anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pytanie dot. reklamacji

HYDROREN
#10 Popularyzator

Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące podjęcia decyzji reklamacyjnej nr 237995/2026.

Pytanie czy w tej sytuacji powinienem uznać reklamację czy ją odrzucić? Reklamacja zakończyła się na etapie wstrzymania wypłaty z Allegro Protect dla klientki, bo nie odsyła towaru. Termin rozpatrzenia reklamacji zbliża się do końca - pozostały 3 dni.

Otrzymałem dziś powiadomienie z Allegro z informacją, że mam jeszcze 3 dni na podjęcie decyzji. Proszę o potwierdzenie, czy jeśli nie zaznaczę żadnej decyzji, zostanie to automatycznie uznane jako reklamacja zasadna (czyli jej uznanie).

Proszę o sprawdzenie tej reklamacji, ponieważ mam wątpliwości, czy muszę coś zaznaczać, czy też brak reakcji będzie równoznaczny z uznaniem reklamacji.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@HYDROREN Decyzję w sprawie przyjęcia lub odrzucenia reklamacji musisz podjąć samodzielnie, nie przekraczając terminu. O swojej decyzji poinformuj klientkę.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

HYDROREN
#10 Popularyzator

To moja pierwsza taka reklamacja gdzie klient prowadził coraz większą na mnie eskalację. Powinienem od razu odrzucić tą reklamacje a nie czekać do końca a w zasadzie to czekałem na zwrot produktu którego klientka nie chce oddać ale jeszzce nie miałem sytuacji by ktoś się doczepił o sam opis i nie chiał zwrócić towaru. Prowadzę tutaj sprzedaż dopiero rok więc z każdą nową sytuacją nabieram doświadczenia. Sprzedaż na allegro prowadze tylko dodatkowo bo mam własne usługi i towaruje sie gdy mam na to chęci i czas więc bardzo rzadko bo głownie zajmuje sie świadzceniem usług. Widzę że tu kupujący mają więcej praw jak sprzedający, tak mam nerwy rozszarpane przez tą kobietę, mam jej już dość. 

oznacz moderatorów

CzarnyOleander1
#1 Nowicjusz

@HYDROREN musiałbyś powiedzieć coś więcej na temat samej reklamacji. Jaki jest powód zgłoszenia, jaką niezgodność dokładnie zgłasza klient, której oferty dotyczy zgłoszenie i chyba jak wygląda jej przebieg... Czy klient zgłosił reklamację, poprosiłeś o odesłanie a klient nie odsyła?

oznacz moderatorów

HYDROREN
#10 Popularyzator

podała niezgodnosc opisu, ale opis jest zgodny, to jej nadintepretacja po prostu by wyłudzić moim zdaniem 30% wartości zakupionego towaru, za dużo by pisać....  klientka nie odsyła towaru, przetrzymuje mi kuwete ponad 2 tygodnie chyba już i zgłaszała mnie 2 x do protecta , allegro wstrzymuje protecta bo nie odsyła towaru, ciężka pacjentka. A jak jej odpisuje standardową regułkę że pełny zwrot po odesłaniu towaru to ciągle sobie paragrafy wypisywała i pisała o wadzie, o naprawie lub wymiane ale nie chodzi o wade fizyczna, ona sobie nadintepretuje wszystkie paragrafy i przepisy tak jak ona to rozumie by było na jej korzyść, doradcy Allegro jej pisali już bo ciągle woła o pomoc no to ta też swoje i kolejny paragraf wyciąga, straszy rzecznikiem praw konsumenta xd, potem izbą handlową xd potem mi pisze ze to klient rozpatruje reklamacje, doradcy allegro jej odpisują ze to sprzedawca rozpatruje reklamacje a ta swoje i paragraf i prosi doradce o pomoc i tak w kóło i przetrzymuje mi kuwete, do reklamacji zostało juz prawie niecałe 3 dni.... wypisła mi ekstra komentarz że jej nie odpisuje i oczywiscie paragraf w komenatrzu tez musi byc bo ona ma na mnie każdy paragraf.... i powiem Ci że szkoda gadac. Mam już dosyć, bo już decyzje reklamacyjna podjałem, Doradca Allegro tez juz sie udzielił, ona ma  odesłac kuwete ale nie ma zamiaru i ciągle żada 30%, za co? praktycznie za opis która sobie sama nadintepretowała i jest zgodny z opisem producenta , sama juz nie wie co pisze.... mam jej dość. 

oznacz moderatorów

CzarnyOleander1
#1 Nowicjusz

Jeśli kupujący tak często sypie paragrafami, to szczerze podejrzewałbym, że pomaga jej w tym Chat GPT, który tworzy wiadomości na potrzeby kupującej, zgodne z przedstawioną tezą... Stąd też te rozbieżności. A i Chat GPT często miesza paragrafy. 

Podstawowe pytania w tej sytuacji. 
1. Jak wygląda treść zgłoszenia reklamacyjnego
2. Dokładne wskazanie roszczenia kupującej
Obie te informacje masz na samej górze reklamacji
3. Numer oferty
4. Czy poprosiłeś o odesłanie przez kupującą czy też przesłałeś etykietę lub zamówiłeś kuriera?

i w sumie ciekawe... jeszcze przed decyzją reklamacyjną dostała link do wniosku o AOK? I AOK odrzuca wniosek z powodu "nieodesłania reklamowanego produktu przez klienta"? Nowe...

oznacz moderatorów