anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzona paczka w paczkomacie

pawbaz95
#7 Wielbiciel#

Witam, sprzedałem na allegro tablet jako osoba prywatna. Sprzęt wyszedł ode mnie cały. Klient wybrał opcję wysyłki paczkomatem. Po odebraniu Pan wysłał mi zdjęcia tabletu który został uszkodzony w transporcie. Paczka ewidentnie była uszkodzona w transporcie. Jak powinnismy rozwiazac sprawe z korzyscia dla obydwu stron?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

mdrogeria
#21 Demiurg#

@pawbaz95 sprawa jest nieco skomplikowana i jej zakończenie uzależnione jest od decyzji przewoźnika . Jako osoba prywatna odpowiedzialność za przesyłkę ciąży na Tobie do chwili jej podjęcia przez przewoźnika , ALE na Tobie ciąży również obowiązek bezpiecznego zapakowania i tu wchodzi w grę decyzja przewoźnika , słabe pakowanie i brak oznaczenia ,, ostrożnie ,, może być podstawą do odrzucenia reklamacji , którą z zasady powinieneś złożyć Ty jako nadawca  ,jeśli uzna reklamację otrzymasz odszkodowanie i następnie przekażesz je klientowi  ,to najkrótsza droga  ,nie zapomnijcie spisać protokołu szkody .

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Masz dowody ze dobrze zapakowany że cały itd to kupujący po spisaniu protokołu szkody niech składa reklamację i czekajcie na rozpatrzenie przez przewoźnika. Prywatny sprzedajacy odpowiada za towar do chwili nadania.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Uokik twierdzi że reklamacje do przewoźnika składa odbiorca bo ma paczke i towar więc kupujący sklada reklamację do przewoźnika ale jak dostanie odpowiedź że paczka źle spakowana i przewoźnik odrzuci reklamację to kupujący wystąpi do ciebie z roszczeniem reklamacyjnym o zwrot kasy 

oznacz moderatorów