anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż elektroniki bez firmy

melonek5555
#8 Zapaleniec#

Witam

Mam pytanko, bo z różnych stron słyszę różne głosy.

Kupiłem sobie kilkanaście sztuk słuchawek z **piiip**s, celem odsprzedaży na allegro. Widzę że inni też je sprzedają, większość na kontach firmowych, ale są też tacy co sprzedają je jako osoby prywatne (na allegro, nie na allegro lokalnie).

Moje pytanie - czy wg. prawa mogę sprzedawać takie słuchawki bez działalności gospodarczej, po prostu - wystawiać, sprzedawać i być zadowolonym, bez żadnych obaw że jakiś urząd zapuka mi do drzwi?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

komis-bell
#21 Demiurg#

Zarobkowa sprzedaż elektroniki przez internet to obowiązkowa rejestracja jako płatnik VAT i kasa fiskalna od pierwszej transakcji. 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Takimi rzeczami to nastaw się na handel na dużą skalę legalnie albo sobie daruj .

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@melonek5555 

Tak jak napisał @komis-bell, aby sprzedawać elektronikę zarobkowo, należy być zarejestrowanym jako czynny płatnik VAT oraz posiadać kasę fiskalną. Nie trzeba natomiast mieć działalności gospodarczej, można sprzedawać w ramach działalności nierejestrowanej (limit przychodu należnego wynosi 75% wynagrodzenia mininalnego, obecnie 3499,50 zł). Kasa fiskalna nie jest wymagana jeżeli będziesz sprzedawał wyłącznie firmom.

oznacz moderatorów