Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Kilka dni temu sprzedałem konsolę. Dzień po zakończeniu aukcji, poprosiłem kupującego o potwierdzenie chcęci zakupu, oraz zapytałem kiedy mógłbym spodziewać się wpłaty. Odpowiedzi nie otrzymałem. Wieczorem tego samego dnia, pieniądze zostały wpłacone. Napisałem ponownie, że paczka dnia następnego z samego rana, powędruje do nabywcy. Tak też się stało (mam nagrany 14-minutowy filmik z procesu pakowania i samej wysyłki. Zawsze nagrywam gdy wysyłam coś droższego). To był czwartek (23.03.). W piątek paczka dotarła do paczkomatu docelowego i jest tam do tej pory. Jak widać, kupujący nie kwapi się do jej odbioru. Kontaktu z nim nie na żadnego, na wiadomości nie odpisuje, telefonu nie odbiera (z danych wynika, że to osoba narodowości ukraińskiej, albo rosyjskiej). Co mam robić w sytuacji, gdy paczka wróci do mnie? Wiem, że jako osoba prywatna nie mam obowiązku aby przyjmować zwrot, ale jak się to ma w sytuacji takiej jak ta moja, gdy kupujący paczki nie odebrał? I jaką ja mam gwarancję, że sprzęt nie został uszkodzony w czasie dwukrotnego transportu, z południa Polski na północ i spowrotem?
Sprzedaż była na Allegro Lokalnie.
Przeczytałem sporo tematów i nie doszukałem się jednoznacznej odpowiedzi.
Będę bardzo wdzięczny za jakieś rady.
Pozdrawiam 🙂
Maciek
@3jvon91 Cześć. 🙂 Rozumiem, że termin odbioru paczki jeszcze nie upłynął, zatem najlepiej będzie poczekać na rozwój sytuacji.
Zgodnie z artykułem 535 Kodeksu Cywilnego, umowa sprzedaży oznacza, że sprzedawca zobowiązuje się przenieść prawo własności na kupującego, a kupujący zobowiązany jest do zapłaty i odbioru towaru. Zaniechanie przez kupującego odbioru przesyłki nie powoduje automatycznie, że stosunek ten zostaje zerwany. Prawnie właścicielem towaru jest w dalszym ciągu kupujący.
Jeżeli kupujący nie odbierze paczki, możesz oddać rzecz na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo kupującego (artykuł 551 Kodeksu cywilnego). Oczywiście najlepiej będzie, jeśli wyznaczysz dodatkowy termin na odebranie towaru, bądź zapłatę za ponowne nadanie.
Jeśli paczka nie zostanie odebrana, to daj mi znać, skontaktujemy się z kupującym.
Dziękuję Pani bardzo za odpowiedź 🙂
Termin odbioru paczki mija dzisiaj, a dokładnie o godzinie 11:38.
Wszystko oczywiście rozumiem, tylko jaką ja mam znowu pewność, czy kupujący za drugim razem (pomimo ewentualnych zapewnień) odbierze paczkę? Najbardziej chodzi mi o to, że w paczce znajduje się konsola (Playstaion 4 Pro), a to raczej delikatny sprzęt. A biorę pod uwagę to, że różnie te przesyłki traktowane są przez przewoźników. Takie przerzucanie paczki z jednego końca Polski na drugi, nie wróży zawartości nic dobrego.
W takim razie czekam na rozwój sytuacji.
Dziękuję, Pozdrawiam 🙂
@3jvon91 w niedzielę kurier paczki nie wyciągnie, będzie czekać do poniedziałku. Dobrze zapakowana przesyłka nie powinna się uszkodzić, nawet po przerzucaniu z jednego końca Polski na drugi.. więc sorry, ale ja jestem zdania, że takie ewentualne uszkodzenie to wina sprzedającego-pakującego, chyba, że paczka zostanie potraktowana w skrajny sposób, np. ktoś po niej przejedzie wózkiem widłowym w magazynie 😉
To już minął czas odbioru, wróci to poczekaj może kupujący miał jakiś ważny powód że nie odebrał, dogadacie się i wyślesz po opłaceniu ponownym.
Tak, termin odbioru właśnie minął.
Konsola została bardzo dobrze zabezpieczona, przywiązuję do tych spraw zawsze dużą wagę. Bardziej mam tutaj na myśli to, że paczka mogłaby upaść w czasie przeładunku, lub po prostu zostać umyslnie rzucona, a w takich przypadkach z tego typu sprzętem elektronicznym różnie bywa.
Dzięki Wam za wszystkie odpowiedzi jednak nadal do końca nie wiem na czym stoję (i jak postąpić), gdyż zdania jak zawsze są podzielone (odbierz/nie odbieraj) 🙂
Oczywiście jak zawsze, a to ze Allegro ma swój regulamin i jest prawo, niektórzy są radykali tak jak izrael, ale jak nie odbierzesz to kupujący może otworzyć dyskusje i jak się potoczy sprawa?
Tak, masz rację. Szczerze powiedziawszy, to wolałbym odebrać ten zwrot, bo nie chce mi się bawić z nikim w zadne przepychanki, ale jednocześnie chciałbym zostawić konsolę u siebie. Nie chcę wysyłać jej ponownie do tej osoby, gdyż nie mam pewności jak postąpi po raz drugi. Czy w tej sytuacji, ja mogę odstąpić od umowy i zwrócić kupującrmu pieniądze, czy kupujący musi wyrazić na to zgodę?
Niestety, zapłacił i należy do niego ale jak mu zwrócisz środki to musiałby iść do sądu, czy pójdzie? Zaczekaj kilka, kilkanaście dni (jak możesz ) i zobaczysz.
Jasne, dzięki. Czyli odbiorę paczkę jak wróci, po czym będę próbował nawiązać z tą osobą kontakt. Dzięki raz jeszcze i dam znać za kilka dni jak potoczyła się sprawa.
Miłego dnia! 🙂
🙂
Hejka
No, więc mam kilka takich sytuacji, w dodatkowo towar jest personalizowany. Jak możecie pomóc?
Mogę podać dane kupującego. Bo przyznam szczerze, że nas jako sprzedających Allegro ściga jak się da, ale kupujący może robić co chce i jest bezkarny.
Pozdrawiam
Magda
@reklamowe_co a co masz za problem opisz to ci podamy podstawę prawną
Wykonałam towar personalizowany, kupujący nie odebrał (było wybrane pobranie), paczka wróciła.
Pozdrawiam
Magda
@reklamowe_co podaj proszę numer zamówienia, którego dotyczy ta sytuacja. Nie podawaj danych klienta, ponieważ jest to widoczne dla wszystkich a zależy nam na bezpieczeństwie danych i nie mogą być one udostępniane na forum.
Zamówienie nr 3ec0bce0-ffef-11ef-9747-adbfefb8a9bc
@reklamowe_co Widzę, że otrzymałeś już informację w tej sprawie. Były podjęte kroki w sprawie tego kupującego.
"Kupujący nie nawiązał kontaktu z Allegro, jednak zostały podjęte stosowne kroki."
No były tylko jakie, bo odzewu zero.
@reklamowe_co napisali mu żeby tego nie robił 😏
pogrozili paluszkiem nunu bo dostaniesz 24h bana na zakupy