anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bezsensowne zwroty i naciągactwo na SMART

poli_pap
#10 Popularyzator#

Czy Allegro w końcu ukróci cały proceder, którym jest naciąganie sprzedawców na SMART i ciągłe zwroty? W zeszłym roku mieliśmy tylko zwroty plecaków co rozumiem, bo może być za mały, etc., ale w tym roku to jakiś koszmar - klienci zamawiają mnóstwo drobnych produktów, często są to długie zamówienia które zajmują nam więcej czasu, żeby zaraz zwrócić 70-90% zamówienia. Wczoraj jedna osoba zgłosiła nam zwrot większości zamówienia... żeby zostawić sobie dwa zeszyty za 8zł. Są to dla nas dodatkowe koszty, od księgowania korekt po zmarnowane opakowania i koszty SMART.

Z całą serią "dobrych zmian" na tym portalu jak widok produktów w wyszukiwaniu zamiast ofert żeby faworyzować swoje sklepy (widzę, że kara od UOKiK nie zadziałała), sprzedawcy muszą być wydymani 3 razy żeby dodać klienta na czarną listę, Sales Center domyślnie po Angielsku i bez powiadomień o wiadomościach/dyskusjach, etc. coraz ciężej sprzedawać na tym portalu...

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19

kostas11
#21 Demiurg#

@poli_pap smart nie jest obowiązkowy 🙂 co ma do tego UOKiK ? są też inne portale 😉

________
Κώστας
oznacz moderatorów

poli_pap
#10 Popularyzator#

>Smart nie jest obowiązkowy

A bez Smarta sprzedaż leci. Czy jest jakiś inny wybór w tej sytuacji gdy większość kupujących jest odzwyczajona do płacenia za przesyłkę? Rozumiem, że czasami jest taka sytuacja, że trzeba zwrócić ale nie wykorzystywać tego żeby naciągnąć na darmową przesyłkę a w innych branżach wykorzystywane jest to żeby wykorzystać przedmiot wręcz za darmo, bo jak zwrócą i tak musisz oddać pieniądze.  
A co do UOKiK - chodziło mi o to, że Allegro już dostało karę za faworyzowanie własnych sklepów i brnie w utrudnianie sprzedaży małym sprzedawcom pomimo kary na ponad 200 milionów. Widzę, że nic nie zadziałało i nadal dążą do wyczyszczenia platformy z małych i niezależnych sklepów

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@poli_pap Smart dla kupujących także nie jest darmowy, a mogą więc korzystają jak już  za niego zapłacili.

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

... cokolwiek napiszemy tu na forum, mają to w Dudzie.

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@brakestop dlatego coraz mniej mnie tu, wolę poświęcić czas na rozwój sklepów internetowych i innych kanałów sprzedaży 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

Ma się smarta to się z niego korzysta do bólu 

do mnie dziś przyszedł ten zwrot

IMG_5223.jpeg

 oczywiście mnóstwo sprzedawców ma te witaminę w cenie 45 zł - można było kupić. Ale po co skoro można zaoszczędzić 3,85 i „dokupić” maseczkę która się potem odsyła. A że to generuje ślad węglowy, sprzedawca rozlicza zwrot to już nieważne. Ważne żeby jak najwięcej oszczędzić na smarcie. 

oznacz moderatorów

Football-stock
#12 Orędownik#

Zgłaszajcie tego typu Kupujących do Allegro. Monitorują nadużywających dobrodziejstw Smart!. Z naszego doświadczenia już kilka kont Kupującym zawiesili. Coś z tym próbują robić. Akurat są miliony rzeczy za które Allegro "nie trawię", ale w przypadku Smart Cwaniaczków próbują znaleźć procedury.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@Football-stock  od kiedy Allegro cokolwiek z tym robi? Parę razy zgłaszałam takich, którzy wprost napisali, że "zakup" był tylko po to, żeby mieć darmową dostawę i odpowiedź Allegro zawsze była taka sama - kupujący ma prawo do zwrotu części zamówienia, koniec, kropka. Tylko coraz częściej się zastanawiam po co w ogóle ten próg 45 zł.

oznacz moderatorów

Football-stock
#12 Orędownik#

To zależy od Kupującego, jeżeli to jego pierwszy raz to Allegro nic nie może, jeżeli to kolejny to weryfikacja konta obejmuje zawieszenie do czasu przesłania zdjęcia dowodu (dziwne zachowanie na koncie), jeżeli to skrajny przypadek blokada konta Kupującego. W zeszłym tygodniu jednego takiego u nas zablokowali.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Health___Beauty przebijam 😋

Bez tytułu.png

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@mdrogeria nawet nie wiem jak to skomentować. Że też ludziom nie wstyd. Już pomijam fakt, że dla tych 2,50 czy 3,99 to mi by się nie chciało bawić w pakowanie tego i wycieczkę do paczkomatu. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Health___Beauty jak powiedziałem kurierowi ,który przywiózł zwrot co jest w paczce to tylko kwaśno się uśmiechnął , tyle w tym dobrego ,że zabrał nadania przy okazji  ,ale lasów niestety ubyło , identycznie jak przy każdym zwrocie 3 kartki poleciały do czeluści i będą gniły najbliższe 5 lat .

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@mdrogeria  u mnie niestety kurier musiał się specjalnie fatygować, bo to Orlenpaczka była.

oznacz moderatorów

poli_pap
#10 Popularyzator#

poli_pap_0-1724763401737.png

Jeden z niedawnych zwrotów, właściwie to większość zamówienia poszło do zwrotu 🙂

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@poli_pap nie widzę Twojej fotki , ale przebijam ! 🙄

Bez tytułu.png

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@mdrogeria  My jako sprzedawcy możemy się temu dziwić niemniej zwrot kosmetyczki jestem w stanie zrozumieć. Może wyglądać inaczej niż na zdjęciu, rozmiar czy materiał może być nie taki, no jest to produkt, który po zobaczeniu na żywo może się okazać inny niż oczekiwano. Oczywiście kupowanie kilku czy kilkunastu po to, żeby sobie zostawić jedną jest słabe ale nie dziwi mnie aż tak jak zwracanie zafoliowanych/zaplombowanych kosmetyków czy suplementów diety. Bo naprawdę nie wiem czym może zaskoczyć szampon, mydło, krem, czy witaminy... To jest takie bezsensowne klikanie, bo przecież "zwrot jest za darmo".

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Health___Beauty zwróciłaś uwagę ? zwrot ośmiu z 9-ciu zakupionych 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@mdrogeria  Tak, widziałam. Rozumiem Twoją frustrację ale też gdzieś po części taki zwrot jestem w stanie zrozumieć. 

właśnie zgłoszony zwrot - tak to się żyje na tym Allegro 😉 

IMG_5271.jpeg

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@mdrogeria u mnie raz był agent kupujący, uwaga zamówił naszywkę do paczkomatu za 80 groszy z dostawą za 9.99pln uczciwie bez smarta 

oznacz moderatorów