anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zagubiona paczka

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:107328848
#7 Wielbiciel

Hej!

Nie wiedziałam która kategorie wybrać lecz mam pewien kłopot, złożyłam zamówienie na łózko. Dotrzeć miało w 3 paczkach z czego jedna podobno zaginęła, sprzedawca twierdzi ze ją nadał a dpd bada sprawę. Ja nie mam opcji czekania 30dni na to az dpd odpowie a sprzedawca wyśle wtedy nowy stelaż - czy mogę w jakiś sposób żądać wysyłki nowego stelaża? łózko jest pilnie potrzebne do końca kwietnia co sprzedawca wiedział bo nie mamy gdzie spać. Jezeli administrator/moderator sie zainteresuje moge podac numer zamowienia/paczki:(

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
#7 Wielbiciel

.

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:107328848 Cześć! Nie widzę, żadnej korespondencji ze sprzedawcą. Niestety reklamacje przewoźników mogą trwać do 30 dni. Zachęcam Cię do porozumienia się ze sprzedawcą i poproszenie o dosłanie brakujących elementów. Najlepiej będzie jak założysz z nim dyskusję. (zrobisz to w szczegółach zamówienia) Dzięki temu pracownicy Allegro mają wgląd w korespondencję i mogą pomóc w dojściu do porozumienia za sprzedawcą. 

My niestety jako serwis nie możemy wymóc na sprzedawcy dosłania takich elementów. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Na ten moment sprzedawca zoobowiazal sie SMS-owo do wysylki w poniedzialek, odezwe sie po tym czasie czy dotrzymal slowa 🙂

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Cisza, twierdza ze nadali a jak numeru śledzenia nie ma tak nie było( na wiadomosc sms o prosbe o podanie numeru nagle zapadli sie pod ziemie). Co można w takiej sytuacji zrobic i czy odrazu otwierac dyskusje czy dac czas do jutra bo zaktualizuje sie sledzenie w dpd?

oznacz moderatorów
nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:107328848 Otwórz dyskusję. Sprzedawca będzie miał 24 godziny, żeby przesłać w niej wyjaśnienia.

Natalia
oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Na przyszłość zapytam, co w momencie w którym wzwyczaj w świecie nie dogadamy sie i sprzedawca odmowi wysylki stelaza? Chce wiedziec jak wyglada taka sytuacja - posiada kilka opini na temat dlugiej/braku wysyłki części które przyszly zepsute/zaginęły? Zwrot? Pudelka i folie wyrzucilam nie spodziewałabym się tego ze nie wyśle stelaza - stad zwrot będzie katorgą.

oznacz moderatorów
nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:107328848 Jeśli otrzymałeś niekompletny towar, masz prawo do złożenia reklamacji. A sprzedawca jest zobowiązany do jej rozpatrzenia. Kwestię odbrania/odesłania (lub nie) elementów, które do Ciebie dotarły, powinniście uzgodnić między sobą.

Natalia
oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:107328848

Tego typu sporu mogę porwać. Do tego do 30 dni od daty nadania, to opóźnienie w doręczeniu, a nie zaginięcie.

I teraz za zaginioną uznaje się przesyłkę, która nie została doręczona w ciągu 30 dni od daty nadania. Taki zapis w regulaminach mają praktycznie wszystkie firmy kurierskie w Polsce. Natomiast reklamację z tytułu zaginięcia przesyłki zgodnie z prawem, można składać nie wcześniej niż po upływie regulaminowego terminu po upływie którego przesyłkę uznaje się za zaginioną (czyli właściwie po 31 dniach). Reklamacje zgłoszone wcześniej traktuje się jako zgłoszone w pierwszym możliwym terminie. Pamiętaj że ani Allegro, ani sprzedawca nie poradzą nic, na terminy określone w ustawie lub rozporządzeniu. A prawa dla ciebie niestety nikt nie złamie, więc musisz poczekać.

Jeżeli chodzi zaś chodzi o spór sprzedawcą, to jest to klasyczny przypadek słowo przeciwko słowu. Ty twierdzisz jedno, a sprzedawca drugie. A zgodnie z art 6 KC "Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne".

A i jaki dokładnie przewoźnik? DPD (w tym Allegro DPD) czy Allegro Delivery DPD. To są dwie różne firmy kurierskie.

A i najważniejsze. Nie rób czasem zwrotu (odstąpienia od umowy) bo wtedy to ty odpowiadasz za braki w towarze. Przy zwrocie jednocześnie oświadcza się, że towar był zgodny z opisem i kompletny. Jest to nieodwoływalne, nie można się potem z tego wycofać.

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Zrzut ekranu 2026-04-27 200742.pngNie mam pojecia, dostarczalo to po prostu DPD, paczki mialy byc 3 z czego sprzedawca wyslal 2 i 3 ,,zaginela,,. Dziś zobowiązał sie do wysylki stelaża lecz jak go nie było tak dalej nie ma ani jego ani listu przewozowego, bo unika odpowiedzi na podanie go. Bede otwierac spór i domagać sie wyslania rzekomego stelaza albo zwrot na koszt sprzedajacego czesci ktore do mnie juz dotarly. Niestety kontakt byl sms-owy ze wzgledu ze przed zamowieniem dzwonilam ustalic szczegoly. Najwiekszy problem to brak pudel w ktorych to przyszlo - wywalone bo bylam pewna ze wszystko dojdzie - tak obiecywal sprzedawca. 
Edit. Paczka nr.3 w ogóle nie jest nadana - według systemu DPD.

oznacz moderatorów