anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zdjęcia z produktyzacji

ookazjepl
#8 Zapaleniec#

Witam, pytanie do specjalistów Allegro znających się na produktyzacji. Wystawiając produkt, przez Baselinkera łączę go po numerze EAN z innymi (Oszczędza mi to czas na uzupełnianiu parametrów oraz zgodnie z zaleceniem Allegro) następnie muszę wejść na aukcje allegro i sprawdzić czy system nie pobrał cudzych zdjęć do mojej aukcji. Czy jest możliwość nie pobierania zdjęć od innych osób? Co robię nie tak???

oznacz moderatorów
29 ODPOWIEDZI 29

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@ookazjepl Formularz sprzedaży w Allegro nie pobiera do ofert zdjęć innych użytkowników. Jeśli pojawia się taki problem, musi on być związany z zewnętrznym programem, z którego korzystasz. Najlepiej skontaktuj się z administracją Baselinkera, żeby to wyjaśnić.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@serwis-texas W tym wątku chodziło o pobieranie zdjęć z oferty do produktu. @ookazjepl pisze o pojawianiu się zdjęć innych użytkowników w jego ofercie.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@nat_not 

Natalia, dyskutujmy dalej, proszę. Wydaje mi się że zdjęcia trafiają z ofert do produktu, potem produkt oddaje zdjęcia innym ofertom. Te zdjęcia nie pojawiają się w opisie (w sensie sekcjach) tylko w nazwijmy to galerii. Dzieje się to tylko w pojedynczych kategoriach.

Wg mnie to jest problem @ookazjepl 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@serwis-texas Podaj przykład takiej oferty.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@nat_not  Niestety, nie mam. Ale to prawidłowość była w linku który Ci podesłałem.

Tak jak napisałem Ci wyżej, to jakieś pojedyncze przypadki. Moim celem jest tylko zwrócenie uwagi że to się może dziać. Nie jest to nagminne i proszę żebyś nie odbierała moich słów jako pretensje do serwisu.

Fajnie by było jakby @ookazjepl  podał tu linki.

P.S. Mojemu szefowi udało się dziś utworzyć trzy różne produkty na jednym EAN 🙂

oznacz moderatorów

DarkStoorM
#17 Koryfeusz#

@nat_not Obawiam się, że chodzi raczej o to:

1. Sprzedający nr 1 wystawia nową ofertę tworząc produkt. W tej ofercie posiada swoje autorskie zdjęcia, ewentualnie inne, określające typ jego działalności lub opisuje sklep (dzieje się tak często w Supermarkecie) i to wszystko ląduje w katalogu produktów Allegro
  2. Sprzedający nr 2 wystawia produkt z produktyzacji
  3. Sprzedający nr 2 ma w swojej ofercie wszystkie zdjęcia i opis od sprzedającego nr 1
oznacz moderatorów

DECO-MASTER
#15 Entuzjasta#

DarkStoorM No właśnie. Dlaczego nikt nie odpowie. Kluczowe chyba.

Moderatrzy, prosimy o sprecyzowanie.

oznacz moderatorów

Maksymjas
#3 Debiutant#

https://allegro.pl/oferta/prostownica-remington-s5525-10738792926

Bardzo proszę część zdjęć jest nasza cześć nie i co ja mam w takim przypadku zrobić?

https://allegro.pl/oferta/prostownica-remington-s5525-10738792926

oznacz moderatorów

ookazjepl
#8 Zapaleniec#
oznacz moderatorów

Maksymjas
#3 Debiutant#

Po Pani informacji zadałem pytanie Baselinkerowi oto odpowiedź:

21.05.2021 14:44 - Gustaw [edycja]:
Witam.

Problem jest nam znany i kontaktowaliśmy się w tej sprawie z Allegro. Niestety podczas wystawiania aukcji poprzez API Allegro, Allegro może dodać do niej zdjęcia z produktyzacji, na co nie mamy wpływu. Mogą je Państwo nadpisać, wykonując w BaseLinkerze operację aktualizacji opisu i zdjęć aukcji po jej wystawieniu.

Pozdrawiam.

Moje doprecyzowanie pytania:

A jeżeli wystawiamy aukcje np z 4 zdjęciami a allegro doda 2 swoje to czy nadpisując naszymi 4 te 2 z allegro znikną?

Odpowiedź Baselinkera:

21.05.2021 16:28 - Gustaw [edycja]:
W przypadku aktualizacji powinny zostać podane dla aukcji tylko zdjęcia z BaseLinkera.

oznacz moderatorów

Maksymjas
#3 Debiutant#

Problem jest w tym, że jeżeli nie zauważymy, że pobrało cudze zdjęcia to 

a) możemy być zgłoszeni do Allegro

b) gorszy wariant mogę sprzedać produkt niezgodny z opisem i zdjęciami klientowi co wiąże się z potencjalną stratą finansową (Zwroty) oraz negatywnym komentarzem co również może się wiązać z utratą Smarta.

Zleciłem również swoim pracownikom o przygotowanie aukcji gdzie zostaną pobrane cudze zdjęcia dziś prześlę link.

oznacz moderatorów

DECO-MASTER
#15 Entuzjasta#

Maksymjas Allegro zamiast przygotować swój produkt na własnym podwórku, ćwiczy na Was. Dlatego wszyscy sprzedawcy mają "wizytę w wychodku". 🤣

oznacz moderatorów

7YP6K
#13 Ambasador#

@ookazjepl Poniżej przesyłam odpowiedź baselinkera w tej sprawie:

Jeżeli dane produktu Allegro nie mają być pobierane dla aukcji proszę wystawić aukcję bez produktyzacji.

Obecnie nie ma niestety możliwości wyboru tego które dane produktu z produktyzacji Allegro zostaną pobrane do aukcji przypisanej do tego produktu. Jest to mechanizm Allegro na który nie mamy wpływu.
Samo przypisanie aukcji do produktu Allegro nie wpływa na synchronizację stanów/cen wykonywaną przez BaseLinkera. Ewentualnie po wystawieniu aukcji powiązanej z produktem Allegro można ją zaktualizować na podstawie danych z BaseLinkera.

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@k_owczarek1 

Pani Moniko.  Prosimy o stanowisko.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@serwis-texas @ookazjepl @DECO-MASTER @Maksymjas @DarkStoorM Próbuję uzyskać informację czy jesteśmy w stanie wprowadzić rozwiązanie, które usprawniłoby wystawianie przy użyciu Baselinkera, żeby takie problemy się nie pojawiały. Kiedy dostanę odpowiedź, odezwę się tutaj ponownie.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

DECO-MASTER
#15 Entuzjasta#

Czy tylko Baselinker może takie problemy generować?

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@DECO-MASTER Zauważyłeś podobne problemy przy korzystaniu z innych programów zewnętrznych?

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

DECO-MASTER
#15 Entuzjasta#

No jeszcze nie. Pytanie zadałem zapobiegawczo. Może już problem był naświetlany. Nie zaszkodzi sprawdzić różne sytuacje przed wypuszczeniem mechanizmu z błędami. Jednak chyba się mylę.🤔

Zapomniałem: osobiście nie sprawdzę. Mam zabronione😁

oznacz moderatorów