Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Do mnie też napisały 2 oszuści:
client:122740913
jozeftbg1947
@puleczek1 dziękuję za czujność, oba konta są już zablokowane.
nik asiakr3
Co jest na obrazku, My go nie widzimy, jak prośba o maila albo kod Qr to oszustwo.
@grzegorz72d dziękuję za zgłoszenie, zablokowaliśmy już to konto.
Mam pytanie ,kupił ode mnie ktoś telefon z zawieszonym kontem,wysłał mi infdormacje że kupił i mam zeskanować kodQR i potwierdzić spredaż czy to jest legalne?
To oszustwo, nie klikaj w Qr.
klikłam i pojawiła się strona banku i wyszłam od razu stamtąd
@Client41379877 Nic nie skanować, ani nie klikać w żadne linki. To próba wyłudzenia. Poszukaj i poczytaj na forum, jest przynajmniej kilka takich przypadków dziennie
jakie forum?
@Client41379877 To, na którym właśnie piszesz 😎
To zwykły wał mający na celu wyłudzenie.
@Client41379877 to próba oszustwa. Czy możesz podać login osoby, która wysłała do Ciebie tę wiadomość?
dostałe taki screenshot od użytkownika zawieszonego Client:42101506 prosze zablokować
@Client41379877 dziękuję za zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto, nie ma już możliwości wysyłania wiadomości.
zeskanowałam ten kod ale dalej nie weszłam
Próba wyłudzenia Client:70232798 , dostałem screen z kodem qr,
@Marek63234 Dziękuję za sygnał. Konto klienta jest już zablokowane.
Kolejny do zablokowania.
@andrew95k To konto jest już zablokowane.