anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rozliczenie kosztu wysyłki na zasadach ogólnych - przychód podatkowy

ter121b
#7 Wielbiciel#

Witam.

Jestem sezonowym mikro przedsiębiorcą na zasadach ogólnych, nie vatowiec.

Od miesiąca prowadzę sprzedaż na Allegro bez SMART (nie mam możliwości włączenia - brak punktów odbioru w okolicy)  Do wysyłki paczek używam Allegro InPost Paczkomat i Allegro InPost Kurier.

W związku z tym mam kilka pytań: 

Czy Allegro jest pośrednikiem/stroną w wysyłkach paczek Allegro InPost ?

Czy taki zapis na aukcji spowoduje że nie powstanie przychód podatkowy ?

"w regulaminie sprzedaży wysyłkowej towarów znajduje się zastrzeżenie, że kupujący udziela sprzedającemu w chwili zakupu pełnomocnictwa na jednorazowe zawarcie umowy z firmą realizującą odpłatną dostawę zamówienia na nadanie przesyłki w imieniu i na rzecz kupującego"

Przepraszam że tak bez składu i ładu ale jestem w tym zielony, proszę o wyrozumiałość.

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ter121b jako Allegro nie udzielamy porad księgowych, więc najlepiej, abyś zadał te pytania osobie, która zajmuje się księgowością. 
Allegro nie jest stroną transakcji, więc kwestia wysyłek jest pomiędzy sprzedającym a kupującym. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ter121b
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedz na moje pytanie czy Allegro jest stroną (dziwne że nie jesteście skoro to Wasz cennik jest ustawiony do wysyłki paczek)

Dopiero teraz mogę zadać takie pytanie do księgowej ale poczekam na społeczność.

oznacz moderatorów

FHRW
#8 Zapaleniec#

Jeżeli Allegro nie jest stroną transakcji, to dlaczego jako sprzedający potrzebuję pełnomocnictwa od Allegro w sprawie ewentualnych reklamacji z częścią przewoźników? Gdyby Allegro nie było stroną, to bym takowego pełnomocnictwa nie potrzebował.

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#10 Popularyzator#

Nie wiem czy o to ci chodzi ale jak wysyłasz in postem to wystają ci fakturę na Konic miesiąca 

oznacz moderatorów

ter121b
#7 Wielbiciel#

Nie mam podpisanej umowy z InPostem więc nic nie dostaję i nie dostanę - wysyłam po staremu z Allegro wchodząc w manager InPostu

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@ter121b Nie musisz mieć podpisanej umowy. Jeśli używasz Menedżera Paczek InPost, to dostaniesz od firmy InPost fakturę. 

Żadne dziwne zapisy na aukcji nie zwalniają Cię od ewidencjonowania przychodów, jakimi są opłaty za przesyłkę. 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Nie prawda. Fakturę dostanie dopiero wtedy gdy włączy sobie tę opcję. I lepiej jak najwcześniej, bo nie wystawia jej od 1-go dnia miesiąca tylko od dnia kiedy zaznaczy, że ją chce...

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@ter121b Każda kwota, którą otrzymujesz jest przychodem.

------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier
oznacz moderatorów

ter121b
#7 Wielbiciel#
oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@ter121b Ja bym był ostrożny. Zauważ, że "Ważna jednak jest treść regulaminu sprzedaży wysyłkowej" - a tu sprzedajesz na podstawie regulaminu Allegro, a nie własnego. Po drugie, tam interpretacja dotyczy ryczałtu, gdzie faktur nie wlicza się w koszty uzyskania przychodu. Po trzecie "sprzedający jest zobowiązany do przekazania kwot otrzymanych tytułem kosztów wysyłki towaru na rzecz firmy realizującej odpłatną dostawę zamówionych towarów" - na Allegro jest z tym różnie, część rozliczasz z Allegro, część z przewoźnikami. Po czwarte zaś, najważniejsze, jest to interpretacja indywidualna, więc nie ma obligatoryjnego zastosowania dla wszystkich podatników.

Moim zdaniem nie warto, bo oszczędność nie jest wielka, a ryzyko, że ktoś się przyczepi, duże - zwłaszcza w dobie DAC-7 😎

oznacz moderatorów

ter121b
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedz.

