anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Mam problem ze zwrotem do firmy MH&KS sp. z o.o.

ziutek210
#7 Wielbiciel

Witam. Zakupiłem kurtkę w firmie MH&KS sp. z o.o. Jak się okazało przyszła calkiem inna niż w ofercie. Zgłosiłem zwrot jednak podałem odstąpienie bez podawania przyczyny. Sprzedawca każe mi odesłać towar do Chin na pseudo adres 

Nazwa odbiorcy i numer telefonu: Cai-ling wang 15946856022
Ulica i numer budynku: China Jiangxi Province Shangrao Guangxin District Huaxin Technology Building 1, Jinko
Avenue
334000 Shangrao Jiangxi Province
Chiny

z którym już inni klienci mieli problem. Oczywiście w ofercie widnieje polski adres zwrotu:

Adres do zwrotu

MH&KS sp. z o.o.
Jaśminowa 21
87-100 Toruń
Polska

Zgłosiłem problem i otwarłem dyskusję jenak allegro każe mi odesłać towar do chin i czekać na zwrot pieniędzy. Jeszcze twierdzi że sprzedający ma prawo podać inny adres zwrotu, chiński, niż siedziba firmy. w takim razie czemu widnieje w ofercie polski adres?? I czemu allegro tego nie sprawdziło?? Dyskusja oczywiście została zakończona dzisiaj przez sprzedawcę magazynu allegro jako rozwiązana pomimo że problem nadal jest. Z tąd wnioskuję czemu allegro tak broni sprzedawcę. Przyznam po raz pierwszy od kiedy korzystam z Allegro a robię zakupy dosyć często i od kilkunastu lat.

Czy macie jakieś propozycje jak rozwiązać problem?? Z góry dziękuję za pomoc. 

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@ziutek210 

Mogę prosić do weryfikacji abyś podał numer zamówienia?

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

ziutek210
#7 Wielbiciel

Numer zamówienia

1cb51520-ea53-11f0-bca9-6d68512c97d1
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@ziutek210 

Rozumiem Twoje rozczarowanie całą sytuacją. Chciałbym wspomnieć, że odpowiedź, którą otrzymałeś w dyskusji, była zgodna z obowiązującymi zasadami. Nie jest to bronienie sprzedawcy, tylko zastosowanie przepisów i regulaminu, które w takich sprawach obowiązują wszystkich.

Kluczowe w Twojej sprawie jest to, że najpierw złożyłeś odstąpienie od umowy, a dopiero później zgłosiłeś reklamację. Po skutecznym odstąpieniu umowa zostaje rozwiązana, dlatego reklamacja złożona po tym fakcie nie ma już podstaw prawnych. W takiej sytuacji możliwy jest wyłącznie zwrot w ramach odstąpienia.

Jeśli chodzi o adres - sprzedawca ma prawo wskazać inny adres do zwrotu niż ten widniejący w ofercie lub w danych firmy. Regulamin nie nakłada obowiązku, by był to adres w Polsce.

Aby sprzedawca mógł zwrócić środki:

• towar musi zostać odesłany na wskazany adres,

• musi wrócić w stanie nieużywanym i niezmienionym,

• po jego otrzymaniu sprzedawca powinien dokonać zwrotu.

Jeżeli towar nosi ślady używania lub został zmieniony, sprzedawca może pomniejszyć kwotę zwrotu.

Zamknięcie dyskusji nie oznacza opowiedzenia się po stronie sprzedawcy - oznacza jedynie, że przekazano komplet informacji i dalsze kroki zależą już od Twojej decyzji.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

ziutek210
#7 Wielbiciel

Tylko jak mam odesłać towar na adres który tak naprawdę nie istnieje?? Próbowałem u trzech przewoźników którzy zajmują się przesyłkami do Chin i w trakcie wypełninia listu przewozowego po wpisaniu adresu w chinach wyskakuje komunikat że zdres jest nie prawidłowy. Znalazłem chinski odpowiednik google maps i też pokazał że adres nie istnieje...

oznacz moderatorów

ziutek210
#7 Wielbiciel

Również nr telefonu do chińskiego nie istniejacego sklepu jest nie prawidłowy. Jest on wymagany w liście przewozowym a po wpisaniu go też wyskakuje komunikat że jest nie właściwy. Próbowałem dzownić i nie ma takiego nr... 

oznacz moderatorów

ziutek210
#7 Wielbiciel

Wszystko w tym przypadku jest oszustwem. Nawet firma MH&KS sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Pod adresem który podają nie ma takiej firmy. Przynajmniej fizycznie. Zostało to potwierdzone przez kuriera InPost gdy odesłałem produkt pod ten adres. Jak również przez znajomych którzy przebywali w tym rejonie i na moją prośbę podjechali pod wskazany adres.

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#11 Animator

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Stanowisko moderatora zaprezentowane wyżej :

Jeśli chodzi o adres - sprzedawca ma prawo wskazać inny adres do zwrotu niż ten widniejący w ofercie lub w danych firmy. Regulamin nie nakłada obowiązku, by był to adres w Polsce.

To prawda ?   Sprzedawca może podać do zwrotu jakikolwiek adres, w jakimkolwiek kraju, nieważne czy prawdziwy, czy fikcyjny ?  OMG 🙄    Allegro - tu Ziemia !!!!

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@ziutek210 

Skonsultuję sprawę i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ten adres istnieje tylko musisz na chiński przetlumaczyć i liczyć że przetłumaczy go wiernie google translator bo nie wiadomo w jakim to dialekcie było tlumaczone zwykle mandaryjskim

oznacz moderatorów

Danuta_k6
#1 Nowicjusz

Witam. W tym temacie akurat nie pomogę, ale zwrócę uwagę na to, że trafiłam na konto też tej samej firmy, ale z innym adresem, bo w Warszawie. A dziwnym trafem sposób działania tej firmy jest podobny do innej strony internetowej (łudząco podobnej do znanej firmy modowej)

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek adres do zwrotu towaru musi znajdować się w ofercie lub na stronach powiązanych by kupujący mógł się z tym zapoznać przed zakupem

Podawanie najpierw adresu polskiego, a potem twierdzenie, że obowiązuje inny adres to jest niezgodne z prawem

Nie wiem czy autor wątku poprawnie rozumie przepisy lub pisane komunikaty ale tutaj twierdzi, że allegro go też wprowadza w błąd

@ziutek210 zgłoś się do inspekcji handlowej lub rzecznika praw konsumentów

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@ziutek210 

Wracam do Ciebie z odpowiedzią. 

Możesz skorzystać z Poczty Polskiej - tam normalnie odeślesz paczkę do Chin bez numeru. Proszę zachowaj potwierdzenie nadania, jeśli Poczta odbije adres jako niepoprawny to skierujemy Ciebie do Allegro Ochrony Kupujących.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#11 Animator

@gdvorek  Zastanawia mnie, dlaczego @ziutek210 ma odsyłać przedmiot do Chin, skoro w ofercie był zamieszczony adres do zwrotu w Polsce.

Oczywiście sprzedawca może wskazać  dowolny adres do zwrotu  - ale musi to być jasno określone w ofercie.  Gdyby kupujący wiedział od początku, że adres do ewentualnego zwrotu jest w Chinach, być może w ogóle nie dokonałby zakupu. Allegro - tolerujecie naciągaczy ?

oznacz moderatorów