anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Mam problem ze zwrotem do firmy MH&KS sp. z o.o.

ziutek210
#7 Wielbiciel

Witam. Zakupiłem kurtkę w firmie MH&KS sp. z o.o. Jak się okazało przyszła calkiem inna niż w ofercie. Zgłosiłem zwrot jednak podałem odstąpienie bez podawania przyczyny. Sprzedawca każe mi odesłać towar do Chin na pseudo adres 

Nazwa odbiorcy i numer telefonu: Cai-ling wang 15946856022
Ulica i numer budynku: China Jiangxi Province Shangrao Guangxin District Huaxin Technology Building 1, Jinko
Avenue
334000 Shangrao Jiangxi Province
Chiny

z którym już inni klienci mieli problem. Oczywiście w ofercie widnieje polski adres zwrotu:

Adres do zwrotu

MH&KS sp. z o.o.
Jaśminowa 21
87-100 Toruń
Polska

Zgłosiłem problem i otwarłem dyskusję jenak allegro każe mi odesłać towar do chin i czekać na zwrot pieniędzy. Jeszcze twierdzi że sprzedający ma prawo podać inny adres zwrotu, chiński, niż siedziba firmy. w takim razie czemu widnieje w ofercie polski adres?? I czemu allegro tego nie sprawdziło?? Dyskusja oczywiście została zakończona dzisiaj przez sprzedawcę magazynu allegro jako rozwiązana pomimo że problem nadal jest. Z tąd wnioskuję czemu allegro tak broni sprzedawcę. Przyznam po raz pierwszy od kiedy korzystam z Allegro a robię zakupy dosyć często i od kilkunastu lat.

Czy macie jakieś propozycje jak rozwiązać problem?? Z góry dziękuję za pomoc. 

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ziutek210 

Mogę prosić do weryfikacji abyś podał numer zamówienia?

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

ziutek210
#7 Wielbiciel

Numer zamówienia

1cb51520-ea53-11f0-bca9-6d68512c97d1
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ziutek210 

Rozumiem Twoje rozczarowanie całą sytuacją. Chciałbym wspomnieć, że odpowiedź, którą otrzymałeś w dyskusji, była zgodna z obowiązującymi zasadami. Nie jest to bronienie sprzedawcy, tylko zastosowanie przepisów i regulaminu, które w takich sprawach obowiązują wszystkich.

Kluczowe w Twojej sprawie jest to, że najpierw złożyłeś odstąpienie od umowy, a dopiero później zgłosiłeś reklamację. Po skutecznym odstąpieniu umowa zostaje rozwiązana, dlatego reklamacja złożona po tym fakcie nie ma już podstaw prawnych. W takiej sytuacji możliwy jest wyłącznie zwrot w ramach odstąpienia.

Jeśli chodzi o adres - sprzedawca ma prawo wskazać inny adres do zwrotu niż ten widniejący w ofercie lub w danych firmy. Regulamin nie nakłada obowiązku, by był to adres w Polsce.

Aby sprzedawca mógł zwrócić środki:

• towar musi zostać odesłany na wskazany adres,

• musi wrócić w stanie nieużywanym i niezmienionym,

• po jego otrzymaniu sprzedawca powinien dokonać zwrotu.

Jeżeli towar nosi ślady używania lub został zmieniony, sprzedawca może pomniejszyć kwotę zwrotu.

Zamknięcie dyskusji nie oznacza opowiedzenia się po stronie sprzedawcy - oznacza jedynie, że przekazano komplet informacji i dalsze kroki zależą już od Twojej decyzji.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

ziutek210
#7 Wielbiciel

Tylko jak mam odesłać towar na adres który tak naprawdę nie istnieje?? Próbowałem u trzech przewoźników którzy zajmują się przesyłkami do Chin i w trakcie wypełninia listu przewozowego po wpisaniu adresu w chinach wyskakuje komunikat że zdres jest nie prawidłowy. Znalazłem chinski odpowiednik google maps i też pokazał że adres nie istnieje...

oznacz moderatorów

ziutek210
#7 Wielbiciel

Również nr telefonu do chińskiego nie istniejacego sklepu jest nie prawidłowy. Jest on wymagany w liście przewozowym a po wpisaniu go też wyskakuje komunikat że jest nie właściwy. Próbowałem dzownić i nie ma takiego nr... 

oznacz moderatorów

ziutek210
#7 Wielbiciel

Wszystko w tym przypadku jest oszustwem. Nawet firma MH&KS sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Pod adresem który podają nie ma takiej firmy. Przynajmniej fizycznie. Zostało to potwierdzone przez kuriera InPost gdy odesłałem produkt pod ten adres. Jak również przez znajomych którzy przebywali w tym rejonie i na moją prośbę podjechali pod wskazany adres.

