Twojej dyspozycji.

Jeśli chcesz wypłacić środki na swoje konto bankowe to zajrzyj tutaj:
https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/wplaty-od-kupujacych-z-allegro-lokalnie/jak-wyplacic-pieniad...

Niczego nie płacisz dwa razy - jeśli otrzymujesz 149,99 zł i z tego płacisz 9,99 zł za przesyłkę to wszystko się zgadza prawda?

Nie wiem czego nie rozumiesz.

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#14 Krzewiciel#

@jimmycaces Po pierwsze wysłałeś za pośrednictwem allegro czy swoją wysyłką ? jeśli nie to LOGICZNE JEŻELI TWÓJ TOWAR BYŁ WYSTAWIONY ZA 140 ZŁ I DOSTAŁEŚ 149,99 ? TO JEST COŚ NIE TAK I MUSISZ OPŁACIĆ DOSTAWĘ, W KTÓREJ POŚREDNICZY ALLEGRO.

ja wszystko rozumiem, ale ludzie sam napisałeś wystawiłeś towar za 140 zł a otrzymałeś 149,99 ? czy to nie jest na logike ?

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#14 Krzewiciel#
oznacz moderatorów