- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Cześć,
mam pytanie. Sprzedaję w dropshippingu, mam smarta, w managerze paczek inpost generuje etykiete ale nie zamawiam kuriera, ponieważ kurier odbiera paczki z hurtowni. W allegro podaje numer paczki.
Widzę, jak w allegro status przesylki się zmienai np. w drodze itp. Czy status będzie się zmienaił automatycznie,zmieni się automatycznie zgodnie z tym jak zmienia się status przesyłki? Narazie nie widzę, żeby się zmienił i zastanawiam się, czy muszę ręcznie to zmieniać czy to status zamówienia allegro moze/powinien synchronizować się ze statusem paczki inpost?
z góry dzięki za pomoc!

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@BestToyShop nie masz możliwości zmiany statusu, ale jeśli podałeś numery przesyłek, a przewoźnicy są zintegrowani, to statusy powinny być uaktualniane. W systemie widzę statusy przesyłek, więc wygląda to poprawnie.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
ok, rozumiem, czyli jak klient dostanie już paczkę do paczkomatu i ją odbierze to status zamówienia nie zmieni się autoamtycznie na 'odebrane' tylko status przesyłki?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@BestToyShop w zakładce Zamówienia status zamówienia również powinien pokazywać czy zamówienie jest anulowane czy do odbioru, wysłane itd.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
ok, no to tak na prawde wszystkie zamowienia maja status w realizacji, status, ktory ustawilem recznie. Część z zamówień już poszła do z hurtowni ale status zamówienia w allegro dalej w realizacji, teoretycznie powinny być chyba 'wyslane' czy cos? Co mogę zrobić, albo gdzie to zgłosić ;)?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@BestToyShop prześlij proszę zrzut ekranu, na którym to jest widoczne tutaj. Z widoczny konkretnym zamówieniem, które wiesz, że zostało odebrane z hurtowni.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
tutaj na screenie jest zamówienie 'w drodze' odebrane z hurtowni - u mnie status w realizacji.
Co ciekawe np. nadaję przesyłkki w taki sposób, że importuje zamowienia w managrze paczek inpost i tam 'wykilkuje wszystko i daje 'opłać' i potem etykiete wygenerowana tam wysyłam do hurtowni jako pdf a numer przesylki przeklejam do allegro - nie nadaję paczek poprzez opcję 'nadaj przesyłkę' w allegro w zamówieniach, bo jak tam klikne to prosi mnie o podanie umowy z inpost a ja żadnej umowy nie mam.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@BestToyShop oki, już wyjaśniam jak to działa. Ponieważ w poprzedniej wiadomości mogłam wrpowadzić Cię w błąd za co przepraszam.
Status zamówienia możesz zmienić zaznaczając zamówienie i klikając na dole na zielonej belce "zmień status" (możesz też robić to grupowo).
Status zmieni się automatycznie po tym jak dodasz numer przesyłki do zamówienia jeśli masz wykupiony Abonament.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
ok, rozumiem, znalazłem, że przy abonamencie, status mieni się na wysłane jak dodam nr przesyłki. Czy jak klient odbierze, zmieni się również na odebrane?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@BestToyShop nie, można to zrobić ręcznie, ale po śledzeniu przesyłki będzie widać czy kupujący ją odebrał.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
ok, rozumiem, dzieki 😉