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#11 Animator

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Stanowisko moderatora zaprezentowane wyżej :

Jeśli chodzi o adres - sprzedawca ma prawo wskazać inny adres do zwrotu niż ten widniejący w ofercie lub w danych firmy. Regulamin nie nakłada obowiązku, by był to adres w Polsce.

To prawda ?   Sprzedawca może podać do zwrotu jakikolwiek adres, w jakimkolwiek kraju, nieważne czy prawdziwy, czy fikcyjny ?  OMG 🙄    Allegro - tu Ziemia !!!!

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ziutek210 

Skonsultuję sprawę i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ten adres istnieje tylko musisz na chiński przetlumaczyć i liczyć że przetłumaczy go wiernie google translator bo nie wiadomo w jakim to dialekcie było tlumaczone zwykle mandaryjskim

oznacz moderatorów

ziutek210
#7 Wielbiciel

Problem rozwiązany. Wystarczyło wystawić negatywa na allegro plus postraszyć rzecznikiem praw konsumenta w prywatnej rozmowie i został podesłany darmowy kod zwrotu i na pewno nie do chin bo zwrot wysłałem w sobotę a dzisiaj już był zwrot kosztów. Pozdrawiam. 

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#11 Animator

@ziutek210  Dobrze, że o tym wszystkim napisałeś. 

To będzie dobra wskazówka dla innych, których spotka coś podobnego.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów

Danuta_k6
#1 Nowicjusz

Witam. W tym temacie akurat nie pomogę, ale zwrócę uwagę na to, że trafiłam na konto też tej samej firmy, ale z innym adresem, bo w Warszawie. A dziwnym trafem sposób działania tej firmy jest podobny do innej strony internetowej (łudząco podobnej do znanej firmy modowej)

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek adres do zwrotu towaru musi znajdować się w ofercie lub na stronach powiązanych by kupujący mógł się z tym zapoznać przed zakupem

Podawanie najpierw adresu polskiego, a potem twierdzenie, że obowiązuje inny adres to jest niezgodne z prawem

Nie wiem czy autor wątku poprawnie rozumie przepisy lub pisane komunikaty ale tutaj twierdzi, że allegro go też wprowadza w błąd

@ziutek210 zgłoś się do inspekcji handlowej lub rzecznika praw konsumentów

oznacz moderatorów

ziutek210
#7 Wielbiciel

Problem rozwiązany. Wystarczyło wystawić negatywa na allegro plus postraszyć rzecznikiem praw konsumenta w prywatnej rozmowie i został podesłany darmowy kod zwrotu i na pewno nie do chin bo zwrot wysłałem w sobotę a dzisiaj już był zwrot kosztów. Pozdrawiam. 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ziutek210 

Wracam do Ciebie z odpowiedzią. 

Możesz skorzystać z Poczty Polskiej - tam normalnie odeślesz paczkę do Chin bez numeru. Proszę zachowaj potwierdzenie nadania, jeśli Poczta odbije adres jako niepoprawny to skierujemy Ciebie do Allegro Ochrony Kupujących.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#11 Animator

@gdvorek  Zastanawia mnie, dlaczego @ziutek210 ma odsyłać przedmiot do Chin, skoro w ofercie był zamieszczony adres do zwrotu w Polsce.

Oczywiście sprzedawca może wskazać  dowolny adres do zwrotu  - ale musi to być jasno określone w ofercie.  Gdyby kupujący wiedział od początku, że adres do ewentualnego zwrotu jest w Chinach, być może w ogóle nie dokonałby zakupu. Allegro - tolerujecie naciągaczy ?

oznacz moderatorów

Halfrunt
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jaszczur-ka a mnie zastawia czy polski sprzedawca nadal będzie na portalu jeśli tylko zastosował by taki "chwyt marketingowy". Pierwsze słysz, że można dowolnie zmieniać sobie adres do zwrotu towaru z oferty już po zawarciu umowy.... 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Halfrunt na allegro już mnie nic nie zdziwi

np: masz wątek obok - serwis pozwala na złożenie reklamacji na towar po odstąpieniu od umowy

oznacz moderatorów