anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja produktu przez klienta ponieważ ktoś go zdeformował optycznie i klientowi się nie podoba.

AutoUpgrade
#9 Pomysłodawca

Witam serdecznie,

Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją. Ogólne zasady procesu reklamacji znam jednak w tym przypadku nie wiem co zrobić.

20 września 2025r klient zakupił ode mnie sportowy filtr powietrza - oferta numer 16245413527

Dzisiaj stwierdził, że zauważył iż filtr powietrza jest zdeformowany wizualnie i że jego mechanik stanowczo odradza mu użytkowanie tego filtra bo naraża swój silnik na uszkodzenie - co oczywiście jest bzdurą.

Klient nie wie kiedy doszło do tej deformacji ale zakłada, że w trakcie transportu w momencie zakupu! I dopiero teraz to zauważył, a nie podczas montażu! 

Filtr ewidentnie jest zdeformowany ale tylko wizualnie co nie podoba się klientowi i żąda wymiany na nowy.

Taką deformację mógł zrobić każdy w każdej chwili - nawet klient specjalnie żeby dostać nowy produkt.

Co mam zrobić w takiej sytuacji? Przecież to nie jest wada produktu podlegająca reklamacji tylko (być może świadome) uszkodzenie wynikające z tego, że ktoś tym filtrem mocno kiwał albo go ścisnął.

Przesyłam zdjęcia filtra.

Życzę wszystkiego  dobrego w Nowym Roku i z góry dziękuję za odpowiedź.

75fcf613-2b8d-4a68-af9a-3845249c2995.jpeg

oznacz moderatorów
29 ODPOWIEDZI 29

w_kiwi
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@AutoUpgrade Z naszej strony nie mamy nic więcej do dodania. Nie zajmujemy się obsługą dyskusji. Jeśli masz zastrzerzenia, to proszę, napisz w tej sprawie przez formularz, a sprawa trafi bezpośrednio do zespołu, który specjalizuje się w obszarze dyskusji. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Halfrunt
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Myślę że uznanie reklamacji oraz wymiana produktu będzie lepszym rozwiązaniem dla Ciebie w sytuacji gdybyś miał mieć dyskusję nierozwiązaną z negatywnym komentarzem włącznie, zwłaszcza przy tak małej ilości pozytywnych komentarzy.

Ale oczywiście masz prawo udowadniać swoje racje, jak również kalkulować konsekwencje. 

Idealną sytuacją było by przedstawienie klientowi zdjęcia na tle faktury/paragonu produktu sprzed pakowania oraz mocnego opakowania, które wykluczało by powstanie uszkodzeń w transporcie. 

Zwróć też uwagę na fakt iż zdjęcie może być podrasowane AI

oznacz moderatorów

MotoCentrumSC
#7 Wielbiciel

Uznanie reklamacji to dla mnie koszty i przyznanie się do tego, że mam tolerować kaprysy klienta. Wiem czym grozi negatyw ale sam pomyśl - czy o to chodzi, żeby wchodzić klientowi do tyłka i brać wszystko na siebie?

Chyba, że klient ma rację w świetle prawa to inna sprawa?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AutoUpgrade nie ma nie wniósł zastrzezeń w terminie 7 dni na transport więc w myśl przepisów paczka dotarła cała i z nienaruszoną zawartością. Sam ci napisał że uszkodzenie transportowe podejrzewa więc sąd mu da do zrozumienia, że jak nie zachował nalezytej staranności i nie zna prawa to w jego interesie jest się najpierw z przepisami zapoznać potem kupować. Odpisać możesz że zgodnie z prawem pocztowym nie wniesienie zastrzezeń do odbioru równa się paczka i zawartość dotarły całe. Masz świadków praciowników że spakowali całe a najlepiej monitoring na pokowni mieć z widokiem na stół i pakowanie i zwroty nagrywać i 1 rok i 1 dzień trzymać wtedy masz dowód i cię mogą w motopompe cmoknąć. Co do allegro życzę szczęścia bo nawet jakby wygrał w sądzie z rzecznikiem to mu allegro kase oddać karze za protect wypłacony wcześniej. Zgłaszasz to tylko bezpośrednio w formularzu kontaktowym mają tak durne procedury że odpalą mu windykację intrum bo nikt nie będzie czytał i dochodził w jakich okolicznościach.

oznacz moderatorów

AutoUpgrade
#9 Pomysłodawca

Niestety nie mam monitoringu lecz sam pakuję wszystkie paczki bo nie ma ich dużo.