1. "Allegro nie jest stroną transakcji, więc kwestia wysyłek jest pomiędzy sprzedającym a kupującym. "

2. Ten punkt mam do sprawdzenia u księgowej.

3. Rozliczam się tylko z InPostem - płacę za paczki na ich stronie.

4. Po pozytywnej odpowiedzi na pkt2 będzie zrobiona interpretacja indywidualna (koszt 40pln) 

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@ter121b Jak to sobie wyobrażasz, że dostajesz fakturę od InPostu za przesyłki, a nie wykazujesz wpłat za nie od kupujących? 

------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@ter121b  jak napisałeś jesteś na zasadach ogólnych. Rozumiem że rozliczasz sie na podstawie KPiR .

Wiec teraz

Jesli FV z allegro która zawiera opłaty za wysyłke wliczysz sobie w koszt działalnosci a jednoczesnie przychodów za koszt wysyłki który wpłaca kupujący nie bedziesz wykazywał to jak myślisz jest to zgodne z prawem czy nie ??????

To troche tak jakbyś w koszt sobie wliczył zakup towaru ale nie wykazał jego sprzedaży.

Ale zrobisz jak zechcesz to Twoje rozliczenie

My ksiegujemy FV z allegro oraz nabijamy na kase wszelkie przychody . Razem z kosztami przesyłek które płacą kupujący.

oznacz moderatorów

ter121b
#7 Wielbiciel#

Rozliczałem KPiR teraz kasa. FV z Allegro jest tylko z prowizją bez kosztu wysyłki - sprzedaje bez SMART. To nie tak że ja sobie coś chce rozliczyć czy nie... chodzi mi czy jest możliwość zrobić jak w tym artykule żeby mi wysyłki nie zaliczali do przychodu.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@ter121b Posiadanie kasy nie zwalnia Cię z obowiązku prowadzenia KPiR - chyba że jesteś na ryczałcie.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@ter121b  Nit ci tego tak nie zorganizuje, najwyżej własna księgowa rozliczy po swojemu.

Przychód to jest to wszystko co przyśle ci kupujący, wartość kupionego towaru z przesyłką. Nie wolno przy tym manipulować, niczego nikt ci nie zmieni.

To ty musisz zdobyć faktury za koszt wysyłki oraz za prowizję Allegro, a również inne na przykład za zakup towarów, za  koszt księgowej itp.  Te faktury to koszt uzyskania przychodu i koszt uzyskania odejmujesz od przychodu, wtedy zostaje ci dochód.

Jakiś bodaj uproszczony kurs księgowości by ci się przydał.

oznacz moderatorów

xd_112
#7 Wielbiciel#

Niby jak? Rozliczasz przychód z kosztem (inpost+pakowanie+transport) i masz dochód do opodatkowania dopiero. 

oznacz moderatorów

ter121b
#7 Wielbiciel#

Na dniach wybieram się do księgowych i będzie jasne czy będzie pkt. 1 czy może jednak 2 :

Jeżeli Wnioskodawca rozlicza się na zasadach ogólnych, to środki pieniężne otrzymane od kupującego na pokrycie kosztów przesyłki mogą, ale nie muszą stanowić przychodu podatkowego, w zależności od sposobu ich rozliczenia.

Możliwe podejścia:

1. Koszty przesyłki jako element ceny sprzedaży – Jeżeli Wnioskodawca dolicza koszty przesyłki do ceny towaru i wystawia na całość fakturę (np. „towar + przesyłka”), to otrzymana kwota stanowi przychód podatkowy i podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych.

2. Środki jako zwrot kosztów poniesionych w imieniu kupującego – Jeśli Wnioskodawca jedynie pośredniczy w opłaceniu przesyłki (np. otrzymuje od kupującego dokładnie tyle, ile przekazuje firmie kurierskiej) i działa w jego imieniu, to kwota ta nie stanowi przychodu podatkowego. Aby uniknąć traktowania jej jako przychodu, powinno to wynikać z warunków umowy lub regulaminu sprzedaży.

Dla pewności warto rozważyć indywidualną interpretację podatkową od organów skarbowych.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@ter121b  Tak możesz sobie rozliczyć przy jednorazowej sprzedaży.  Ale przy rozliczeniach miesięcznych narobisz sobie kłopotów, pogubisz się.  Dostaniesz kilka faktur - dopłatę za przekroczenie gabarytów i co?  Wystawisz kupującym  fakture korygującą? Myślisz że dopłacą?

Nie  kombinuj, zostaw to księgowej.

oznacz moderatorów