anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego musi być tak drogo ???

mari2048d
#1 Nowicjusz#

Cześć kochani Allegrowicze,

mam taki problem z wysyłaniem zamówionych towarów,

dlaczego, żeby zamówić jedną baterię za np. 1,50 zł w opisie stoi, że brakuje jeszcze 48zł do Allegro Smart.

Z jakiej racji mam zamawiać jakieś głupoty za 50zł, żeby przesyłka była za darmo albo naj mniej ponad 10zł.

Wysyłka takiej baterji poczyą jest o wiele taniej... czy się mylę??? Dlaczego zawsze Paczkomat albo Kurjer???

Sprzedawcy powinni terz trochę pomyśleć a nie nabijać kasę różnym przewoznikom.

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

mari2048d
#1 Nowicjusz#

Sorry, jeszcze dodam, że chdzi o pocztę listową.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@mari2048d  sprzedawcy jak chcą mieć Smart, to MUSZĄ udostępniać takie formy wysyłki, więc pretensje możesz kierować jedynie do Allegro

oznacz moderatorów

pkgroup
#9 Pomysłodawca#

tak, już pędzę stać w kolejce na poczcie, żeby wysłać komuś jakiś bzdet za 1,5zł, a potem tylko czekać, aż poczta to zgubi i będę użerać się z klientem co nie dostał przesyłki. Chcesz kupić baterie za 1,50zł to idź do sklepu stacjonarnego.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@mari2048d Nikt normalny nie wyśle nic przesyłką bez numeru nadania. Taka przesyłka nawet na poczcie już kosztuje ok. 10 zł. Kupowanie pojedynczych drobiazgów wysyłkowo po prostu jest bez sensu

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Dostawy w smarcie to cyrk Allegro. Sprzedawca musi udostępnić, bo inaczej brak smarka. Ale nie łam się Allegro już wymyśliło na to rozwiązanie. Nazywa się ono "miniprzesyłka", tanie to to i przychodzi pocztą. Standardowo zapomnieli tylko poinformować, że średnio idzie 2 TYGODNIE, zdarza się i MIESIĄC xD. Ale co tam, wkurzonych klientów też zrzucają sprzedawcą na głowę...

Dawno temu zgłaszałam, że przydała się opcja tańszych dostaw, coś jak np ma O.X . Czyli np wysyłka do paczkomatu za 5zł bez darmowego zwrotu. Przy drobnych, znanych przedmiotach to opłacalniejsza opcja. Opłacalniejsze również może być dla osób kupujących bez smart, a to połowa zamówień... Portal ma to gdzieś...  

Najśmieszniejsze jest to, że nawet na lokalnym gdzie nie ma zwrotów wcale to dostawy są tak samo drogie jak na głównym... Czemu? Wielkie Allegro ma gorszą umowę od małego O.L.X czy dorabia sobie na wysyłkach???

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@AnnaG-Antyki będą to testować 🙂

Od 27 maja do 27 sierpnia niektórzy kupujących z Allegro Smart! na allegro.pl, będą mogli korzystać z tańszej wysyłki przy zakupach od 20 zł do 44,99 zł.

Takie zamówienia będziemy traktować jak zamówienia Allegro Smart!, a kupującym zaproponujemy tańszą wysyłkę za:

• 4,99 zł lub 5,99 zł – do automatu paczkowego lub punktu odbioru
  • 4,99 zł, 5,99 zł lub 7,99 zł – do drzwi kurierem.
kostas11_0-1747076655132.png

Kupujący będą mogli skorzystać z tańszej wysyłki dla wszystkich metod, które są dostępne w Allegro Smart! – z wyjątkiem metod za pobraniem.

Jeśli regularna opłata za dostawę będzie niższa od proponowanej przez nas ceny, wyświetlimy kupującemu bardziej korzystną opcję. Może to dotyczyć na przykład metody Allegro Przesyłka polecona lub Allegro MiniPrzesyłka.

