anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot zamówienia Allegro Lokalnie

MAMY ROZWIĄZANIE!
Maria_2032
#7 Wielbiciel#

Witam, dnia 7 marca 2023 o godzinie 9:46 sprzedałem na allegro lokalnie 1 sztukę kart z tego linku https://allegrolokalnie.pl/oferta/asus-gtx-1070-8-gb-sprawna-100. Wszystko poszło fajnie, dogadałem się z kupującym, nawet lekko zszedłem mu z ceny na przesyłkę. Kupujący zapytał mnie jeszcze ile była używana karta, więc napisałem mu, że była U MNIE używana ok. 6msc. Niedługo później napisał do mnie kiedy wyśle przesyłkę, ponieważ potrzebuje jej na weekend, pisaliśmy jeszcze chwilę i okazało się, że kupujący nie przeczytał opisu ze zrozumieniem (z resztą nawet w nazwie ogłoszenia było napisane) i kupił karte przeznaczoną do koparki. Przepraszał mnie i chciał abym zwrócił mu kasę, a przecież to on popełnił błąd. Oczywiście się nie zgodziłem, poza tym w opisie ogłoszenia napisałem żeby dokonać przemyślany zakup, ponieważ nie przyjmuje zwrotów. Wczoraj kupujący dowiedział się, że nie posiadam tej karty od nowości tylko kupiłem od kogoś i teraz nazywa mnie oszustem 😂😂 Oczywiście nie zapytał się czy kupiłem ją nową, od kogo i czy była kiedykolwiek na gwarancji. Wg. mnie nie ma żadnej podstawy żeby zwracać mu pięniądze, nie myle się? Poza tym kupujący po prostu wciska mi i allegro takie kity, bo panicznie chce odzyskać pieniądze, ponieważ nie doczytał opisu. Z  góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

P.S kupujący rozpoczął już swoją śmieszną dyskusje i teraz mnie szantażuje. Jeśli będzie jakiś problem to mogę załączyć fotki z czatu lub dyskusji.

oznacz moderatorów
58 ODPOWIEDZI 58
br.
#21 Demiurg#

@Maria_2032  Ma prawo wiedzieć od kiedy karta jest w użyciu bo ma prawo sprawdzić czy przypadkiem karta nie jest na gwarancji fabrycznej.

Ja nawet usiłowałem sprawdzić jakieś dane karty ze zdjęć ale są w kiepskiej rozdzielczości i nic sie nie da odczytać. Domyślam się ze zdjęcia też  nie dotyczą sprzedawanego przedmiotu lecz pochodzą  z katalogu producenta.

oznacz moderatorów
Maria_2032
#7 Wielbiciel#

napisałem mu, że u mnie była w uzyciu 5-6 msc. Napisałem, że nie ma gwarancji. Zaraz dodam własne zdjęcia.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Maria_2032 pamiętaj by w dyskusji odrzucić reklamację z tytułu niezgodności towaru z opisem

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Maria_2032  Własne zdjęcia już zbędne, one miały by sens w ofercie, teraz to "po ptokach"

Ale jeśli chcesz tu swoje zdjęcie dać,  to nie ma sprawy, chętnie popatrzymy 😀

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Maria_2032 a skąd ty masz wiedzieć ile czasu używał poprzednik? co to jest jakiś przebieg na liczniku auta?

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@az1rael  @Maria_2032  Oczywiście że nie musi wiedzieć ile czasu używał poprzednik, ale w opisie jest wyraźnie napisane że karta używana pół roku, nie ma żadnych informacji że odkupiona.

Oczywiście jeszcze nie oszustwo ale zatajenie istotnych informacji.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@br. a w regulaminie al nie ma do czego al służy? bo przecież nie do sprzedaży jako firma

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@az1rael  Nie chce mi się szukać zapisów regulaminu, to bez znaczenia. Lokalne było stworzone do sprzedaży lokalnej, prywatnej ale wiadomo że sprzedają również  firmy.  I również przedmioty nowe, z gwarancjami, z rękojmią.

oznacz moderatorów
Maria_2032
#7 Wielbiciel#

spytam się tylko, bo nie widze, gdzie pisze, że pół roku?

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Maria_2032   Faktyczne w ofercie sprzedaży nic nie pisze, zasugerowałem się twoimi wyjaśnieniami

oznacz moderatorów
Maria_2032
#7 Wielbiciel#

nie nie, to już pisałem kupującemu na czacie, w ogóle jak  nieodpowiedzialnym trzeba być żeby kupić cos i dopiero potem zadawać pytania i się żalić

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Maria_2032   Tutaj masz rację, kupowanie przedmiotu bądź co bądź  drogiego przy tak  skromnym opisie to jest mało odpowiedzialne. Ale  mają  tutaj swój wpływ na decyzję reklamy  Allegro,  bo rzekomo Allegro gwarantuje bezpieczne zakupy.

Bezpieczne kosztem sprzedających oczywiście...
Więc ty jako sprzedający musisz się zastanowić nad bezpieczeństwem sprzedaży, żeby nie było się możliwości do czegokolwiek  przyczepić... To nie jest to samo Allegro co kiedyś.

A zarzucanie kupującemu nieodpowiedzialności podczas dyskusji na czacie jest dużym błędem.

oznacz moderatorów
Maria_2032
#7 Wielbiciel#

jasne, dzięki za wszystkie pro-tipy 😁 Na bieżąco będe dawał znać co się będzie dziać.

oznacz moderatorów
Maria_2032
#7 Wielbiciel#

Napisał:

Nie zakończę chyba że oddasz pieniądze. Chociaż teraz już trochę późno bo nadałeś paczkę

oznacz moderatorów
Maria_2032
#7 Wielbiciel#

odpisałem: 

Nie oddam pieniędzy, ponieważ nie widzę tu żadnego oszustwa. Nie liczy się ile była używana, tylko czy jest sprawna i zgodna z opisem. W opisie nie ma nic, że jestem 1 właścicielem, poza tym to nic nie znaczy. Tak jak mówię, liczy się, że działa i tyle. GTX 1070 to karta z 2016r. Myślałeś sobie, że za tak niską cenę dostaniesz prawie nową kartę? Zszedłem ci jeszcze z ceny to ty jeszcze narzekasz i robisz mnie i allegro w bambuko.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

Pomyłka, ty pisałeś do kupującego...  Usunąłęm komentarz... 🤕

oznacz moderatorów
Maria_2032
#7 Wielbiciel#

nawet jeśli to kupujący kłamie, a ja mówię prawdę? Przecież nie ma tu żadnego oszustwa. Powtórze jeszcze raz, kupujący nie przeczytał opisu i zakupił przedmiot, nie było to jednak to czego chciał dlatego prosił mnie abym zwrócił mu kase, nie zgodziłem się. Dlatego teraz robi sztuczny szum i próbuje wyłudzić ode mnie pieniądze. Czy naprawdę allegro się tak zepsuło, że nie będzie po mojej stronie?

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Maria_2032 allegro zamknie mu dyskusję po 30dniach jak nie oznaczy jako nierozwiązana ale on nie musi o tym wiedzieć

oznacz moderatorów
Maria_2032
#7 Wielbiciel#

witam wszystkich ponownie, z  góry jeszcze raz dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Po wielu godzinach walki z kupującym udało się wygrać. Na czat weszło allegro i wytłumaczyło mu, że nie ma żadnego oszustwa i nie ma żadnych podstaw żeby zwrócić pieniądze.

oznacz moderatorów