Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
chciałbym poruszyć sprawę rzekomego zadłużenia wobec Allegro. Sytuacja wygląda następująco: Allegro miało sprzedać dług z 2017 roku, opiewający na kwotę ok. 700 zł, firmie windykacyjnej. Od tamtego czasu firma ta nie podejmowała wobec mnie żadnych działań – możliwe więc, że zobowiązanie zostało już uregulowane, choć nie mam co do tego pewności.
Niedawno założyłem nowe konto sprzedażowe, jednak zaczęły się na nim pojawiać punkty ujemne oraz ograniczenia, które negatywnie wpływają na moją sprzedaż. Jeden z konsultantów Allegro deklarował, że skontaktuje się z firmą windykacyjną w celu wyjaśnienia sprawy, lecz do dziś nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
Po mojej interwencji uzyskałem jedynie lakoniczną informację:
„Dzień dobry,
dziękuję za wiadomość.
Zadłużenie na Pana koncie nie zostało uregulowane.”
Niestety nie podano żadnych szczegółów ani możliwości odwołania się.
Czy ktoś z Państwa spotkał się z podobną sytuacją i wie, jak skutecznie ją rozwiązać?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
@smartdeal_pl "... możliwe więc, że zobowiązanie zostało już uregulowane, choć nie mam co do tego pewności."
Czy przypadkiem wierzysz że krasnoludki są na świecie i cichaczem spłacają zadłużenia?
Natomiast jeżeli upłynęły ponad 5 lat i nikt nie podejmował żadnych działań to niewykluczone że dług uległ przedawnieniu. Porozmawiaj z prawnikami (potrzebne dokumenty) albo przynajmniej poszukaj w sieci jak to przebiega i jak to zakończyć.
To nie kwestia wiary w „krasnoludki”, tylko realnych wątpliwości.
Nie prowadziłem działalności gospodarczej w tamtym okresie, a jeśli rzeczywiście doszło do zadłużenia konta na kwotę ponad 700 zł, to istniało prawdopodobieństwo, że zobowiązanie zostało opłacone — lub że po stronie Allegro nastąpił błąd systemowy, który nadal je wykazuje.
Uważam, że skoro Allegro dopuściło do takiego zadłużenia, a przez tyle lat nikt nie egzekwował tej należności ani nie kontaktował się ze mną w tej sprawie, mam prawo domagać się rzetelnego wyjaśnienia i dokumentacji.
Pierwsze słyszę że inne konto ma wpływ na punkty jakość drugiego.
Może tylko ty uważasz, że windykator nie podejmował czynności wobec ciebie?
Nierozliczone konto ma wpływ na inne konta, po prostu Allegro najczęściej blokuje wszystkie konta dłużnika.
A windykator mógł mieć złe dane adresowe albo jakiś inny bałagan się wkradł.
Przedawnienie zadłużenia następuje po 6 latach a nie po pięciu jak napisałem wcześniej. Ale to nie ma znaczenia, sprawę powinno się po prostu wyjaśnić i zamknąć. Bo dług niespłacony gdzieś tam figuruje i może ciągle mieć zły wpływ na przykład na kredyty.
Dzień dobry,
tak jak wspomniałem wcześniej – od momentu pojawienia się informacji o rzekomym zadłużeniu z listopada 2016 roku, rozpocząłem wysyłanie zapytań i próśb o wyjaśnienie tej sprawy zarówno do Allegro, jak i firmy windykacyjnej.
Niestety, odpowiedź w stylu „zadłużenie nie zostało uregulowane” jest całkowicie niewystarczająca. Przy zobowiązaniu z 2016 roku nie można oczekiwać ode mnie spłaty bez okazania jakiejkolwiek dokumentacji, potwierdzenia salda, podstawy prawnej ani dowodu, że dług rzeczywiście istnieje i nie został uregulowany.
Nie prowadziłem działalności gospodarczej w tamtym okresie, dlatego uważam, że jeśli doszło do powstania jakiegokolwiek zadłużenia, to mogło ono zostać uregulowane wiele lat temu — a obecna sytuacja może być efektem błędu systemowego, braku aktualizacji danych lub nieprawidłowego powiązania konta.
Co więcej, nie mam żadnej gwarancji, że spłacając dziś tę kwotę, nie robię tego po raz drugi. W tej sytuacji mógłbym realnie zostać pokrzywdzonym.
Z tego względu oczekuję:
przedstawienia pełnej dokumentacji roszczenia (data powstania długu, numer faktury, konkretna usługa lub operacja, saldo),
potwierdzenia, że nie doszło do wcześniejszej spłaty zobowiązania,
oraz informacji, czy roszczenie nie uległo przedawnieniu, skoro przez prawie 8 lat nikt się ze mną nie kontaktował ani nie prowadził postępowania egzekucyjnego.
Bez powyższych informacji nie ma podstaw do uznania długu ani do nakładania na moje obecne konto ujemnych punktów, ograniczeń czy blokad, które wpływają negatywnie na moją działalność gospodarczą.
@smartdeal_pl Przekaż te informacje w wiadomości mailowej. Na forum nie mam możliwości zajęcia się tą sprawą.
Jestem z Państwem w kontakcie mailowym – w korespondencji prosiłem o przekazanie sprawy do działu prawnego lub reklamacji, ponieważ wciąż nie otrzymuję konkretnych odpowiedzi na zadawane pytania, a przesyłane wiadomości mają charakter ogólnikowy i nie rozwiązują problemu.
Pomijając już sam brak dokumentów potwierdzających zadłużenie, należy jasno powiedzieć, że egzekwowanie roszczenia z 2016/2017 roku jest bezprawne z uwagi na przedawnienie.
Obecne działania – takie jak blokady, punkty karne i naciski na uregulowanie kwoty bez dowodów – naruszają zasady uczciwego traktowania użytkowników oraz mogą zostać uznane za nieuczciwą praktykę rynkową.
Proszę o pilne przekazanie sprawy wewnętrznie do odpowiedniego działu, który może ją rzetelnie rozpatrzyć.
Pozdrawiam
@smartdeal_pl rozumiem, że sprawa jest ważna. Natomiast tak jak napisała wyżej Wiktoria w tej sprawie kontakt jest wyłącznie mailowo. W tego typu sprawach nie odpowiadamy tu na forum publicznym.