anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"Zapisz i zeskanuj QR, aby otrzymać środki" czy to próba oszustwa?

MAMY ROZWIĄZANIE!
troyo
#8 Zapaleniec#

Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.

dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika  o treści:

"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."

w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.

Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
2 260 ODPOWIEDZI 2 260
Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Pani_fotograf123 podaj proszę od kogo otrzymałaś tą wiadomość. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Pani_fotograf123
#7 Wielbiciel#

Screenshot_20241009-203956.png

oznacz moderatorów
Pani_fotograf123
#7 Wielbiciel#

oznacz moderatorów
Pani_fotograf123
#7 Wielbiciel#

 proszę o zablokowanie !! 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Pani_fotograf123 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
pol230
#1 Nowicjusz#

Cześć, u mnie to samo.

pol230_0-1729632405621.pngpol230_1-1729632446677.png

oznacz moderatorów
Client:83480972
#1 Nowicjusz#

Dzień dobry. Jestem w kropce. Pierwszy raz wystawiłam przedmiot do sprzedaży na ALLGRO LOKALNIE. Zaraz tego samego dnia otrzymałam wiadomości: pierwszą " Dzień dobry, zapłaciłem", i zaraz drugą " Skieruj kamerę na wyżej podane zdjęcie. Dziękuję z szacunkiem. I zdjęcie  z kodem QR, i z wpisem po angielsku, coś:  Instrukcje: ten kod został wysłany do sprzedawcy w prywatnej wiadomości na jego adres. Możesz również wysłać w prywatnej wiadomości, aby potwierdzić płatność za produkt" . Nie wiem , czy dobrze zrobiłam, ale zeskanowałam ten kod i przekierował mnie na SHEIN. I nic więcej. Może coś nie tak zrobiłam, bo w ogóle korzystam z tego sklepu i tam jest wszystko OK.  A teraz boję się i żałuję , że to zrobiłam. Czy ktoś może mi pomóc? Czy może ktoś miał podobne doświadczenia ?

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Takie komunikaty kod, zdjęcie itd to oszustwo, kas musi być tu:https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/srodki-i-historia-operacji dopiero wysyłasz.

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

To próba oszustwa. Kasa ma być na Allegro finanse. Dopiero po mailu o sprzedaży od Allegro i kasie na koncie Allegro cokolwiek wysyłasz. Nigdzie sie nie logujesz i żadnych kodów...

oznacz moderatorów
#1 Nowicjusz#

Dziękuję za szybkie odpowiedzi, bo nie mogłabym zasnąć Tak po trochu myślałam. Nie mam szczęścia do sprzedaży. Coś podobnego spotkało mnie na **piiip**. Myślicie, że to,  że zeskanowałam kod QR, to może mi zaszkodzić ?Nic więcej nie robiłam - nie podawałam żadnych kodów i nigdzie się nie logowałam

oznacz moderatorów
#1 Nowicjusz#

Coś mi się źle napisało , te gwiazdki i piiip to miało być **piiip**. Sorry

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Zeskanowanie- nie,

oznacz moderatorów
#1 Nowicjusz#

UPS, znowu to samo, ale chyba chodzi o to, że podawanie nazw własnych jest zabronione.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

ze spacją napisz.

oznacz moderatorów
#1 Nowicjusz#

Nie, nie ma potrzeby, to jest właściwie nieważne. Chodzi o inną platformę zakupowo-sprzedażową. Ale dziękuję za wskazówkę .

oznacz moderatorów
#1 Nowicjusz#

Dziękuję za "pocieszenie". Co mam zrobić z tym wpisem? mogę go usunąć ?

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Tu na forum? nie ma niczego potrzeby usuwania i się nie da, usunąć może tylko moderacja.

oznacz moderatorów
#1 Nowicjusz#

Dziękuję wszystkim. Zatem czekam na prawdziwego kupca . 

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

👍

oznacz moderatorów
Client:35386082
#13 Ambasador#

@Client:83480972 
Ten oszust pisał z konta Allegro? podaj jego login, Moderatorzy je zamkną.
@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów