Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, mam pytanie o uszkodzone opakowanie w transporcie. Otóż Kupujący poprzez dyskusję na allegro stworzył reklamację zarzucając mi (po 4 dniach od odbioru paczki od kuriera), że nie odpowiednio zapakowałem paczkę do wysyłki przez co pudelko zostało zgniecione. Paczka została zapakowana w karton ochronny docinany do wymiarów pudełka oraz jest foliowana stretchem w celu ochrony przed zamoczeniem. Na zdjęciach widać, że pudełko jest wgniecione z jednej strony. Na prośbę odesłania paczki dostałem informację, że nie ma takiej możliwości. Jakie prawa mi w tym przypadku przysługują?
@Bricksland to jest reklamacja , jeśli wymagasz zwrotu do weryfikacji musisz odebrać produkt od klienta / wysyłasz kuriera lub załączasz etykietę do nadania ...jak klient woli / , nie spełni warunku odrzucasz w terminie roszczenie
A to nie jest tak, że klient odsyła paczkę i w przypadku pozytywnie rozpatrzonej reklamacji zwracam mu koszty przesyłki?
@Bricksland nie .
@Bricksland opakowanie transportowe jest po to żeby towar dotarł cały a nie po to by dojechało całe. Zapytaj się go czy towar cały i działa jak tak to odrzuć reklamację bo się już kupującym w tyłkach poprzewracało
Mowa tutaj o klockach Lego więc opakowanie ma znaczenie. Dla mnie podejrzane jest, że reklamacja zostaje stworzona po kilku dniach od odbioru paczki (mogła zostać uszkodzona gdziekolwiek indziej pod odbiorze) oraz, że nie ma protokołu reklamacyjnego spisanego z przewoźnikiem w momencie odbioru paczki.
@Bricksland produkt jest w posiadaniu klienta , poproś go o przesłanie protokołu szkody lub zdjęć produktu oraz opakowania zewnętrznego z widocznymi śladami uszkodzeń , jeśli tego nie otrzymasz /a konieczne jest do protokołu / odrzuć reklamację , pamiętaj o terminach
@Bricksland to musi dopełnić jako kupująca też pewnych obowiązków np przekazać protokół szkody, zdjęcia pudełka, wypełnienia opakowania do zgłoszenia reklamacji u przewoźnika. Napisz że jeśli chce składać reklamację to ma odesłać towar np może to zrobić na smarcie lub sama ewentualnie podeślesz etykietę do nadania towaru do ciebie. Jeśli nie zrobi tego sorry prawo jest jasne odrzucisz reklamację. @mdrogeria w ustawie nie ma nic że musi odebrać towar w ustawie jest że ponosi tego koszta to znaczy że nie musi za kupującego logistyki ogarniać. On nie wie jakiego przewoźnika kupujący ma pod nosem a jakiego lubi czy nie to kupujący przedstawia dokument poniesienia kosztu nadania i ma na tej podstawie zwrot kasy za odebranie reklamacji.
@mdrogeria to że allegro sobie wypacza ustawę to mnie mało obchodzi
Art. 43d. [Uprawnienia konsumenta w przypadku braku zgodności z umową]
1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego naprawy lub wymiany.
2. Przedsiębiorca może dokonać wymiany, gdy konsument żąda naprawy, lub przedsiębiorca może dokonać naprawy, gdy konsument żąda wymiany, jeżeli doprowadzenie do zgodności towaru z umową w sposób wybrany przez konsumenta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy. Jeżeli naprawa i wymiana są niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy, może on odmówić doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
3. Przy ocenie nadmierności kosztów dla przedsiębiorcy uwzględnia się wszelkie okoliczności sprawy, w szczególności znaczenie braku zgodności towaru z umową, wartość towaru zgodnego z umową oraz nadmierne niedogodności dla konsumenta powstałe wskutek zmiany sposobu doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
4. Przedsiębiorca dokonuje naprawy lub wymiany w rozsądnym czasie od chwili, w której przedsiębiorca został poinformowany przez konsumenta o braku zgodności z umową, i bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta, uwzględniając specyfikę towaru oraz cel, w jakim konsument go nabył. Koszty naprawy lub wymiany, w tym w szczególności koszty opłat pocztowych, przewozu, robocizny i materiałów, ponosi przedsiębiorca.
5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.
6. Jeżeli towar został zamontowany przed ujawnieniem się braku zgodności towaru z umową, przedsiębiorca demontuje towar oraz montuje go ponownie po dokonaniu naprawy lub wymiany albo zleca wykonanie tych czynności na swój koszt.
