Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Ostatnio spotkaliśmy się z sytuacją, gdy klienci zamawiają na allegro dany produkt, a następnie go zwracają po jakimś czasie " odstąpienie bez podania przyczyny" lub "nie pasuje mi" ale przesyłki nawet nie została otwarta.
Często piszą przy zamówieniu muszę mieć paczkę dostarczoną na drugi dzień.
Oczywiście dostawa w ramach allegro "Smart " - to prowadzi do generowania zbędnych śmierci i kosztów (opakowania, etykiety, i praca ludzka, itd.)
Też tak macie?
W naszej ocenie takie bezsensowne działanie klientów powinny być obarczone kosztami recyklingu i przekierowane na takich klientów.
Gdy klienci płaci za zwrot to paczka z produktem zawsze jest otwarta.
Jak to u was wygląda ?
bo mogą - bo allegro pozwala na bezpłatne zwroty
serwis jest maksymalnie nie ekologiczny
Dziękuję za głos, rozumiem frustrację. Rzeczywiście, sytuacje, w których klienci zwracają nieotwarte przesyłki zdarzają się i generują niepotrzebne koszty.
Pomysł z opłatą recyklingową dla takich przypadków brzmi interesująco. Warto, by więcej sprzedawców wypowiedziało się w temacie.
Zachęcam do dzielenia się doświadczeniami!
Bardzo dobry pomysł jestem za wprowadzeniem opłaty recyklingu za paczki nie odebrane 😊
Ja proponuję limitowanie do 20 darmowych zwrotów w ramach SMART na rok + opłatę za każdy zwrot 1 zł. Niektórzy użytkownicy niestety bardzo nauczyli się wypożyczać towar i trzeba przywrócić troszkę elementarnej sprawiedliwości, bo Wam sprzedawcy uciekną/splajtują.
@muscle_freak darmowe zwroty to jest porażka i inni giganci już to widzą - z darmowych zwrotów wycofała się Zara, Zalando blokuje klientów za zbyt dużą ilość zwrotów, podobno gigant ecommerce czyli eobuwie też ma teraz poważne problemy w związku ze swoją polityką darmowych dostaw i zwrotów. Jak konkurencyjna platforma wprowadziła parę miesięcy temu "gwarancję darmowego zwrotu" za 1,99 zł to byłam przekonana, że zrobi się tam drugie Allegro - po co płacić 10 zł za dostawę jak można kupić więcej i za 1,99 zł zwrócić. Ale jednak nie. Póki co nawet jedna osoba tego nie wykorzystała. Więc naprawdę wystarczyłaby symboliczna opłata 1 zł za zwrot i 95% zwrotów by nie było.
@sklep-abito klienci zamawiają w kilku miejscach a potem wykorzystują pierwsza przesyłke która dotrze - raszte zwracając. Jesli jeszcze do tego mają allegro PAY to jest to dla nich całkiem bezkosztowa zabawa ( nawet nie musza zamrażac własnych pieniedzy)
@gdvorek "Pomysł z opłatą recyklingową dla takich przypadków brzmi interesująco. " - przeciez wszyscy wiemy (zaówno przedstawiciele allegro jak i sprzedawcy) że allegro NIE WPROWADZI żadnej opłaty dla klienta. Jeśli by chciało tak zrobić wystarczyłoby zmienić regulamin smart i obciążać kupujących kosztami zwrotu jeśłi wartość zamówenia PO EWENTUALNYM ZWROCIE nie przekracza granicy smarta. Taki koszt mógłby być naliczany w momncei generowania etykiety zwrotnej (tzn jelsi wertośc zamówienia spada to za etykiete zwrotną koszt dla klienta taki jak koszt przesyłki) . Wówczas nie było by takich sytuacji z dobieraniem do smarta jak i poruszanego tutaj tematu "wyścigu kurierów" i opłaty recyklingowe byłyby niepotrzebne.
No ale jak juz napisałem nie jest to i najprawdopodobniej nie bedzie wprowadzane przez Allegro łatwiej dołożyc kolejną opłatę sprzedawcom aby móc napisać kupujacym: masz to od nas za darmo.
@_Likos_ zachęciłem do dzielenia się swoimi doświadczeniami i przekaże to w formie sugestii do odpowiedniego zespołu.
Natomiast wyraziłem również swoją subiektywną opinię, a nie zapewniałem nikogo, że Allegro wprowadzi taką opłatę.
Bo robią wyścig kurieeow
zamawiaja w kilku miejscach a odbierają te która przyjdzie pierwsza
Tu jest Allegro. Wszystko jest "za darmo" więc najpierw się klika, a potem myśli.
Teraz są wakacje więc np. u nas jest ogrom nieodebranych paczek - praktycznie codziennie wracają po 2-3 - w skali miesiąca to jest naprawdę dużo. Bo przecież "smartowcy" nie będą płacić za ponowną wysyłkę, bo nie odebrali paczki.