Wystawiłem na sprzedaż na Allegro Lokalnie używanego pół roku smartwatcha. Na 12 zdjęciach był widoczny tylko zegarek z paskiem oraz pudełko a w tytule nazwa smartwatcha. Kupujący oburzony jest że w pudełku nie było również ładowarki o której nie było ani słowa w opisie ani na zdjęciach bo założył, że jest w pudełku (o nc nie pytał przed zakupem). Teraz otworzył spór Allegro i próbuje ode wyłudzić pieniądze na kupno nowej ładowarki do niego lub ja ją mam mu kupić i dosłać twierdząc, że w fabrycznie nowym zestawie w sklepie ładowarka jest przecież dołączana a ja w opisie nie napisałem, że jej nie dołączam (a nigdzie nie pisałem żebym sprzedawał cały zestaw jak ze sklepu).
Nigdzie w opisie ani na zdjęciach nie sugerowałem, że sprzedaję również ładowarkę (której po prostu nie mam - zgubiłem). Zegarek też był wyraźnie tańszy niż inne oferty na Allegro, które zawierały ładowarkę - była ona wtedy jednak zarówno na zdjęciach jak i podana w opisie.
Kupujący otworzył spór i Allegro potwierdziło, że nie dopełnił obowiązku dokładnego czytania oferty. Mimo iż absolutnie nie poczuwam się do winy to zaproponowałem kupującemu zwrot zegarka na mój koszt i zwrot pieniędzy. Ten jednak upiera się, że nie chce go zwracać (w końcu był tańszy od innych ofert) i mam mu zapłacić za nową absurdalnie drogą ładowarkę lub kupić nową ładowarkę na swój koszt i dosłać mu również na swój koszt (która powtarzam nie była elementem sprzedaży i nie było jej na żadnym z 12 zdjęć w ofercie).
Wniosek: 105961-1770386438
Do zamówienia: 13abaad8-bbcd-4250-9228-5238e1e5bb98
@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@MKV jeżeli uważasz, że otrzymany przez klienta towar był w takim stanie jakim był przedstawiony w ofercie, możesz odrzucić reklamację klienta. Istotnym jest abyś przesłał decyzję reklamacyjną terminowo (w ciągu 14 dni od złożenia reklamacji przez klienta).
Czytałam Twoją dyskusję i widzę, że zaproponowałeś zwrot pieniędzy po odesłaniu towaru przez kupującego. W przypadku, kiedy klient składa reklamację nie jest to najlepsze rozwiązanie, taki wpis może świadczyć o tym, że reklamację uznajesz, a jak rozumiem ty zgadzasz się na odstąpienie klienta od zakupu. To dwa różne prawa.
@Syrena_zT odrzuciłem, ale Allegro już mnie straszy, że odda mu pieniądze (za całość i to bez odsyłania produktu??? za kupno nowej ładowarki w cenie okł 15% zegarka który kupił???) z programu ochrony kupujących i mnie obciąży tego kosztami... to chyba jakiś żart! Jeszcze Allegro twierdzi, że mój opis wprowadza kupującego w błąd - niby czym????
"Kupujący zareklamował "Huawei Watch GT5 niebieski" 04.02.2026r. i oczekuje dosłania ładowarki bądź częściowego zwrotu pieniędzy. MKV, proszę odnieść się do niezgodności wskazanej przez kupującego i niezwłocznie wydać jednoznaczną oraz uargumentowaną decyzję reklamacyjną. Proszę zadbać o opis oferty i jego rzetelność, gdyż nie może on wprowadzać kupującego w błąd. dewjanmarcin, proszę również pamiętać o obowiązku rzetelnego zapoznania się z opisem produktu i jego parametrami przed zakupem."
"dewjanmarcin złożył wniosek o zwrot pieniędzy z Allegro Ochrona Kupujących do tego zamówienia. Wkrótce go rozpatrzymy.
Prosimy Sprzedającego o ostateczne stanowisko w sprawie, którą zgłosił Kupujący.
MKV, jeżeli nie dostarczyłeś towaru lub nie rozpatrzyłeś reklamacji Kupującego to kwotę zaakceptowanego wniosku doliczymy do Twoich rozliczeń z Allegro."
@MKV To jest automatyczna wiadomość dla kupującego oraz Ciebie sprzedającego. Odpowiedz na nią dokładnie, tak samo jak w dyskusji " że ładowarka nie była elementem sprzedaży i nie była wymieniona, jako część zestawu"
Prawdopodobnie kupujący uzyska rekompensatę od AOK, ale beż obciążenia Ciebie, jeżęli tak się stanie, odwołaj się od tej decyzji