Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, też zauważyliście mniejszą sprzedaż w Lutym kategoria Komputerowe PC?
Może ma na to wpływ jakieś zmiany wprowadzone na allegro o których jakimś cudem nie wiem. Dodam że na innych kanałach sprzedaży ilość zamówień bez zmian więc coś mi tu nie pasuje.
Pozdrawiam serdecznie!
@DOMA-IT Ten spadek sprzedaży ma większy zakres.U mnie w dziale Elektronika, kategoria fotografia, nigdy takiej padaczki nie było jaka zaczęła się po pierwszej dekadzie stycznia.Z tego co pisali inni, u nich też nastąpiły jakieś tąpnięcia sprzedaży.
ile lat działasz w tej branży?
dla tej kategorii sprzedaż jest falowa i uzależniona od pory roku
nie pomaga też allegro - produktyzacja sprawia, że np: 5% sprzedawców generuje 95% obrotu w danej kategorii - inne oferty się dla serwisu nie liczą
W antykach u mnie styczeń był najgorszym miesiącem od lat i póki co poprawy nie widać . Sprzedaż stacjonarna za to idzie coraz lepiej ale nie ma się co dziwić klienci już zaczęli przeglądać na oczy dotychczas zaćmione reklamami i widzą gdzie jest taniej ,na pewno nie tam gdzie pali w oczy "gwarancja najniższej ceny".
@kolekcjoner608 Zastanawiało mnie ostatnio skąd taki spadek sprzedaży.Zerknij na poniższe zrzuty.To samo wyszukiwanie, jednak w jednym przypadku "z połączonymi tymi samymi ofertami", w drugim "z rozłączonymi".Po lewej ilość ofert znalezionych przez wyszukiwarkę w jednym i drugim przypadku taka sama.Natomiast ilość wyświetlanych przedmiotów już nie (co niby powinno być logiczne po połączeniu tych samych aukcji).Tyle, że w pierwszym przypadku nie widziałem swoich ofert w ogóle, natomiast przy rozłączonych ofertach są widoczne obie z Canonem AE-1.Wiele zatem zależy od ustawień przeglądarki Allegro.Pytanie, jak przeglądarkę mają ustawioną kupujący, bo ja do wczoraj miałem aktywne połączenie ofert, a od wczoraj rozłączenie i widzę dużo więcej.Nadmieniam że nigdy w przeglądarce nie grzebałem zatem Allegro wprowadzając te wszystkie "innowacje" samo tak ustawiło.
Ja handluje artykułami hand made w kategorii meble dom i ogród , i jak do 7-8 lutego była bardzo dobrze , wręcz lepiej niż w analogicznym okresie rok temu , a nagle dół i to masakryczny .
Obrót tygodniowy z ponad 5 tysięcy ( co tydzień od dłuższego czasu ) i ferie nie mają do tego nic wspólnego bo w pierwszych dwóch torach sprzedaż nie zwolniła . To teraz ledwo do tysiaka dochodzi . Coś się stało , podobny problem był w okolicach lipca sierpnia 2023 gdzie allegro pozmieniało algorytm .
Coś się u Was zmieniło? U mnie luty jeszcze gorszy niż styczeń.Spadek sprzedaży w stosunku do np. grudnia około 80%.W styczniu było jakieś 75%.
Luty tragedia , myślałem że ferie się kończa i populacja bez kasy , że walentynki to trochę inny kierunek zakupów ale rok temu nic takiego nie miało miejsca , bardzo dobrze się sprzedawało . Koniec lutego i z dnia na dzień spada ilość odwiedzin jak i sprzedaż .
U mnie dokładnie tak samo, nagły spadek zwyczajnie bez powodu mimo ciągłych poprawek aukcji oraz dodawania nowych ofert.....
No cóż.Algorytm Allegro załatwia sprawę, tylko tajemnicą dla mnie jest jak on działa.Moja jakość sprzedaży super+, 100% poleceń, wysyłka natychmiast.Gość z 66% poleceń (słownie sześćdziesiąt sześć procent, pominę tych z 98% poleceń, ten sam przedmiot, wyższa cena, bez promowania, a w pozycjonowaniu stoi wyżej niż ja.O co kaman? To jakaś parodia.Wpływ jakości sprzedaży na pozycjonowanie jest mitem, a skopana wyszukiwarka porażką.