anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak paragonu fiskalnego na aukcji od merchanta

D_Skarzycka
#7 Wielbiciel

Zakupiłam rower, do ktorego nie otrzymalam paragonu fiskalnego. Pomimo rozmowy ze sprzedawcą przed zakupem i jego zapewnień, że otrzymam paragon, został dołączony dowód zakupu bez danych sprzedawcy.

Towar jest ok, super, ale nie mogę go teraz rozliczyć z fundacją. Dlaczego Allegro dopuszcza sprzedaż niezgodną z polskimi przepisami prawa?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@D_Skarzycka Być może doszło do pomyłki. Zachęcam do ponownego kontaktu ze sprzedawcą w tej sprawie. Jeśli masz potwierdzenie, że zobowiązał się przesłać paragon, wyjaśnienie sprawy powinno być proste.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

D_Skarzycka
#7 Wielbiciel
  • Mam takie zobowiązanie bo prowadziliśmy rozmowę przed zakupem poprzez formularz kontaktu z klientem w aplikacji Allegro, zaznaczyłam też opcję FV. Informacją o możliwości wystawienia FV bez VAT byla też w aukcji
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@D_Skarzycka 

Sprzedawca może nie wystawiać paragonów fiskalnych, bo np korzysta ze zwolnienia do 20000 zł przychodu ze sprzedaży dla osób prywatnych lub korzysta ze zwolnienia, o którym mowa w załączniku 1 poz 42 do rozporządzenia w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących. W obu przypadkach, zamiast normalnego paragonu, otrzymasz dowód zakupu lub paragon imienny.

A do rozliczenia z fundacją potrzebujesz faktury.

oznacz moderatorów

D_Skarzycka
#7 Wielbiciel

W aukcji była opcja wystawienia FV bez VAT, ktorą oznaczyłam. Fundacja respektuje FV lub paragon fiskalny, który był mi obiecany przed zakupem przez sprzedającego. Jakie kroki mam teraz podjąć?

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@D_Skarzycka.

Sprawdź czy nie otrzymałaś faktury na e-mail lub nie masz jej do pobrania w karcie zakupu na Allegro. Sprzedawcy rzadko dodają papierową FV do przesyłki. Jak nie ma to napisz do sprzedawcy i przypomnij mu o fakturze, może po prostu zapomniał. 

A co do fundacji, to dziwne że uznają paragony. To są anonimowe dowody zakupy więc nic nie udowodni, że to twój paragon (paragon jest na okaziciela). 

oznacz moderatorów

D_Skarzycka
#7 Wielbiciel

Nie mam FV elektronicznej, to dostawca z Chin, przestał odpisywać. Allegro umywa ręce i odsyła mnie do urzędu skarbowego.

Fundacja honorują paragony fiskalne z danymi sklepu i potwierdzenie przelewu. To nie jwst dziwne, jest to normalna praktyka. Dziwne jest to, że Allegro wpuszcza do marketplace firmy działające nielegalnie - ciekawe jak przeszli procedurę AML??

oznacz moderatorów

Client:28769449
#9 Pomysłodawca

@D_Skarzycka To zmienia postać rzeczy - masz nauczkę, żeby nie kupować od chińczyków. 

Pogódź się z tym, że paragonu nie dostaniesz, ani pewnie też faktury. 

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@D_Skarzycka 

Nie dostaniesz paragonu od sprzedawcy z innego kraju. Paragon to potwierdzenie transakcji pomiędzy polskim sprzedawcą a polskim nabywcą.

Wystawienie paragonu w przypadku transakcji transgranicznych jest wykroczeniem karno-skarbowym. 

oznacz moderatorów