Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dzień dobry, W dniu wczorajszym dostałam wiadomość od szefa firmy która produkuje towar, który ja sprzedaję (towar kupuje od hurtownika), że mam usunąć wszystkie moje aukcje, bo podobno sprzedaż tych produktów nie jest dozwolona przez ich firmę w Internecie. Po rozeznaniu widzę, że jeszcze 9 kont sprzedaje produkty tej firmy. Boję się, że firma ta może mi zaszkodzić. Czy możecie mi jakoś pomóc?
Poradź się prawnika nigdy nie słyszałem o czymś tak absurdalnym że nie można czegoś odsprzedać dalej z oficjalnej dystrybucji.
Tak zrobię, jestem już umówiona z prawnikiem. Boję się, jednak że ta firma może mi jakoś zaszkodzić. Np. wykupić cały towar i potem zwrócić. Potrzebuje, tu wsparcia Allegro
To by poleciało zgloszenie do uokiku na nieuczciwą konkurencję i dostali by mocno w tylek. Prędzej pojedyńcze przypadki zakupów z konta prywatnego z negatywem z czapy bo kupującemu wolno. Radzę przyuważyć adres tej firmy chociaż do miejscowości i wrzucić nip z ceidg dostaniesz dane właściciela. I gdyby jakieś negatywy wpadały sobie porównać adresy dostaw i dane adresata z adresem firmy po ceidg. Np czy wszystkie negi nie lecą z jednego miasta.
@BEBEAUTY-ALL raczej nie wykupi, jak to pisze faktycznie producent to nie zniżą się do takiego poziomu, bo to by była dla nich porażka wizerunkowa jak by wyszło to na jaw 🙂
Możesz im wysłać to ale licz się że mogą Ci podnieść ceny lub w inny sposób utrudnić zakup, chodź to dalej będzie niezgodne z prawem 😞
Zakaz praktyk ograniczających konkurencję
Rozdział 1
Zakaz porozumień ograniczających konkurencję
Art. 6. 1. Zakazane są porozumienia, których celem lub skutkiem jest
wyeliminowanie, ograniczenie lub naruszenie w inny sposób konkurencji na rynku
właściwym, polegające w szczególności na:
1) ustalaniu, bezpośrednio lub pośrednio, cen i innych warunków zakupu lub
sprzedaży towarów;
2) ograniczaniu lub kontrolowaniu produkcji lub zbytu oraz postępu
technicznego lub inwestycji;
3) podziale rynków zbytu lub zakupu;
4) stosowaniu w podobnych umowach z osobami trzecimi uciążliwych lub
niejednolitych warunków umów, stwarzających tym osobom zróżnicowane
warunki konkurencji;
5) uzależnianiu zawarcia umowy od przyjęcia lub spełnienia przez drugą stronę
innego świadczenia, niemającego rzeczowego ani zwyczajowego związku
z przedmiotem umowy;
6) ograniczaniu dostępu do rynku lub eliminowaniu z rynku przedsiębiorców
nieobjętych porozumieniem;
7) uzgadnianiu przez przedsiębiorców przystępujących do przetargu lub przez
tych przedsiębiorców i przedsiębiorcę będącego organizatorem przetargu
warunków składanych ofert, w szczególności zakresu prac lub ceny.
2. Porozumienia, o których mowa w ust. 1, są w całości lub w odpowiedniej
części nieważne, z zastrzeżeniem art. 7 i 8.
@BEBEAUTY-ALL po pierwsze też się już spotkałem z info od hurtowni z której chcieliśmy zakupić towar że nie zezwalają na sprzedaż na allegro 🙂
Po drugie sprawdź maila, konto z którego to pochodzi może to konkurencja 🙂
Po trzecie takie praktyki mogą podchodzić pod UOKiK 🙂
A jak ktoś będzie chciał Cię udupić to mogę to zrobić w tydzień, a allegro zablokuje Ci konto, taki chory system ma allegro 😞
@BEBEAUTY-ALL Kosmetyki tej marki są sprzedawane są nie tylko na Allegro, ale również w wielu sklepach internetowych, a nawet w Empiku.
@BEBEAUTY-ALL odpisz tej firmie, że jeśli powtórzy się to z ich strony, to wniesiesz skargę do UOKiK o czyn nieuczciwej konkurencji i nakłanianie do zmowy cenowej.
Miałem kiedyś taki przypadek z firmą importującą elektronikę oraz AGD z Chin i sprzedającą ją pod własną marką. Nie podobało im się, że firma w której pracuję sprzedawała ją taniej od innych. Jak zadzwonił dyrektor handlowy tej firmy z pogróżkami, to mu się roześmiałem przez słuchawkę i kazałem biegusiem lecieć do sądu lub przestać marnować nasz czas. Dodatkowo uruchomiłem opiekunów handlowych z 2 hurtowni skąd braliśmy ich towar, by też im parę ciepłych słów przekazali.
Teoretycznie, w myśl obecnych przepisów, dystrybutor/producent może podnieść zarzut, że prowadzi dystrybucję selektywną. W praktyce, jeżeli nie jest to towar luksusowy, to powołanie się przez nich na selektywną dystrybucję będzie bezskuteczne. Tym bardziej jeszcze, jeśli ten towar wypuścili na rynek za pośrednictwem zewnętrznych hurtowni. Tego typu umowy podpisuje się bezpośrednio ze sprzedawcą, a towaru takiego w zewnętrznych hurtowniach nie uświadczysz.