Jak będziemy rozliczać zamówienia

Zamówienia rozliczymy tak samo, jak Twoje pozostałe zamówienia z Allegro Smart! Oznacza to, że za zamówienia:

• od 20 zł do 29,99 zł – nie będziemy pobierać opłaty za przesyłkę Smart!
  • od 30 zł do 44,99 zł – pobierzemy opłatę za przesyłkę Smart! zgodnie z cennikiem.

Dodatkowo na Twoje konto Allegro razem z opłatą za zamówienie trafi opłata za dostawę od kupującego: 4,99 zł, 5,99 zł lub 7,99 zł.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@kostas11 Też to dostałem, i nawet się zdziwiłem, że nie ma na ten temat dzikiej awantury na forum. Ale to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że decyzja o przejściu "na swoje" była słuszna 😛

@AnnaG-Antyki Wysyłka do paczkomatu za 5 zł jest tak samo absurdalna jak cały ten Smart Allegro. Nie ma siły, żeby ktoś nie dopłacał do tej patologii

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@TomBanknoter Nie ma siły, żeby ktoś nie dopłacał do tej patologii

Jak by allegro nie zrobiło Smarta ( mistrzostwo marketingowe ) pewnie dziś byli by 3-4 na liście top 😄 i nie koniecznie allegro przynosiło by dochód 🙂 oni nie patrzą na pojedynczą transakcję a na cały roczny czy kwartalny bilans, tak samo obniżenie kwoty wysyłki dla 20 zł, kombinują jak rywalizować z Temu ( zobacz na opinie przy produktach ile Polskich flag - kupujących ) mają się czego obawiać 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@kostas11 Może i jest to mistrzostwo marketingowe - ale kompletny bezsens ekonomiczny. Koszty karmienia tego potwora ich zżerają, stąd rozpaczliwe przerzucanie ich na sprzedawców. Ci już tego nie wytrzymują, więc albo będą padać, albo stąd uciekną - zresztą i jedno i drugie już się dzieje. Finalnie Allegro będzie samo sprzedawać produkty ze swoich magazynów, ale oferta będzie kilka razy uboższa niż jeszcze niedawno była.

Ja akurat uważam, że robienie z Allegro na siłę Farmazona było błędem - ale to już na szczęście nie moje zmartwienie

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@AnnaG-Antyki

Przesyłki O.L.X obsługuje Alsendo (dokładniej to bliskapaczka). Oni potrafią zrobić takie ceny, to duży broker jest. 

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@pecela Alsendo to jest apaczka, mam to w sklepie Shoper. Natomiast bliskapaczka to firma BLPaczka. Jeden i drugi mogą zrobić ceny zbliżone do tego co ma Allegro, ale na pewno nie 5 zł

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@TomBanknoter

Bliskapaczka i BLPaczka to dwie różne firmy.

1000028896.jpg

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@pecela Fakt, apaczka i bliskapaczka należą do tej samej firmy. Pomyrdało misie

oznacz moderatorów

maxr01
#18 Luminarz#

Już Ci odpisuję.

Sprzedawca może udostępnić przesyłkę listem poleconym Allegro za 7,99 zł.

Czyli Ty zapłacisz wtedy za 1 bateryjkę za 1,50 zł i koszt przesyłki w sumie 9,49 zł.

Teraz popatrz na to jakie są koszty sprzedawcy w przypadku takiego zamówienia - i postaw się na stanowisku sprzedawcy - tak jak gdybyś to Ty sprzedawał:

- sprzedajesz 1 przedmiot za 1,50 zł

- koszt wysyłki min. 7,99 zł, razem wychodzi 9,49 zł

- Allegro pobiera od Ciebie prowizję w wysokości 1,76 zł

- Koperta bąbelkowa to 0,30 zł, zryczałtowany koszt pracownika do pakowania - min. 1,00 zł (ze świeczką takiego szukać...).

Czyli Twoje koszty to :

1,76 zł + 0,30 zł + 1,00 zł - razem wychodzi : 3,06 zł

Więc powiedz mi, jak chcesz zarobić na sprzedaży 1 baterii za 1,50 zł, gdy Twoje koszty wyniosą 3,06 zł?

Jak myślisz, jak długo "pociągniesz" na Allegro przy takiej sprzedaży?

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów