Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Tak ,to metoda oszustów na wyłudzenie danych do konta i go uszczuplenie.
Tak myślałem. Dzięki
@Janusz_bodzio To próba wyłudzenia, nie przechodź proszę do strony z kodu qr i nie podawaj swoich danych
A czy tu przypadkiem nie ma dwoch problemow w jednym:
- proby wyludzenia danych/oszustwa
- przejete konta (to sa przeciez normalne konta allegro w wiekszosci!)
Czy przypadkiem nie bylo jakiegos wycieku danych z Allegro?
Zgadza się, to są normalne konta z których użytkownicy normalnie korzystają. Wg mnie to nie są żadne włamania na konta, bo przecież jest podwójna autentykacja/autoryzacja. To pośrednik ma problem ze swoimi zabezpieczeniami. Co to znaczy "zablokowaliśmy już to konto"? Czy właścicielami tych kont byli oszuści? Pomylenie z pokręceniem, jak zwykle.
Zastanawiam sie nad zgłoszeniem sprawy do RODO... zostalismy narażenia na stratę środków...
Na e maila info niby z allegro,ze ktoś kupił wystawiony przeze mnie przedmiot w opcji kup teraz.W celu otrzymania płatności mam zeskanować jakiś kod QR.To chyba jakieś oszustwo w celu włamania do bankowości,Dane oszusta : godaywa @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Pyszniak1 Cześć, dobrze, że jesteś czujny! To próba wyłudzenia danych, zgłosiłam to konto. Dzięki!
Witam
Otrzymałem taką wiadomość od gościa 70419097
Witam, złożyłem zamówienie na "Opony Hankook Kinergy Eco 2 2sztuki" poprzez opcję "Kup teraz". Proszę o zeskanowanie code w załączniku, aby otrzymać płatność
W załączniku podesłany jakiś kod z wizerunkiem Allegro. @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@megatr-1 Cześć, to próba wyłudzenia danych. Dziękuję bardzo za Twoją czujność i zgłoszenie. Zabezpieczymy to konto. 🙂
client:101672188
Przysłał wiadomość: Witam, złożyłem zamówienie na "LEGO TECHNIC Ładowarka teleskopowa 42133" poprzez opcję "Kup teraz". Proszę o zeskanowanie code w załączniku, aby otrzymać płatność. W załączniku kod qr - czy to oszustwo?
@migmiki Tak, to oszustwo.
@migmiki Cześć 🙂 Dziękuję za zgłoszenie, konto jest już zablokowane. To próba wyłudzenia danych
Czy mieliście sytuację po wstawieniu rzeczy na Allegro lokalnie że przyszedł do was KOD QR że niby spr,edano i tylko trzeba kliknąć w kod
Myślę że to oszustwo
Tysiące takich tu wątków, to jest oszustwo, nie klikaj w kody.
Ostrzegam przed próbami wyłudzenia, oszuści posługują się linkiem wysyłanym na maila, podszywają się pod Allegro
@WIOLA_LETTA Dziękuję za zgłoszenie, konto zostało już zablokowane
@WIOLA_LETTA Dziękuję bardzo, te również zostały już zablokowane