Pomimo zakupionego smarta wiele sklepów głównie aptek nie honoruje tego . Dlaczego tak jest?
Z tego co wiem to kiedyś to nie było możliwe przez jakieś prawo handlowe i farmaceutyczne, ale ostatnio allegro zezwoliło na to więc nie wiem czemu niektóre apteki nadal tego nie chcą wprowadzić.
Apteki nie mogą mieć, bo im prawo nie pozwala.
Zwykłe sklepy czasem rezygnują, bo smart to ogromne wymagania i wielka odpowiedzialność za coś na co sie nie ma wiekszego wpływu. Kurier Allegro nie podjedzie- negatyw dla sprzedawcy, kurier spóżni sie, -negatyw dla sprzedawcy, zniszczy paczkę - negatyw dla sprzedawcy i często wypłata z ochrony na koszt sprzedawcy. Do tego masa zwrotów używanych i negatywy jak za miesiac noszonego ciucha nie odda 100% kasy, wyścigi kurierskie, nieprzemyślane zakupy (nawet nie odbierane) itp. itd. To wszystko generuje masę dodatkowej pracy oraz kosztów. I te koszty również uderzaja w tych normalnych kupujących. I to im potem za wyższą cenę wciska sie zwroty po cwaniakach. Sprzedawca bez smarka ma często pewniejszy towar i lepsze ceny, bo ma mniej dopłat, zniszczeń itp.
@justynamich1212 Niektóre sklepy rezygnują ze smarta by utrzymać jakość swoich usług i ograniczyć niepotrzebne wydatki na dopłaty czy zwroty ale też dla dobra klientów . Towar kupowany bez smarta jest zwykle tańszy i szybciej dostarczony .
@justynamich1212 apteki nie mogą się promować i reklamować, chodzi o leki itp. to jest powód że nie mają smarta 🙂
Co do innych powiem Ci na swoim przykładzie od września zrezygnowałem ze smarta jako sprzedawca, koszty jako sprzedawcy płacimy za darmowe wysyłki zakup za 150 zł ja muszę pokryć całą wysyłkę 10 zł 😞 koszty miesięczne to około 6-7 % obrotu, to akurat było wliczone w produkty 😄 gorzej z tym że ci sami klienci kupowali co tydzień za 50 zł co generowało koszty pakowania i obsługi, kolejna sprawa zwroty i dobieranie do smarta 😞 A głównym powodem było zmuszenie do 4 przewoźników z allegro delivery zamawianie tylu kurierów czy rozwożenie po kilku autoamtach to koszty wożenia czy czekania pracownika na kuriera który nie zawsze podjeżdżał potem pretensje kupujących, do tego długa realizacja ( poczytaj na forum ile osób pyta co z jego paczką ), podmienianie punktów podczas zakupu, negatywy, na dziś nie mam smarta, mam samego inPosta i zero problemów z dostawami czy pytaniami 🙂 większe koszyki, mniej paczek, przychody takie same a zarobek większy 😄
Przyzwyczajaj się, takich sklepów będzie coraz więcej jeśli warunki usługi się nie zmienią. Twój "zakup smarta" to jakieś symboliczne dołączenie do grona "Smartowiczów", za wszystkie przesyłki i tak płaci sprzedawca, przy sprzedaży droższych produktów te dopłaty są horrendalne, przy tańszych z kolei jest ogrom dobieraczy do smarta i ktoś np. zostawia sobie produkt za 5 zł, resztę zwraca i sprzedawca dokłada do takiego "interesu".
@justynamich1212 @AnnaG-Antyki @kostas11
Allegro oficjalnie zezwoliło aptekom (sprzedającym ze statusem apteki) na oznaczanie ofert jako Allegro Smart! (pod warunkiem spełnienia standardowych wymagań dotyczących dostawy).
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, rozjaśniło mi się teraz 🙂