Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
+48228127617 próba wyłudzenia danych wrażliwych przy sprzedaży!!! wysyłają link który przekierowuje,,kod QR,,po czym logując się na ten kod (sklep) kradną dane i próbują wyłudzić pieniądze!!!
Analogiczne wyłudzenie z konta MonotonicShop z kodem QR
@spirit_horse Dziękuję za zgłoszenie, zabezpieczyliśmy już to konto
Dzień dobry. Też otrzymałem taką wiadomość.
@jenot888 Dziękuję za zgłoszenie. Na tym koncie doszło do włamania, już je zabezpieczyliśmy
Witam, też otrzymałam podobną wiadomość. Weszłam w kod i screen przesyłam i dalej miałam zalogować się na konto, dziwne bo to ja sprzedaję.
Taki załącznik w wiadomości od kupującego
@Client:65508881 To próba oszustwa, nie wpisuj swoich danych ani nie skanuj tego kodu QR.
Tutaj podobna sprawa
@Arturrro1987 Dziękuję bardzo, zabezpieczymy to konto
To kolejna ściema?
@Arturrro1987 Niestety tak. 🙁 Dzięki za zgłoszenie! Konto zostało zablokowane.
@berciunia Dziękuję za zgłoszenie. Konto zostało zablokowane.
hej chce się dowiedzieć czy jak ziomek wysłał mi zdjęcie z kodem qr żeby zapłacić i musze się tam logować do aplikacji bankowej czy to jest skam czy płatność o której nic nie wiem
@Client:89348379 tak to próba wyłudzenia danych. Zgłoś go do allegro podając login i wiadomość która dostałeś
Tak działają oszuści, uważaj bo stracisz kasę.
@Client:89348379 to próba oszustwa, podaj proszę login ziomka, który wysłał Ci ten QR kod.
Klient wysłał mi dzisiaj wiadomość (screenshot) z kodem qr że kupił rzecz którą wystawiłem a pozatym nigdzie nie dostałem żadnej informacji kupna czy coś w tym stylu i nie wiem czy jest to scam czy faktycznie tak to teraz działa
To oszustwo nic nie skanuj, podaj moderacji nick/screen z rozmową by zablokowali oszustowi konto
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_