anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zwrot - odesłać pieniądze czy może wykorzystać sytuację i paczki nawet nie odbierać?

Daniell134
#7 Wielbiciel#

Może dość dziwna sprawa a mianowicie Pani zamówiła u mnie używaną zabawkę nerf.

zabawka była sprawdzona przed wysyłką i wszystko działało, po 2 dniach kupujący napisał do mnie, że zabawka nie działa, po czym odesłała ją do mnie bez kliknięcia na Allegro opcji "zwrot towaru" czyli po prostu odesłała ją na własną rękę w momencie kiedy byłem na wyjeździe. 3 dni temu minęło 14 dni na zwrot przez allegro  a dzisiaj dostałem informację, że paczka czeka na poczcie.

Co w tej sytuacji robić ? sprawdzić zabawkę jeśli rzeczywiście nie działa również na własną rękę odesłać pieniądze czy może wykorzystać sytuację i paczki nawet nie odbierać?

pozdrawiam 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

xyz96
#21 Demiurg#

Powód zwrotu nie ma znaczenia, kupujący nie musi go podawać przy odstąpieniu od umowy, ale może to zrobić. Zdaniem Allegro formularz zwrotu dostępny w serwisie jest odstąpieniem od umowy na podstawie art. 27. Ustawy konsumenckiej, ale nie jest to jedyna forma odstąpienia. Można też wysłać rezygnację sprzedawcy poza Allegro.  Kupujący ma 14 dni na odstąpienie od dnia otrzymania przesyłki i kolejne 14 dni na odesłanie paczki od dnia wysłania odstąpienia. Data odebrania przesyłki przez sprzedawcę nie ma znaczenia.

oznacz moderatorów

Daniell134
#7 Wielbiciel#

Dzięki tylko powód zwrotu dla mnie nie jest zagwozdką tylko fakt, że osoba kupująca zwróciła mi przedmiot po za pośrednictwem allegro. I czy rozpatrywać gwarancję normalnie i potem prosić o numer konta?

oznacz moderatorów

exoryna
#14 Krzewiciel#

Sprzedałeś jako firma osobie prywatnej 

oznacz moderatorów

Daniell134
#7 Wielbiciel#

osobie prywatnej

oznacz moderatorów

Daniell134
#7 Wielbiciel#

również jako osoba prywatna