Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Chce upewnić się w kwestii jak w temacie. Polski użytkownik z polskim adresem zamawia towar dla obcokrajowca w Irlandii. Na drugi dzień po wysyłce odstępuje od umowy. Paczka jest już w Holandii. Czy w tej sytuacji zwracam koszt wysyłki zagranicznej czy być może.. najniższy koszt krajowej ?
Najniższy koszt wysyłki z twojej oferty
Czyli to na co po cichu liczyłem.. Nie 76zł do IE tylko 8.99 w PL ?
To podaj link do aukcji zeby zerknac co ty tam masz w dostawie ustawione
Prawo okresla ze masz oddac kwote za najtansza opcje wysylkowa z oferty nie precyzuje czy to zagranica czy pl
Mozna napisac na porady konsumnckie na mail w 5 dni dostaniesz odpowiedz tylko musisz napisac z punktu widzenia konsumenta nie przedstawiaj sie jako sprzedajacy
Moim zdaniem zwracasz mu najniższą kwotę za zwrot na kraj do ktorego zamówił jeśli odesłałby ci paczkę za 150pln to ty zwracasz najtańszego kuriera / przesyłkę z zagranicy
Inna sprawa czy kupujący wysłał ci kwit za wysyłkę i ile tam jest
Nie bardzo rozumiem. Mam zwracać za wysyłkę w obie strony ? Na ten moment paczka jest w trasie, jeszcze nawet nie dotarła do adresata. Adresatem jest Litwin mieszkający w Irlandii a kupującym Polka w kraju. Jest tylko jedna opcja wysyłki za granicę - Allegro DPD 75,99zł. Wszystko inne to wysyłki krajowe.
moim zdaniem należy mu się zwrot kwoty którą masz w ofercie na kraj co wysłałeś ale dla pewności napisz na
Moja pierwsza myśl tez taka była - czyli zwrot za przesyłkę zagraniczną. Gdyby kupującym był ten zagraniczny odbiorca nawet nie zadawałbym tu pytań. Jednak kupujaca jest Polka z zarejestrowanym polskim adresem i tu naszło mnie, ze może jednak nie musze zwracać pełnych 75.99zł
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ może coś od Was ,, KWIATUSZKI ,, 😀
@zysieniekk Ustawodawca moim zdaniem jasno to określił ,, najniższy koszt przesyłki jaki był dostępny w chwili zakupu ,,
no to zwrot najniższej oferty 8,99pln
a jak się będzie wykłócać to napisz na uokik uwzględniając że zakup był z Polski zagranicę
moim zdaniem jakbym chciał to obejść w myśl prawa polskiego to nie dzieliłbym oferty wysyłki na kraje a walnął wszystko na kupę polskie wysyłki i dodał opcję w tej samej zakładce zagranica wtedy wszystkie byłyby w 1 ofercie dostaw czyli zwracałbym najniższą dostawę zgodnie z prawem Polskim, chociaż jest to jazda po bandzie
@zysieniekk moim zdaniem zwracasz 8,99 za przesyłkę bo taki koszt oferujesz najniższy i taki klient miał możliwość wybrać , natomiast gdzie mieszka i jaki koszt wybrał to jest tylko i wyłącznie jego sprawa .
Otrzymałem odpowiedz od Konsumenckiego Centrum E-porad. Jeśli chodzi o koszty wysyłki, sprzedający zwraca najniższy podany w ofercie. Rożnica w opłacie, to już problem i strata kupującego . Kupujący ponosi również koszt przesyłki zwrotnej, także w przypadku jej nieodebrania
Dziękuję wszystkim za pomoc.