anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot towaru bez „folii zabezpieczającej”

mymaniek555
#7 Wielbiciel#

Witam, kilka dni temu zamówiłem myszkę Razer V3 Hyperspeed na allegro od Morele, jednak po rozegraniu kilku gier (max 4h używania tej myszki) chciałbym ją zwrócić. Nie pasuje mi wielkość i laser tej myszki, który jest strasznie nieprecyzyjny. 

Posiadam oryginalne opakowanie jednak nie posiadam takiej folii w której była myszka. Wszystkie papierki i kartonik w którym była zapakowana myszka jest, jednak nie mam właśnie tej folii zabezpieczającej która często jest dodawana do takich sprzętów. Czy zwrot zostanie pozytywnie rozpatrzony w takim wypadku? Zastąpić ją czymś podobnym? 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

az1rael
#21 Demiurg#

spakować porządnie, jak zakup od firmy to zwrot muszą przyjąć ale mają prawo potrącić ci z art 34.4 uk kwotę za różnicę między nową nieodpakowaną myszką a używaną bo jej używałeś i nie sprzeda jej jako nowej więc trzeba się liczyć z ok 10-20% potrąceniem

oznacz moderatorów

AGD-SERVICE
#13 Ambasador#

Kupiłbyś w sklepie stacjonarnym - chciałbyś zwrócić , nie miałbyś takiej możliwości.

Kupujesz przez internet - masz taką możliwość. Jednak zauważ, że towar używany, nie ma takiej wartości jak nowy.

Lombard sprzedałby to za ok. 60% wartości , czyli dostałbyś max. 40% wartości myszki.

A co ma zrobić sprzedawca na Allegro? - zwracasz towar używany, sprzedawca coś na nim zarobił, zwróci Ci 50% wartości i tak go sprzeda, tak ja bym zwrócił. Bo towar jest używany, znów trzeba zapłacić prowizje od sprzedaży, kosztów wysyłki, opłacić pracownika do pakowania, dochodzi sprawdzenie towaru, procedury zwrotowe, czas, koszty, których Allegro nie zwróci....

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@mymaniek555 Oczywiście że masz prawo do zwrotu. Nie masz folii ale włóż co odpowiednio będzie zapakowana, nie jest konieczny zwrot w oryginalnym opakowaniu.

oznacz moderatorów

AGD-SERVICE
#13 Ambasador#

Zgadza się. Kupujący może zwrócić towar owinięty nawet zwykłym workiem na śmieci, kawałkiem tektury, zużytym opakowaniem. W moim przypadku - akurat to nie ma znaczenia, ważne, żeby zwracany towar nie był uszkodzony i nie nosił śladów używania - w przeciwnym przypadku stosownie obniżam kwotę zwrotu. Ale jak to jest np. myszka, zwraca się ją jako używaną, to należy się liczyć z tym, że zwrot kasy będzie jak za towar używany.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@AGD-SERVICE 

a ty jak rozumiem grzecznie zwracasz pełną kwotę i na swój koszt odtwarzasz wszystkie oznaczenia i opisy produktów jakie znajdowały się na tym brakującym opakowaniu?

bo przecież nie łamiesz przepisów prawa i nie sprzedajesz gołego produktu?

oznacz moderatorów