7. Konsument nie jest zobowiązany do zapłaty za zwykłe korzystanie z towaru, który następnie został wymieniony.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223
W ustawie nie ma nic że masz za kupującego cokolwiek załatwiać i organizować mu logistykę ba jak sam zamówisz etykietę to jak spakuje źle i się ten towar rozwali doszczętnie to zostaniesz systemowo załatwiony bez mydła...
@az1rael sam napisałeś / wkleiłeś / cyt ,, Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.
ze wskazaniem na słowo ,, odbiera ,,
@mdrogeria odbiera to nie znaczy organizuje transport. Twoim tokiem rozumowania to wysyłając ci etykietę nadawczą na pocztę byłbyś po wysłaniu wręcz wkurzony bo postałbyś sobie minimum godzinkę w kolejce, na twoje wkurzenie zaproponowaliby ci zakup batonika i soczku w cenach iście promocyjnych, a na twoje zarzuty że nie będziesz stał w kolejce sprzedawca zgodnie z prawdą ci odpisze że wybrał tę instytucję bo ma punkty wszędzie a on nie będzie się zastanawiał co masz w pobliżu za przewoźników i zastanawiał czy ty tego lubisz czy nie i czy masz do punktu nadawczego 100m czy 3 km i on dopełnił obowiązku ustawowego
@az1rael po to nam bozia rozum dała i zdolność porozumiewania się , aby tą kwestię dogadać z klientem
@mdrogeria sprzedajesz na allegro ile lat, że nie wiesz że tutejszy klient poprzez wieloletnie działania allegro ma rozumek Kubusia puchatka i porozumiewa się zwykle wieszając na tobie psy? Szanowny kupujący a może podesłać inpost czy dpd? a drukarkę ma bo jak nie to podjadę pod drzwi z etykietą wydrukowaną, a mogę tylko między 4.35 a 5.00 rano podjazd zamówić. A wysłać do tego paluszki i colę na poprawę humoru? W wyżej wymienionej sytuacji równie prawdopodobnym jest że klient sam zakopał w opakowanie bo ma pomysł jak sobie zniżkę zrobić 30% co to że przewoźnik uszkodził paczkę ale klient jakoś nie kwapi się wydać towaru na reklamację dziwnie podejrzane wszak mógłby odzyskać całość kasy no nie?
@az1rael trochę nie Masz racji , wiążąca jest treść oferty ,często / np. zestaw upominkowy / opakowanie jest integralną częścią umowy .
@az1rael nie zgaszam się z Tobą , ale to tylko subiektywne zdanie , mam w najbliższej okolicy 11 popularnych sieciówek ,to wymusza stosowne zachowanie w stosunku do klientów ,z wielu /kilkanaście / w okolicy drobnych punktów handlowych aktualnie zostały 4 , 2 z nich planują likwidację w tym roku , jeden na pewno powalczy jeszcze parę latek.
@mdrogeria sieciówka w okolicy jest stacjonarna tzn że klient sobie zapamięta gdzie nie chodzić jak go tam zleją a na allegro masz setki tysięcy o ile nie miliony sprzedawców i nie masz czarnej listy a to znaczy że klient tylko cudem po jakimś czasie nie dość że trafi na ciebie drugi raz to jeszcze aktywnie będzie szukał po nazwie sklepu że to był ten co go źle potraktował... ergo masz większe szanse na wygraną w lotka
@Bricksland Jeżeli sam przedmiot jest pełnowartościowy, a tylko opakowanie uszkodzone, to nie jest to podstawa do reklamacji (chyba, że opakowanie jest częścią produktu, jak np. ozdobne pudełko do albumu).
Jeżeli klient nie chce otworzyć paczki i sprawdzić przesyłki, możesz albo:
- pogonić go i powiedzieć, że nie dostarczył Ci dowodu jakoby przedmiot był uszkodzony
- odebrać towar na swój koszt, sprawdzić przesyłkę i na tej podstawie odrzucić/przyjąć reklamację
Mowa jest o klockach Lego więc opakowanie ma znaczenie. Klient chce zwrotu 30 % wartości zakupu zarzucając, że nie odpowiednio zapakowałem paczkę ( paczka została zapakowana w dodatkowy karton ochronny). Uważam, że to wina przewoźnika więc jakie prawa ja mam w takiej sytuacji.
@Bricksland do 7 dni od odebrania ma ci przesłać protokół szkody ww zdjęcia i odesłać towar reklamację u przewoźnika złożysz to po 30dniach się wyjaśni a towar mu wymienisz jak dojdzie paczka na nowy a jak nie pasuje to prosto paczka przyjęta z uszkodzeniem bez zastrzeżeń uszkodzenie musialo być widoczne skoro zdeformowany karton zwalnia z odpowiedzialności nawet ktoś kiedyś sygnaturę wyroku podawał. Masz zdjęcia tego uszkodzenia?