anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot prowizji gdy klient niesłusznie jako powód zwrotu podał " nie dotarło na czas"

WarsztatNadruku
#10 Popularyzator#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Witam 

Klienta założyła nam dyskusję o rzekomo "nieterminowej dostawie zamówienia". Numer zamówienia 7a4581d0-95cb-11ef-b362-a910e1fa312f.

Zamówienie zostało złożone 29.10.br, czas na wysyłkę mieliśmy do 04.11.br. Faktycznie zostało ono wysłane do klientki 31.10.br i umieszczone w paczkomacie 02.11.br więc  z terminem dostawy się wyrobiliśmy. 

Klientka żąda od nas anulowania zamówienia (które de facto dziś do nas dotarło paczką zwrotną) i zwrotu wpłaty. Z tym nie mamy problemu. Na naszą prośbę (żeby mieć porządek w papierach) klientka zgłosiła zamówienie jako zwrot w którym bez naszej wiedzy jako powód zwrotu wskazała "nie dotarł na czas" co nie jest prawdą bo towar dotarł nawet przed terminem. 

Mam 2 pytania dotyczące zaistniałej sytuacji.

1. Czy w momencie gdy klient jako powód zwrotu podał "nie dotarł na czas" Allegro zwróci nam prowizję w momencie zwrotu wpłaty? Czy zwrot mam pomniejszyć o wartość prowizji skoro paczka dotarła przed planowanym terminem?

Nie będę ukrywać, że nie mam zamiaru ponosić kosztów (w tej sytuacji wartość prowizji) dlatego, że ludzie nie czytają ze zrozumieniem albo mają chore wyobrażenie, że zamówione paczki będą na drugi dzień u nich pod domem. 

2. Czy zostajemy obciążeniu kosztem zwrotu nieodebranej przez klienta paczki czy jest to wliczone w cenę wysyłki ze SMARTem ?

Będę wdzięczna za szybką odpowiedź moderatorów bo nie chce zwlekać ze zwrotem środków, tym bardziej że klienta zamiast się z nami najnormalniej w świecie skontaktować o zaistniałej sytuacji po kilku dniach założyła nam dyskusję. 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Halfrunt
#19 Nestor#

Dla klientów Allegro dyskusja stała się normalnym sposobem kontaktu. Przywyknij!

Mam wrażenie że serwis stworzył taki mechanizm szczucia jeden na drugiego i ustawia się po stronie kupującego. 

Klientka zapewne oczekiwała dostawy przed świętem. 

Ja bym zwrócił prowizję i to szybko, tym bardziej że paczka nie została przez kupująca odebrana i wraca. 

Po zaksięgowaniu zwrotu przez Allegro, wystąp o zwrot prowizji, jak odmówią to odwołaj się. 

Nie ma żadnego znaczenia co tam nabazgrała, odłączyła przy odstąpieniu, ty zaznacz przy zwrocie środków prawdę. Kupujący nie odebrał przesyłki. 

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

Jaką prowizje byś zwrócił?

@Halfrunt  napisał(a):

Dla klientów Allegro dyskusja stała się normalnym sposobem kontaktu. Przywyknij!

Mam wrażenie że serwis stworzył taki mechanizm szczucia jeden na drugiego i ustawia się po stronie kupującego. 

Klientka zapewne oczekiwała dostawy przed świętem. 

Ja bym zwrócił prowizję i to szybko, tym bardziej że paczka nie została przez kupująca odebrana i wraca. 

Po zaksięgowaniu zwrotu przez Allegro, wystąp o zwrot prowizji, jak odmówią to odwołaj się. 

Nie ma żadnego znaczenia co tam nabazgrała, odłączyła przy odstąpieniu, ty zaznacz przy zwrocie środków prawdę. Kupujący nie odebrał przesyłki. 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@milka1234567890 sprzedający chce zwrócić pieniądze potrącając pobrana opłatę transakcyjną 

oznacz moderatorów

Halfrunt
#19 Nestor#

@milka1234567890 miałem na myśli całość środków wpłaconych przez kupującą, nie samą prowizję 🤣 mój błąd 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Odstąpiła od umowy zakupu to nie masz wyjścia o zwrocie środków.

oznacz moderatorów

WarsztatNadruku
#10 Popularyzator#

@Halfrunt @LEW433 

Ja nie mam absolutnie problemu z tym aby dokonać zwrotu wpłaty.

Ale jeśli otrzymam informacje od moderatorów, że Allegro nie przyzna mi zwrotu prowizji bo kupująca jak powód zwrotu podała "nie dotarł na czas" to sorry ale nie mam zamiaru się użerać później z nimi aby jednak nam zwrot prowizji uznali bo kupujący myślą, że są panami tego świata i wszystko im wolno. 

Mam świadomość, że Allegro za nic ma prawa sprzedających, ale jak każdy sprzedający będzie działać jak im Allegro każe to to się nigdy nie zmieni. 
A jeśli kupujący nie umie czytać ze zrozumieniem, albo nie ogarnia że nie wszyscy wysyłają towary z dnia na dzień to nie jest mój problem tylko kupujących. Ja nie mam zamiaru ponosić kosztów z tego tytułu i dokładać za przeproszeniem "do głupoty innych". 

oznacz moderatorów

WarsztatNadruku
#10 Popularyzator#

Odstąpiła od umowy bo sami jej kazaliśmy to zrobić, aby mieć porządek w papierach. I że mam zwrócić kasę to też pisałam.... Kłania się czytanie całości ze zrozumieniem... Bo nie mamy wątpliwości czy zwrócić wpłatę tylko czy ewentualnie zwrot mamy pomniejszyć o wysokość prowizji którą teoretycznie Allegro może nam nie zwrócić. 

Zrzut ekranu 2024-11-5 o 22.37.30.png

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@WarsztatNadruku zwróć pieniądze i wystąp o zwrot prowizji. Nie dadzą odwołaj się i przedstaw stan rzeczywisty. Nie możesz działać niezgodnie z ustawą.

oznacz moderatorów