anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rozliczenie VAT z Chin

orcio1111
#7 Wielbiciel#

Witam 

Mam już założoną działalność gospodarczą bo moja Żona działa w nieco innej branży , ale skoro już mamy pewne stałe opłaty wynikające z prowadzenia działalności , jestem czynnym podatnikiem VAT to postanowiłem się dodatkowo zająć drobnym handlem importowanych z Chin drobiazgów. Szczerze mówiąc już próbowałem takiego handlu ale jako osoba prywatna i nawet nieźle to szło. No ale jako firma mam problem żeby dopełnić wszystkich formalności . Na **piiip**s znalazłem sprzedawcę który może mi wystawić fakturę handlową , VAT już jest pobierany w momencie zakupu, no ale ja na podstawie tej faktury nie mogę tego vat-u odliczyć od vat-u płaconego przy sprzedaży co czyni taki handel mało opłacalny, nie wiem jak z towarami wysyłanymi z magazynów europejskich . Kontaktowałem się też z dostawcami z Alibaba ale oni również proponują mi dostawę towaru w procedurze DDP gdzie opłaceniem podatku VAT i cła zajmie się sprzedający tyle że ja tego podatku nie będę mógł odpisać od swojego .

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

kostas11
#21 Demiurg#

@orcio1111 Vat to pikuś, nie zapomnij że będziesz importerem, musisz mieć certyfikaty, badania i dopuszczenie produktów na rynek europejski, opłaty recyklingowe itp. 

________
Κώστας
oznacz moderatorów