Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, chciałbym sprzedać używany telefon. Moje pytanie, to jak najbezpieczniej to zrobić? Co w przypadku, gdy np kupujący odbierze paczkę, podłoży identyczny tel z np. uszkodzonym wyświetlaczem i mnie o to oskarży? Jak się bronić przed czymś takim?
Aktualnie chyba bezpieczniej oddać na elektrośmieci. Sprzedasz używany to bedą od Ciebie chcieli nowy. I w dodatku jeszcze gwarancji na 2 lata musisz udzielić.
Ja dobry to najlepiej poszukać wśród znajomych itd, na Allegro nie najlepszy pomysł. Ja już tak mocno chcesz to opisz wszystko bardzo szczegółowo wyłącz rękojmie, daj jak najmniej powodów do reklamacji.
Tu ryzykowne ,lepiej gdzieś w swojej okolicy dać ogłoszenie tak by potencjalny klient podjechał ,obejrzał i sprawdził lub na lokalnym bazarku .
To jeśli chodzi o sprzedaż na Allegro.
Generalnie prościej i bezpieczniej będzie wystawić telefon trochę taniej na portalu O…X lub sprzedać w jakimś lombardzie 🙂
Mniejsza kasa ale też mniej ewentualnych problemów.
Nagrac pakowanie telefonu oraz wkladanie do paczkomatu. Zrobic zdjecia telefonu i nr fabrycznego telefonu. Zrobic dokladne zdjecia do oferty lacznie z ryskami dodatkowo w ofercie napisac dokladnie co sprzedajesz np oferta zawiera telfon ladowarke kabel usb. Nie dawac na zdjeciach elementow ktorych nie sprzedajesz z telefonem np etui szkla na ekranie. Za uszkodzenie w transporcie nie odpowiadasz sprzedajac jako osoba prywatna masz tylko solidnie spakowac telefon. Kupujacy moze sobie reklamowac uszkodzenie transportowe sam u przewoznika. Nie udostepniaj smarta nie zmusza cie do przyjecia zwrotu smartem. Jako sprzedajacy nie musisz przyjmowac zwortow ale rozpatrzec reklamcje musisz w ciagu 14dni i odpowiadasz 2lata z rekojmi za towar chyba ze w ofercie ograniczysz rekojmie. Nie udostepniaj odbior osobisty i za pobraniem. Nie kupuj wyroznienia bo stracisz na to kase. Bez kasy na koncie nie wysylaj towaru. Sprawdzaj potem regularnie konto allegro czy przez okres trwania rekojmi i po zakupie kupujacy nie wysyla ci wiadomosci lub nie zalozyl dyskusji z reklamacja.
Nie da się. Jak byś się nie zabezpieczył to w razie sporu allegro prawdopodobnie stanie po stronie kupującego i może mu wyplacic rekompensatę z allegro protest. Takie ryzyko sprzedaży na allegro. Jednak prawdopodobienstwo, że trafisz na takiego oszusta jest bardzo niewielkie, więc nie martwiłbym się na zapas.