anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot zakupu kurierem DPD którego nie odebrałam

skoneczko
#7 Wielbiciel#

Witam 😉

Kupiłam towar, zapłaciłam za niego z góry, ale okazało się że nastąpiła pomyłka i muszę zrezygnować z zakupu. Powiedźcie mi proszę czy jak wypełnię formularz zwrotu zanim odbiorę przesyłkę to sprzedający ma prawo obciążyć mnie opłatą za przesyłkę zwrotną? Jako metoda wysyłki wybrane było kurier dpd a w warunkach zwrotu u sprzedającego mam odesłać towar na swoj koszt. Także co w sytuacji jeżeli tego towaru nie odbiorę ?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

skoneczko
#7 Wielbiciel#

Przesyłka została niestety już do mnie nadana, ma być jutro

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Powinieneś odebrać i odeslać, ale jak nie odbierzesz a przesyłka została nadana to koszt odesłania jest po twojej stronie- jak napisałeś, więc z pewnością Cię obciąży.

oznacz moderatorów

skoneczko
#7 Wielbiciel#

Aha. Nie chodziło mi o naciąganie sprzedającego, myślałam że np. w przypadkach odstąpienia od umowy zanim paczka dotrze taki koszt pokryje sprzedającemu allegro.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@skoneczko Allegro co najwyżej dokłada sprzedającym koszty > nie pokrywa☹️

oznacz moderatorów

ogryz7
#12 Orędownik#

Zakup ze Smartem? Jeśli zgłosisz zwrot, to wygenerujesz nowy numer przesyłki i ta przesyłka jest darmowa w ramach Smart. Jeśli paczki nie odbierzesz, towar wróci z tym samym numerem przesyłki, z jakim został wysłany, a to już jest płatne.

Zapytam z innej strony: dlaczego odbiór paczki i jej odesłanie jest dla Ciebie problemem? Kupiłaś przez pomyłkę - popełniłaś błąd. Trzeba teraz poświęcić odrobinę czasu, żeby ten błąd naprostować i nie stracić pieniędzy. Mówi się trudno 🙂

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tak a ten wpis: Jako metoda wysyłki wybrane było kurier dpd a w warunkach zwrotu u sprzedającego mam odesłać towar na swoj koszt.

oznacz moderatorów

skoneczko
#7 Wielbiciel#

Nanlogike rozumie wszystko, szczerze mówiąc samo allegro namawia do tego żeby jej nie odbierać, dlatego zapytałam jak to wygląda w takiej sytuacji

Screenshot_20240512_183654_Allegro.jpg

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Jak nie odbierzesz to towar wróci do sprzedawcy ale nadal będzie Twoją własnością i sprzedawca . Towar może leżeć u sprzedawcy a ten może czekać na ponowną opłatę kosztów nadania lub czekać aż sam ją osobiście odbierzesz. Towar opłacony i nie odebrany jest Twoim towarem.

oznacz moderatorów

511580771
#1 Nowicjusz#

Tak jak piszą koledzy i koleżanki poniżej. Jeżeli zakup nie był Smart to opłata jaką zapłaciłaś za przesyłkę została sprzedającemu potrącona na wygenerowanie etykiety i wysyłkę towaru do Ciebie. Więc ta kwota nie podlega zwrotowi. Sprzedający zwróci Ci koszt zakupionego produktu. Inna sprawa gdybyś wysłała informację do sprzedającego przed wysłaniem towaru, wówczas sprzedający nie generuje wtykiety i Allegro nie pobiera tej opłaty. Wtedy otrzymujesz pełny zwrot za towar oraz wysyłkę.

oznacz moderatorów