anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Weryfikacja sprzedającego

Client:130938153
#7 Wielbiciel#

Mam pytanie czy allegro szanuję czas swoich allegrowiczów? 14.01.2025 Założyłem konto na allegro i zrobiłem przelew ze swojego banku do weryfikacji oraz aktywacji sprzedaży. Dziś 16.01.2025 allegro potwierdziło moja tożsamość i aktywowało możliwość sprzedaży, wystawiłem telefon w allegro lokalnie z własnoręcznie zrobionym zdjęciem i po kilku minutach allegro zablokowało mi konto i usunęło aukcje w ramach bezpieczeństwa. Mam potwierdzić swoją tożsamość, zdjęcie dowodu z towarem oraz selfie z dowodem. Dwa dni temu potwierdziłem tożsamość poprzez przelew z mojego banku. W dalszej części można przeczytać że wszystkie zdjęcie zostaną usunięte po weryfikacji, ale jaką metodą zostaną usunięte? bo jak wiadomo samo kasuj nie usuwa pliku z serwera . Jaką metodą zostanie to nadpisane do trwałego usunięcia?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@Client:130938153 niestety chciałeś sprzedać produkt wrażliwy, mając nowe konto😒

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Oj tam oj tam 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie wyślesz nie odblokują, więc musisz zdecydować.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Pewnie tak.. ale dalej czekam na odpowiedź, jaką metodą allegro usunie moje wrażliwe dane w dobie rodo.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@Client:130938153

Zdjęcie dowodu możesz zanonimizować. Powinno wystarczyć zdjęcie, imię i nazwisko, data urodzenia i data ważności. Resztę po prostu zamarz.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

RODO a niszczenie dokumentów

Zgodnie z zapisami ustawy rozporządzenia o ochronie danych osobowych, tzw. RODO (artykuł 4, punkt 2), “przetwarzanie danych oznacza operację lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, taką jak zbieranie, utrwalanie, […] usuwanie lub niszczenie.” Niszczenie dokumentów zawierających dane osobowe musi być realizowane w ściśle określonych warunkach, aby nie doszło do naruszenia przepisów.

Zniszczenie danych osobowych oznacza fizyczne unicestwienie nośnika, na którym się znajdują oraz uniemożliwienie ich ponownego odtworzenia. Z tego względu w przypadku ważnych dokumentów i akt zawierających dane wrażliwe, zwykła biurowa niszczarka może nie być dobrym rozwiązaniem. Część danych jest także przechowywanych na dyskach zewnętrznych czy pendrive’ach, a w myśl ustawy RODO utylizacja danych obejmuje także zniszczenie nośnika. Samo usunięcie danych z urządzeń może nie być wystarczające i konieczne będzie skorzystanie z usług firmy zewnętrznej. Trwała utylizacja danych osobowych musi zostać potwierdzona poprzez wypełnienie odpowiedniego protokołu.

Więc w jaki sposób allegro usuwa dane wrażliwe? Dalej czekam na odpowiedź.

oznacz moderatorów