Każdy produkt zawsze oglądam przed wysłaniem aby uniknąć tego typu zarzutów ale kupujący twierdzi, że nikt nie jest nieomylny i na pewno to przeoczyłem.

Reklamacja jest z powodu wykrycia wady jednak czy wadą jest (być może) celowe uszkodzenie produktu? Jak to prawidłowo opisać. 

Fakty niezaprzeczalne są takie, że produkt dotarł w oryginalnym i nienaruszonym opakowaniu jednak kupujący podnosi argument, że w myśl przepisów jeśli kupujący zgłosił wadę w przeciągu dwóch lat od otrzymania przedmiotu, domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania co jest sprzeczne z tym, że napisał w dyskusji, że do takiego uszkodzenia musiało dojść w wyniku działania sił zewnętrznych.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@AutoUpgrade  Wg mnie trafiłeś na cwaniaka ktory lubi sobie postraszyć i wie że Allegro zawsze weźmie jego stronę wypłacając AP.
Ps. Nawet jak prowadzisz sklep sam to kamerkę dla własnego świętego spokoju musisz mieć - kosztuje stówkę a w takich sytuacjach masz dowód czarno na białym. Niestety cwaniaków nie brakuje i trzeba się bronić inaczej niż słowo przeciwko słowu. 

oznacz moderatorów

AutoUpgrade
#9 Pomysłodawca

Dziękuję za poradę.

To jest ciężki przypadek bo kupujący twierdzi, że jedynym profesjonalistą w tym zamieszaniu jest jego mechanik, którego opinia jest niepodważalna i że ja mogłem się pomylić ale oni już nie. 

Mimo, że nie zgłosił zastrzeżeń do przesyłki to nadal upiera się, że wada była już w momencie dostarczenia produktu do niego.

Moje pytanie jest takie czy jest jakieś prawne pojęcie celowego uszkodzenia produktu w celu wymiany na nowy lub zwrotu po terminie? Jak można nazwać wadą takie uszkodzenie, które mógł zrobić celowo?

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

negatywa juz nie dostaniesz bo minęło 90 dni 

odrzuć reklamacje masz do tego prawo 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@Halfrunt  Skoro zakup był ponad 3 m-ce temu to negatywa już nie wystawi 

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@AutoUpgrade  nie wierzę, że klient przez pół roku nie otworzył paczki, aby zobaczyć, jak wygląda przedmiot. Nie uznawaj reklamacji i poinformuj klienta.

Reklamację odrzucam
Uzasadnienie: Zakupiony przedmiot był, w posiadaniu klienta przez (xxx) miesięcy, klient nie zgłaszał problemów, z uszkodzoną paczką oraz nie spisał protokołu szkody. Uszkodzenie mogło powstać przy próbie montażu, w serwisie, za które ja jako sprzedawca nie odpowiadam. Dlatego uznaję reklamację za bezpodstwaną.

Od Twojej decyzji może się odwołać, więc napiszesz, że podtrzymujesz odrzucenie reklamacji i ponownie wkleisz formułkę. Nie przejmuj się straszeniem różnymi instytucjami. Zapewne skończy się na tym, że zgłosi to do AOK, i może coś dostanie od Allegro, ale Ciebie nie obciążą, ponieważ nie mogą ingerować, w Twoje decyzje reklamacyjne, ważne, abyś się wypowiadał terminowo i pilnował wszelkich dat, na rozpatrzenie reklamacji.

oznacz moderatorów